Ferskost

Mont d´Or

Jura

Mons

Frankrike

Små lokale meierier i Jura fjellene i Sveits og France Comté i Franrike.

Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelseland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Franrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Opprinnelig ble osten laget i Sveits men sener kopiert av franskmennene. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 m o h.

Osten er kjent for sin karakteristiske emballasje i form av trebokser av furu. I forbindelse modningen ”bindes” ostemassen opp med høvelspon av furu. Etter 3 uker får den lokk og bunn av samme materiale. Dette forhindrer både at den renner ut og bidrar til utviklingen av den unike aromaen.

Mons håndplukker de beste ostene på markedet slik at osten er perfekt når den kommer til oss.

-

Server osten som den er fra boksen, enten etter ca en time i romtemperatur eller etter at den har fått litt varme; ca 40 grader i 20 minutter, i ovnen.

anbefalt tilbehør

Serveres gjerne med honning eller aprikosmarmelade og surdeigsbrød. Et godt glass rødt, eller en mineralsk hvitvin fra Jura. Med en Vin Janne får du en perfekt ost og vin-kombinasjon.

anbefaltE VINER