Fredagspakken

31.12.2022

1) BLINIS & ØRRET 2) ROASTBEEF fra SLAKT 3) HUMMER & PASTA

4) KYLLINGBALLOTIN

5) OST 6) MULTE SABAYONNE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig. Under følger vårt oppsummering og forslag til kjøreplan:

PS: Surdeigsbaguetter og pisket smør serveres som tilbehør gjennom menyen fra 2 rett.

OVERSIKT / KJØREPLAN:

 1. rett - smaksett ørret og kutt alle ingredienser
 2. rett - alle ingredienser er klare, legges opp
 3. rett - hummeren stekes. Kok pasta i 2-3 min.  Estragonsmøret - taes ut slik at det er romtemprert. Legges oppå til slutt slik at det smelter som naturlig saus til pastaen.
 4. rett (hovedrett) - her er det mer arbeid og helt klart smart å ferdigstille potetkrem, sautering av persillerot og posjering av rosenkål før man begynner på de 3 første rettene - gjøres klart slik at det kun er å varme det opp når hovedretten skal serveres.
 5. rett - er klar for servering, men fint om ostene blir satt på skjærefjøl ca 1 time før servering for å få riktig temperatur på de.
 6. rett - desserten krever litt fokus, men ikke mye tid - etter ost er det også gjerne godt med et lite avbrekk og da passer det perfekt å starte på desserten.

1) BLINIS & ØRRET 2) ROASTBEEF fra SLAKT 3) HUMMER & PASTA

6-retters festmeny til Nyttårsaften!

Med i pakken

BLINIS & ØRRET

blinis, 2 per person

ørretfilet

sjalott

gressløk

creme fraiche

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

ROASTBEEF fra SLAKT

roastbeef fra Slakt

kapers blomster fra Anfosso

beger med tunfiskmajones

ruccola

parmesan

HUMMER

pasta tagliatelle

hummer

estragonsmør

hvitløk og sjalottløk

Ikke med i pakken:

olivenolje, flaksalt og pepper

IKKE MED

aluminiumsfolie

olivenolje

salt og pepper

BLINIS & ØRRET


Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Sjalottløk, ørretfilet,  gressløk finkuttes og haes i hver sin skål. Smak kuttet ørretfilet til med litt olivenolje, salt og pepper. Creme fraiche piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering:
Blinis legges utover en tallerken. Lag en “knell” av creme fraiche og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med ørretfilet, finhakket sjalottløk og til sist pynt med litt gressløk på toppen. Press noen dråper med sitron.Voila! Forretten er klar til servering.

Slik legger man opp en ”knell”:
Bruk to spiseskjeer. Ta godt av creme fraiche med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom creme fraiche ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

ROASTBEEF fra SLAKT

Roastbeef fra Slakt, fiks ferdig og klar til bruk. Vend Ruccola i en skål med olje, salt og litt kvernet pepper.

Forslag til dandering av forrett:
Roastbeef skiver legges utover tallerken. Ruccola vendes forsiktig i litt olivenolje og salt, legges som en ball midt på tallerken og over roastbeef. Dryss kapers blomster over kjøtt. Dotter med tunfiskmajones rundt om kring. Høvle noen fine skiver med parmesan over det hele til sist.

HUMMER

Hummer stekes lett rundt det hele til gyllen farge i smør med hvitløk og sjalottløk. Kok pastaen i ca 2-3 min.

Hummer kuttes i mindre skiver/stykker rett før dandering. Sett estragonsmør på kjøkkenbenken tidlig slik at det blir romtemperert. Smøret er pisket og vil smelte lettere når det er romtemperert.

Forslag til dandering av hovedrett:
Legg kokt pasta i bunnen av en dyp tallerken, skiver av hummer og estragonsmør oppå. Her vil smøret smelte slik at det blir sausen. Pyntes med fersk estragon.

4) KYLLINGBALLOTIN

6-retters festmeny til Nyttårsaften!

Med i pakken

KYLLING BALLOTINE

1 stk kylling ballotine  pr 2 personer

PERSILLEROT

persillerot

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

2 ss smør

ROSENKÅL

rosenkål

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1-2 ss smør

POTETKREM

400 g poteter

2 dl kremfløte

50 g usaltet smør

RØDVINSAUS

Fiks ferdig saus fra Slakt

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

KYLLING BALLOTINE

Kylling Ballotine er fylt med sopp og pakket med spekeskinke.

Først skal kylling ballotine posjeres:

Her trenger dere kylling ballotine, kjele, kjernetemperaturmåler. Godt med vann i kjelen, vannet skal ikke oppnå mer enn 60 grader. Dette kan være utfordrende på enkelte komfyrer, men veldig viktig - så vær tålmodig og sikre deg rett temperatur på vannet. Når du er trygg på temperaturen legger du ballotin slik de er pakket i film og folie i vannet. Her skal de ligge i 20 min (konstant temperatur).

- Når kyllingballotinen er posjert ferdig tas den ut av vannet, pakkes ut av folien og filmen – vær varsom med ballotinen vi vil ikke at den skal falle fra hverandre.

- Nå bør du ta et valg om du vil fortsette prosessen eller om du skal avslutte etter at de første rettene er konsumert. Om du vil la den ligge en liten stund og avslutte stekingen etter første rett kan dere la kylling ballotinen ligge innpakket inntil dere er klar for steking.

Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over legges kylling ballotine i stekepannen. Kylling Ballotine skal ha en gyllen fin farge. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. Deretter skal den inn i ovnen i ca 10-15 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane atter en gang. Kyllingen skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemper­aturmåler i ballotinen når du setter den i ovnen. Her er det viktig å påse at den er festet i midten av kylling ballotinen.

La hvile i 5-10 min før du skjærer i den.

Skjæres i fine skiver. Kvern litt pepper og knus flaksalt over hver av skivene rett før servering.

PERSILLEROT

Vask, skrell og kutt i skiver på skrå.Ha litt smør i pannen og sauter lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør - godt med salt og pepper til sist.

ROSENKÅL

Del rosenkålen i 2 eller 4. Skal videre blansjeres (kok opp vann med salt, ha i rosenkålen i maks 2-3 min, avkjøl i iskaldt vann). Stekes lett i panne med smør, smak til med salt og pepper.

POTETKREM

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg. Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem. Smak så til med salt og pepper.

RØDVINSAUS

Fiks ferdig saus fra Slakt - skal kun varmes opp og evt smakes til med sitron, salt og pepper etter behov.

Oppskrift følger her til senere bruk.

 • 3 dl oksekraft - reduseres til halvparten
 • finkuttet sjalottløk
 • 1 ss smør
 • 1 ½ dl rødvin
 • 2 ss rødvinseddik
 • Salt og nykvernet sort pepper

Finhakk sjalottløk og fres det i smør på medium varme. Tilsett rødvin, rødvinseddik og la det koke inn til ca 4 ss gjenstår. Tilsett okse-kraft og kok inn til ca halvparten. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:
Legg en skje med potetkrem oppe til høyre og bruk en spiseskje til å trykke den den i midten og dra den ned mot venstre hjørne. Ekstra potetkrem kan serveres i en liten skål aparte. Legg skiver med kylling ballotine i midten og dander med rosenkålen  og persillerot rundt. Rødvinsaus sirkles rundt det hele til sist.

5) OST 6) MULTE SABAYONNE

6-retters festmeny til Nyttårsaften!

Med i pakken

OST

3 oster

stikkelsbær

rugknäkke

MULTER

beger med multe

0,5 dl  appelsin juice

1 ss sukker

SABAYONNE

2 eggeplomme

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

0,75 ss sitronsaft

IKKE MED

SABAYONNE

2 ss sukker

0,25 dl hvitvin

OST

Camembert de Normandie

En rå melks ost av kumelk, litt salt og hvitkitt. Dens opprinnelse er fransk og har vært opprinnelses beskyttet siden 1982. Camembert er en liten landsby i Normandie hvor osten opprinnelig ble laget.

Ostemodningen blir utført i tørkerom ved en temperatur mellom 10°C. Camembert de Normandie er pakket som en helhet ost i individuell emballasje laget med trekasser.

Delice St. Cyr

Hvitskimmelost laget på kumelk. Osten blir produsert i Ile de France i Frankrike. Under produksjonen tilsettes fløte, noe som gjør osten blir fantastisk kremete. Delice st Cyr lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk – Colonialen har kun den upasteuriserte varianten og fra ostemodneren Herve Mons.  

Delice st Cyr har en tynn skorpe av hvit mugg med et luftig indre. Det er en mild ost, med med en svakt bitter undertone, elementer av sopp-aroma og en fyldighet som overrasker hver gang.

Comte

Comté er en fastost fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté, og er en av Frankrikes mest solgte oster. Det er en ost med lange tradisjoner i Frankrike, og kan spores helt tilbake til 1200-tallet. Det går med 530 liter melk – 30 kuers dagsproduksjon – til å lage én Comté-ost som veier 45 kg. Den finnes i mange utgaver og mange lagringsnivåer, men lages på upasteurisert kumelk fra i all hovedsak Montbéliarde-kyr, samt et fåtall kyr av rasen Fransk Simmental. Det er en ost med fantastisk fylde og sødme, innslag av smør, blomster og hasselnøtter. Skorpen er kittmodnet, hard og gulbrun, mens selve osten er blekgul og fast. Under modningen blir osten regelmessig snudd og vasket med mild saltlake.

Forslag til dandering av ost:
Sett alt på bordet på fjøler og la gjestene forsyne seg selv. Nyt deilige oster med et godt glass bobler eller annet.

MULTER

Multene varmes på lav temperatur med 1 ss sukker og 0,5 dl appelsinjuice i 5 min.

Sil av sjyen over i en liten kasserolle som dere kan gi ett oppkok i 3-5 minutter på middels høy varme. Multene vendes i reduksjonen før de danderes i en skål eller på en liten flat desserttallerken - klar for sabayonnen.

SABAYONNE

Visp ingrediensene sammen i en bolle. Sett bollen over vannbad og pisk til eggedosisen tykner. Fordel sabayonnesausen over multene og server.

Lykke til med nyttårspakken.

Vi håper det smaker, og synes det er kjekt med

tilbakemeldinger på hvordan opplevelsen har vært.

– Kos dere og nyt maten

Hilsen oss på Colonialen Fetevare