KJØTT
350 - 400 gr svinenakke
urter og hvitløk
smør til steking
GRØNNSAKER
1 gulrot
1/6 sellerirot
1/2 pastinakk
1/2 stilk selleristang
2 tomat
1 delikatesseløk
urter
1/4 ss honning
2 ss smør
salt og pepper
POTET MASH
300 g poteter
1,5 dl kremfløte
25 g usaltet smør
salt og pepper
GRØNN PEPPERSAUS
3 dl oksekraft - reduseres til halvparten
2 ss finkuttet sjalottøløk
1-2 ts grønnpepper (syltet type) grov hakket
1 ts finhakket rød mild chili
0,5 dl kremfløte
smør
½ dl tørr hvitvin
Salt og nykvernet sort pepper
SVINENAKKE - frittgående gris
Svinenakken skal brunes i stekepannen – middels til høy varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 5 min.
Legg svinenakken over i en ildfast form - settes i ovnen – skal stå i ca 1 time på 160 grader – kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader.
Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.
GLASERTE GRØNNSAKER
Vask, skrell og kutt i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form;
Gulrot og pastinakk skrelles og kuttes i terninger, sellerirot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles og kuttes i skiver, tomat deles i 4, løk skrelles og kuttes i skiver.
Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.
Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.
POTET MASH
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.
Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.
Smak så til med salt og pepper.
GRØNN PEPPERSAUS
2 ss finkuttet sjalottløk, 1-2 ts grønn pepper grovt hakket og 1 ts finhakket rød mild chili freses sammen i ca 1 ts smør på medium varme, skal ikke bli brunt. Tilsett så ½ dl tørr hvitvin og kok inn til det er nesten helt tørt.
Reduser oksekraften (3 dl til ca halv mengde; 1,5 dl) før den tilsettes. Kok opp. Tilsett så 0,5 dl fløte og kok godt sammen. Smakes til med salt og pepper, ønskes det mer peppersmak så kan man tilsette mer hakket grønn pepper.
Forslag til dandering av hovedrett:
En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av svinenakken over i en liten vifteform. Skje med potetkrem opp til høyre og saus peppersaus rundt på tallerken.