Svineribbe:
ca 500 g ribbe pr person
salt
grovmalt sort pepper
laurbærblad
aluminiumsfolie
1 gulrot delt i biter
3-4 hvitløksfedd
1 liten løk kuttet i større biter
Ribbesjy:
Ribbesjy fra steking
1 sjalottløk
2-3 dl hvitvin
1 ts sennep
smør
Hjemmelaget rødkål:
1 stk rødkål
1 dl vann
3 dl bringebærjuice
½ dl epleeddik
½ dl blåbær eller bringebæreddik
½ dl sukker
1 ts salt
2 ss balsamico
2 laurbærblad
2 stjerneanis
8 nellik
Hjemmelaget surkål:
1 stk hodekål
1 dl vann
3 dl eplejuice
1 dl epleeddik
1 ts salt
3 laurbærblad
8 nellik
1 ss karve
Forberedelse
1. Sjekk at bena er saget helt over og at svoren er fint rutet. Skal være rutet gjennom svoren og litt ned i spekket, gå gjerne over med en skarp og spiss kniv.
2. Gni ribben godt inn med knust laurbærblad, godt med salt og kvernet pepper 1-3 dager før steking.
3. Pakk den inn i kjøkkenklede og legg den kjølig med svoren ned.
1. Børst godt salt, laurbærblad og pepper av svineribben før steking.
2. Legg først gulrot, løk og hvitløk i en langpanne og dekk opp til ca 3 cm vann fra bunnen i langpannen.
3. Ribba legges over med svoren ned. Den skal kokes/dampes slik først i ca 40-50 minutter på 160 grader – på denne måten puffer svoren bedre senere. Dekk ribba med folie.
4. Når dette er gjort snur man ribba over med svoren opp, legg en asjett under slik at ribba blir litt høyere på midten. Det er best om ribba er jevn med en liten forhøyning på midten slik at fettet blir "drenert". Bygg opp med sammenkrøllet folie om nødvendig. Dekk ribba med folie. Damp ribba videre på ca 200 grader i ca. 1 time.
5. Fjern folien, hell av ribbesjy, senk temperaturen til 200 ºC og stek videre i ca 2 timer.
6. Sett opp varmen, dra en krakk bort til ovnsdøren, sett deg ned og pass på svoren til den har blitt sprø. Bruk evt. grillen de siste minuttene, men pass godt på. Dekk til de områdene som er klare med aluminiumsfolie.
7. La gjerne ribba få hvile litt før du skjærer den i pene stykker.
Surr finkuttet sjalottløk i en panne, hell over hvitvin og la det redusere til 1/4, hell over ribbesjy og la det redusere til ca halvparten eller mer – ca 3 dl, pisk inn ca 3 ss med smør, smak til med salt og pepper.
1. Snitt kålen fint.
2. Legg kål, laurbærblad, stjerneanis og nellik i en kjele.
3. Tilsett vann, juice, sukker og eddiker.
4. Raskt oppkok – la stå å putre på svak varme til kålen har ønsket konsistens – gjerne i et par timer.
5. Rør godt innimellom
6. Tilsett balsamico når ønsket konsistens er nesten ønskelig.
7. Smak til med salt.
1. Snitt kålen fint.
2. Legg kål, laurbærblad og karve i en kjele.
3. Tilsett vann, juice og eddik.
4. Raskt oppkok – la stå å putre på svak varme til kålen har ønsket konsistens – gjerne i et par timer.
5. Rør godt innimellom
6. Smak til med salt.