Ytrefilet av lam fra Haugen Gårdsmat

Middels
2 personer

Ingredienser

ca. 400 gr ytrefilet av lam
1 hånd urter; timian og rosmarin
ca 1 hvitløk
1 stor bakepotet
1 liten sjalottløk
ca. 70 gr kantareller eller annen sopp
400 g grønnkål , vasket og renset
1 dl grønnsakbuljong (utblandet)
5 dl kyllingkraft
2 tørket laurbær
1/2 tørket chilli
2-2,5 dl rødvin
sitron
smør
flaksalt og pepper

FREMGANGSMÅTE

YTREFILET AV LAM

Ytrefiltene kuttes i porsjons-stykker. Kvadratiske stykker - ett eller to stykker pr person.

Steking av ytrefilet:
1. Stykkene med ytrefilet brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk.

2. Vend filetene rundt slik at de får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min.

3. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først.

4. Intervaller i ovnen: 160 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 7 min i ovn, ut av ovn og hvile i 10 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur.

5. Kjøttstykkene serveres hele - kvern pepper og knus godt med flaksalt over. Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjesten kan krydre kjøttet litt selv.

RØSTI

1. Skrell og kutt sjalottløk i strimler - stekes så lett i pannen og avkjøles.

2. Skrell potet, riv den på rivjern. Legg den i et dørslag og skyll godt under rennende vann for å få bort stivelsen i poteten.  

3. La det renne godt av seg. Tørkes deretter i kjøkkenhåndkle.

4. Ha revet potet i en bolle, tilsett den stekte sjalottløken, bland i salt og pepper.

5. Stekes så i stekepanne i varm olje. Man kan med fordel steke røstipoteten som en stor kake og dele opp i fine stykker etterpå eller velge å steke mindre porsjonstykker som mindre runde kaker. Tilsett smør slik at røstipotetene får en gyllen og fin stekeskorpe.

6. Etter bruning i pannen ferdigstilles potetene i stekeovn, 15 min på 200 grader.

KANTARELLER

1. Børst kantarellene nøye med en pensel.

2. Smelt smør og sauter kantarellene hele i panne på middels til høy varme i 3-4 min

3. Kvern godt med salt og pepper over og press noen dråper med sitron over.

GRØNNKÅL

1. Varm smør i en stekepanne og fres ca 2 finhakket fedd hvitløk raskt uten at den tar farge.

2. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter.

3. Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet.

4. Fres til grønnkålen er myk og blank.

5. Smak til med sitron, salt og pepper.

SITRON OG LAURBÆR SAUS

1. Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 2 ss.

2. Tilsett kyllingkraft og reduser til 1/3

3. Rør inn finhakket laurbær, 1/2 godt knust chilli og legg 3 mindre biter av sitronskall -  kok deretter opp.

4. Sil av og fjern laurbærblad, chilli og sitronskall.

5. Varm sausen opp igjen og visp  inn ca 3 ss usaltet smør klattvis.

6. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett: En skje med grønnkål midt til venstre på tallerken og fine kjøttstykkene av ytrefilet over - legg røstipoteten midt til høyre på tallerken og dander soppen oppå - til siste sirkle saus rundt på tallerken og over grønnsaker og kjøtt - vel bekomme.  







Anbefalte viner

No items found.

Få det nyeste først

Bli med på listen for å motta nyheter og invitasjoner til arrangementer.

Tusen takk! Vi har nå sendt deg en bekreftelses e-post.
Hmm… Noe gikk galt. Kansje du allerede står på listen?