Ferskost
Castillon
Opprinnelse: St Martin de Castillon, Provence, Frankrike
Produsent: Mons
Liten fersk sauemelkost med naturlig skorpe, syrnet og kremet med delikat smak. Melken kommer fra håndmelkede sauer på gården Ladus, hvor de beiter på næringsrike urter. Minimal inngrep og bærekraftig produksjon.
Anbefalt tilbehør: Rabarbragele og surdeigsbrød.
Kubbeost
Opprinnelse: Hol, Norge
Produsent: Ruslåtten
Kremet og mild ku/geitost med hvitskimmel skorpe. Inspirert av fransk chèvre. Geitemelk brukes fra januar til oktober, kumelk resten av året. Rulles for hånd, ca. 200 g per ost.
Anbefalt tilbehør: Surdeigsbrød eller som del av ostefat.
Mont d’Or
Opprinnelse: Jura, Frankrike/Sveits
Produsent: Mons
Kremet, myk ost i furu-treemballasje, kjent som Vacherin Mont d’Or (Sveits) eller Vacherin du Haut-Doubs (Frankrike). Modnet ca. 3 uker. Serveres gjerne lun fra boksen (romtemperatur eller 40 °C i ovn).
Anbefalt tilbehør: Honning eller aprikosmarmelade, surdeigsbrød. Vin: mineralsk hvitvin fra Jura eller et godt rødt.
Tommette de la Croix Lucas
Opprinnelse: Frankrike
Produsent: Mons
Små vasket tommeoster med silkeaktig kjerne, søte melketoner og nøtteaktig finish. Basert på lokal melk innen 30 km. Enkel å spise mye av, med mild men kompleks smak.
Anbefalt tilbehør: Lunt fikenbrød.
Åskeladd
Opprinnelse: Rennebu kommune, Norge
Produsent: Grindal Ysteri
Kremost på upasteurisert kumelk, mild med delvis kremet konsistens. Toner av nyslått gress og lett sødme, med delvis askeskorpe.
Anbefalt tilbehør: Surdeigsbrød, frukt eller grønnsaker.
Rosalita
Opprinnelse: Birkeland, Norge
Produsent: Tjamsland Ysteri
Syrnet ferskost (lactic-ost), laget på fersk, upasteurisert melk fra gårdens fire melkekyr. Kan nytes fersk eller modnet 1–4 uker. Mild, lett syrlig og glad ku-smak.
Anbefalt tilbehør: Frisk frukt eller surdeigsbrød.
Burrata
Opprinnelse: Italia
“Kremete dronning av alle oster”, laget av kumelk og fløte. Elastisk pose fylt med strimler av mozzarella og fløte. Håndlaget og servert fersk.
Anbefalt tilbehør: Friske tomater, god olivenolje, basilikumblader og godt brød.