Ytrefilet av lam fra Haugen Gårdsmat
Vanskelighetsgrad: Middels • Antall: 2
Ingredienser
ca. 400 g lam ytrefilet (i kvadratiske porsjoner); timian, rosmarin, hvitløk; 1 stor bakepotet; 1 liten sjalottløk; ca. 70 g kantareller el. sopp; 400 g grønnkål; 1 dl grønnsakbuljong; 5 dl kyllingkraft; 2 laurbær; ½ tørket chili; 2–2,5 dl rødvin; sitron; smør; flaksalt, pepper.
Fremgangsmåte – Kjøtt
Brun i varm panne med smør, urter, hvitløk (3–5 min). Over i form, hvile 10 min.
Ovnintervaller 160°C: 7 min i ovn, hvile 10 min (2 runder). Siste gang: hvile 5 min. Maks 55°C kjerne. Server hele, krydre ved bordet.
Røsti
Sauter sjalottløk, avkjøl. Riv potet, skyll stivelse, tørk. Bland med løk, salt, pepper. Stek som stor kake eller små; smør for gyllen skorpe. Etterstek 200°C i 15 min.
Sopp
Børst rene. Sauter hele i smør 3–4 min. Krydre. Litt sitron.
Grønnkål
Smør + 2 fedd hvitløk, tilsett grønnkål og buljong/vann. Lokk 4–5 min, kok inn, stek blank. Smak til.
Sitron–laurbærsaus
Reduser rødvin til 2 ss. Tilsett kyllingkraft, reduser til 1/3. Rør inn finhakket laurbær, ½ knust tørket chili og tre små biter sitronskall; kok opp. Sil. Varm opp og visp inn ca. 3 ss usaltet smør. Smak til.
Anretning
Grønnkål til venstre, kjøtt over, røsti til høyre med sopp, sirkle saus.