Tomme de Tartentaise er en Tomme de Savoie. Osten har fått et annet navn av osteprodusenten Mercier da melken kommer fra gården hans, som ligger rett utenfor Savoie.
Osten har en halvfast gyllen ostemasse med en grålig skorpe som utvikler flekker fra gule og røde soppsporer. Har en karakteristisk duft som minner om fuktig kjeller og sopp. Smaken er smøraktig med markerte innslag av nøtter og urter.
Nytes som den er med fruktige, ikke for taninrike rødviner som en god Beaujolais.
Tomme de Tartentaise lages på upasteurisert kumelk og modnes i minimum 2 måneder i fuktige grotter hos Mons.Sesong hele året men aller best om høsten.
Opprinnelig ble Tomme de Savoie laget mens kuene stod i bås om vinteren, og melkemengden var for liten til å produsere de tradisjonelle store ostene i området. Hvert dalføre hadde sine egne metoder og hemmeligheter i forbindelse med produksjonen. Noe vi dag kan anføre som terroirpreg på ostene.
Nytes som den er med fruktige, ikke for taninrike rødviner som en god Beaujolais.