Svineribbe fra NYYYT

Vanskelighetsgrad: Middels • Tid: 4–5 timer • Antall: 6

Ingredienser
Ribbe: ca. 500 g pr. pers; salt; grovmalt pepper; laurbær; aluminiumsfolie; 1 gulrot; 3–4 hvitløk; 1 liten løk.
Ribbesjy: sjy fra steking; 1 sjalott; 2–3 dl hvitvin; 1 ts sennep; smør.
Hjemmelaget rødkål: 1 rødkål; 1 dl vann; 3 dl bringebærjuice; ½ dl epleeddik; ½ dl blåbær/bringebæreddik; ½ dl sukker; 1 ts salt; 2 ss balsamico; 2 laurbær; 2 stjerneanis; 8 nellik.
Hjemmelaget surkål: 1 hodekål; 1 dl vann; 3 dl eplejuice; 1 dl epleeddik; 1 ts salt; 3 laurbær; 8 nellik; 1 ss karve.

Fremgangsmåte – Forberedelse

  1. Sjekk at ben er saget og svor godt rutet (inn i spekket). 2) Gni inn knust laurbær, rikelig salt/pepper 1–3 dager før. 3) Pakk i klede, kjøl med svor ned.

Steking

  1. Børst av krydder. 2) Løken, hvitløken og gulrot i langpanne + ca. 3 cm vann. 3) Ribbe med svor ned: damp 160°C i 40–50 min (gir bedre svor). Dekk med folie. 4) Snu svor opp; bygg liten topp i midten (tallerken/folie). Dekk med folie og damp/steik 200°C ca. 1 t. 5) Ta av folie, hell av sjy, stek videre 200°C ca. 2 t. 6) Øk varmen/grill for sprø svor – følg nøye, dekk ferdige partier med folie. 7) Hvile, skjær pene stykker.

Ribbesjy
Surr sjalott, reduser hvitvin til ¼, tilsett sjy og reduser til ca. 3 dl. Pisk inn ca. 3 ss smør. Smak til.

Rødkål / Surkål
Snitt kål. Ha i kjele med krydder. Tilsett væske/eddik/sukker. Kok opp, småputre til ønsket konsistens (gjerne 2 t), rør innimellom. Balsamico mot slutten (rødkål). Smak til med salt.

Vin: Chianti Classico (Caparsa) / Chianti Classico Riserva (Riecine)

Forrige
Forrige

Indrefilet av svin fra Haugen Gårdsmat

Neste
Neste

Svinenakke fra frittgående gris