Fastost

Beaufort

Savoie

Mons

Frankrike

Beaufort er en fjellost fra Savoie-provinsen ( Rhône- Alpes) i de franske Alpene. Den er laget på upasteurisert melk fra de mahogni-fargede Beaufort kuene som kalles Tarentaises eller Abondance. Denne eldgamle rasen kommer opprinnelig fra det indoasiatiske kontinentet. Om vinteren står de i fjøs for å beskytte dem mot snø og kulde, og i følge AOC- bestemmelser må de ikke fôres med silofôr eller annet gjæret fôr. Om våren blir de ført til høytliggende fjellenger, og om høsten til lavereliggende enger. Det sies at ved å smake osten kan en føle og smake alpefjell…

Modningen tar minimum 4 måneder fra produksjonen, og må i følge AOC bestemmelser foregå under 15 grader med minst 92 % luftfuktighet. Under modningen blir osten kontinuerlig tørket over og gnidd med saltlake. Den siste perioden av modningen godgjør våre oster seg i ostetunnellen hos Mons.

Det produseres tre typer Beaufort.

Beaufort d`Ete - sommer-Beaufort,  blek gul ostemasse.

Beaufort d`Alpage - Beaufort som lages på chalets i fjellene, gylden gul i ostemassen. Osten har en tydelig duft av melk, smør, honning og blomster. Blomster aktig aroma med en skjult syrlighet. Vi har eget varenummer for denne utgaven.

Beaufort d`Hiver - vinter-Beaufort, den har  hvit ostemasse.

Beaufort er en stor ost som produseres i store konkave hjul på mellom 20-70 kg. Den er 35-75 cm bred og 11-16 cm høy. Mest vanlig på ca. 45 kg.  Den er rikere på smak og mer kremete enn noen annen fjellost som Gruyere og Comte. Generelt mer markant og skarp i både smak og aroma men de tre typene Beaufort varierer jo noe i smak.

Sommer versjonen er frisk og lett i smaken, litt nøttete med friske innslag av melk og honning. Svakt frisk og en anelse salthet. Deilig og fyldig ettersmak.

Alpage versjonen er fyldigere. Mer markant lukt med innslag av blomster og smak av sødme fra melk, honning og smør. Underliggende syrlighet og lett salt. God og deilig ettersmak av nøtter som henger lenge igjen i ganen og som ender i karamell.

Vinter versjonen er mildere enn de to andre. Den har den samme sødmen, men mildere hint av melk, smør og honning. Rund nøttesmak, god fylde med små innslag av friskhet og salt.

Beaufort er vanlig i bruk til fondue på grunn av dens gode smelte egenskaper. En fantastisk måte å få frem ostens deilige smak er å servere den til røkelaks. Kontrastene er uforglemmelige. Alene med en god Chablis eller en Burgunder gjør også susen.

anbefalt tilbehør

anbefaltE VINER

No items found.