TOMAHAWK
1 STK TOMAHAWK PÅ CA 1,2 KG
POTETSALAT
CA 600 G POTETER
1 BOKS CREME FRAICHE
1 LITEN BUNT GRESSLØK
2 STK SJALOTTLØK
1 STENGER MED SELLERI
1/4 PURRELØK
SALT OG PEPPER
HJERTESALAT
SALAT
OLIVENOLJE
SALT, PEPPER
TOMATSALAT
TOMATER FRA HANASAND
SJALOTTLØK
SALT OG PEPPER OG OLIVENOLJE
RAMSLØKDRESSING
1 BEGER CRÈME FRAICHE
1 DL RAMSLØK
1 SS HVITVINSEDDIK
1 SS SUKKER
SALT OG PEPPER
SURDEIGSBRØD
Begynn med å krydre kjøttet godt med salt og pepper og gjør grillen klar med to soner. Tenn opp og varm kullet. Når grillen er litt over det varmeste er den klar for Tomahawken.
Kjøttet kan grilles hardt på alle sidene i 8-10 min, litt etter størrelsen. La flammene gjerne få gå opp langs sidene på tomahawken. Legg så kjøttet til side i 5 min. Grill så kjøttet noen minutter igjen og legg det tilbake til den inaktive siden. Sett lokket på og grill videre på varmen inne i grillen 5 minutter. La tomahawken så få hvile 5-10 minutter under klede/folie, ungå at den blir kald.
Om en vil fullføre inne etter den første grilling er det også ett altenativ. Følg de samme stegene med 180 grader på ovnen. Steketermometer kan brukes. Ta kjøttet ut ved 48 grader og la det hvile seg opp til 55.
Legg kjøttet på varm skjærefjøl. Ta kjøttet av beinet og skjer kjøttet vertikalt fra det smaleste og inn mot beinet.
Skrell potetene, kutt de i jevnstore terninger og skyll de godt. Kok potetene i godt saltet vann, til de er akkurat kokt (må ikke kokes for lenge da man ønsker at de skal ha en konsistens og ikke falle sammen i potetsalaten). Skyll de og la de avkjøle litt (kan med fordel være lunk i nå de andre ingrediensene blandes sammen med potetene).
Vask purreløken. Skjær purreløken, gressløk, løk, selleri opp i strimler og ha de over potetene.
Tilsett hele boksen med creme fraiche og vend det hele forsiktig sammen. Smak til med sitron, salt og rikelig med nykvernet sort pepper - gjerne noen dråper hot saus om du har.
Rett før servering gir du salaten et dryss med friske urter.
Hjertesalat deles i fire og grilles som den er på grillen.
Bevar stilken med, slik at den holder seg sammen - vendes litt rundt slik at man får grill farge på kålen over hele stykket - grilles ca i fem minutter på den varme delen av grillen, og her gjerne med lokket på. Pass på at den vendes slik at alle tre sider blir grillet. Drypp noen dråper olivenolje og knus litt flaksalt over ved servering.
Del tomatene i 4, finkutt sjalottløk, vend dette sammen med ca 1 ss olivenolje salt og pepper.
Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør dem sammen til en grønn saus. Smak til med salt og pepper, eventuelt mer eddik og sukker for å få en fin sur-søt smak på sausen. Når denne denne er fiks ferdig serveres den med surdeigsbrød.
Dander gjerne kjøttet på plass igjen rundt beinet (ca slik det opprinnelig var), det ser kult ut og fint om man serverer hele kjøttstykket på en fjøl slik at gjestene kan forsyne seg selv - før servering; knus flaksalt, kvern pepper og drypp noen dråper med en digg olivenolje over. Sett alt av deilig grillmat og grilltilbehør på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nyt maten!