Fredagspakken

10.9.2021

BLINIS & LØYROM

INDREFILET av LAM fra HAUGEN GARDSMAT

PLOMME SABAYONNE


Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan denne uken:
Denne uken er det ikke mye som trenger planlegging. Start med forberedelsen på fløtepoteter grønnsaker og saus - deretter kan man starte fra begynnelsen av og nyte kvelden.

BLINIS & LØYROM

Sjalottløk, rømme

Med i pakken

BLINIS

blinis, 3 per person

løyrom

delikatesseløk

rømme

kjørvel

IKKE MED

aluminiumsfolie

Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Delikatesseløken finkuttes. Rømmen piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering/servering:
Blinis legges utover et serveringsfat, tallerken eller skjærefjøl. Lag en “knell” av rømmen og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med løyrom, finhakket delikatesseløk og til sist pynt med litt kjørvel på toppen. Voila! Forretten er klar til servering.

Slik legger man opp en ”knell”:
Bruk to spiseskjeer. Ta godt av rømme med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom rømmen ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

INDREFILET av LAM fra HAUGEN GARDSMAT

Bakte grønnsaker, fløtepoteter, sennepsaus

Med i pakken

LAM INDREFILET

lam indrefilet

urter hvitløk


Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør


FLØTEPOTETER

poteter

fløte

hvitløk

ost - 50 gr Jærenost

BAKTE GRØNNSAKER

gulrot

selleristang

tomat

squash

sopp

aubergine

sjalottløk

urter

SENNEPSAUS

2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)

1 ss sennep

sennepfrø

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

2 ss smør

IKKE MED

salt, flaksalt og papper

hot saus - valgfritt

ca 3 dl rødvin

salt og pepper

LAM INDREFILET

Kvern pepper og ha salt på kjøttstykkene før steking. 2 ss med smør smeltes i stekepanne på høy temperatur. Ha i hvitløk, urter og indrefilet i stekepannen. Vend kjøttet rundt og gi kjøttstykket en gyllen fin farge over det hele. La kjøttet hvile  i 10 minutter.

Lam indrefilet tar kort tid å steike. Derfor er det det siste man gjør når det er 10 min igjen av steketiden til ovnsbakte grønnsaker.

FLØTEPOTETER

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til osten er smeltet fint inn - ca 10 minutter. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp det siste av osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

BAKTE GRØNNSAKER

Vask, skrell og kutt i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form;

Gulrot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles, rensens og kuttes i skiver, tomat deles i 4, squash og aubergine deles på langs og deretter i halve skiver, sopp i 4, løk kuttes i skiver.

Ha alle grønnsakene i en ildfast form – finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper, olivenolje og 1,5 dl rødvin – bland godt rundt – klar til å bakes i ovnen. På 180 grader i ca 30 minutter som fløtepotetene.

SENNEPSAUS

Ha i 1,5 dl rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn sennep, sennepsfrø og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.


Forslag til dandering/servering:
En skje med grønnsaker opp til høyre på høyre siden av tallerken og en god skje med fløtepoteter nedenfor. Kjøttet legges midt på tallerken og til sist sirkles saus rundt på tallerken.

Alternativt legges kun kjøtt og saus på tallerken og tilbehør i gryter på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv.

PLOMME SABAYONNE

Med i pakken

PLOMMER

5 plomme pr 2 personer

1,5 dl ferskpresset appelsinjuice av 1 appelsin

¼ vaniljestang

1 stjerneanis

SABAYONNE

2 eggeplomme


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

0,75 ss sitronsaft

IKKE MED

1,5 dl sukker

1,5 dl hvitvin

PLOMMER

Plommene deles i to. Plommestein fjernes.

Kok kjapt opp hvitvin, sukker, stjerneanis og vaniljestang (delt på langs) slik at sukker smelter. Skru ned varmen. Press ca 1,5 dl appelsinjuice av en appelsin og ha i  - skal varmes - ikke koke opp. Ha i de delte plommene og la de stå å trekke på lav temperatur en god stund. Plommene er klar når skallet skiller seg fra kjøttet. Ta så plommene ut av væsken og skrell skallet forsiktig av med fingrene - legg til sides. Reduser væsken til et par spiseskjeer saus.  SABAYONNE

Visp ingrediensene; 2 eggeplomme, 0,75 ss sitronsaft, 2 ss sukker og 0,25 dl hvitvin sammen i en bolle. Sett bollen over vannbad og pisk til eggedosisen tykner. Dander.


Forslag til dandering av dessert:

Legg plommene med den flate siden ned spredt på tallerken. Sirkle redusert sirup over plommene og til sist; fordel sabayonnesausen over. Server og nyt en deilig søt avslutning på måltidet.