Fredagspakken

14.5.2021

VITELLO TONNATO

PIGGVAR

RABARBRA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan i kveld:

Fint å få unna 1) vaniljekremen først, slik at den får avkjølt seg litt. 2) Saltbakte poteter. 3) Start forfra og jobb deg gjennom menyen - rett for rett og server etterhvert som man blir ferdig med de.

VITELLO TONNATO

Kalv, tunfisk, kapers, rødløk, ruccola, parmesan

Med i pakken

VITELLO TONNATO

Kalv fra Slakt

Kapers

Rødløk

Beger med tunfiskmajones

Ruccola

Parmesan

Surdeigs skiver til toast


Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

Smør

IKKE MED

Olivenolje

Salt og pepper

VITELLO TONNATO

Kalv fra Slakt, fiks ferdig og klar til bruk. Rødløk kuttes i fine tynne strimler. Vend Ruccola i en skål med olje, salt og litt kvernet pepper.

Smør surdeigsbrød skivene med smør på begge sider og stek i stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Dekk tallerken med tynne kalveskiver. Ruccola som en ball midt på tallerken og over kalven. Dryss rødløk og kapers over kjøtt. Dotter med tunfiskmajones rundt på og over kalven. Høvle noen fine skiver med parmesan over det hele til sist. Surdeigs toast serveres i skål ved siden av.

Vel bekomme!

PIGGVAR

Nykål, saltbakte poteter, tomatvinaigrette

Med i pakken

PIGGVAR

1 stk piggvar pr person

hvitløk


NYKÅL

Nykål


SALTBAKTE POTETER

400 gr små poteter

grovsalt

TOMATVINAIGRETTE

chorizo

1 beger med semi-tørket tomat

6 små tomat pr 2 pers

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

sitron, smør

1/2 sjalottløk

1 kvist timian

IKKE MED

1 ss hvitvinseddik

olivenolje

PIGGVAR

Godt med smør i pannen - hvitløksfeddene i pannen - legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal stekes kun på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.

Hygge med smør over fisken etter steking; hold stekepannen på skrått og dra fiskestykket litt opp og hygg med smør over fisken gjentatte ganger for å sette deilig smørtoner til fisken.

Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden ned - inn i ovnen på ca 125 grader i 10-15 min. Når fisken er ferdig tas den forsiktIg av skinnet med en stekespade og legges på tallerken. Knus litt flaksalt og kvern litt pepper over til sist.


NYKÅL

Kutt kålen i grove biter og blancher (kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere fisken.


SALTBAKTE POTETER

Vask potetene– kokes i fem min – ta av vannet og skyll med kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form og dekk de delvis med grov havsalt - bak i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.


TOMATVINAIGRETTE

Stek chorizo lett i pannen. Hell over 1 ss hvitvinseddik, 2 ss olje, semitomater og tomater. Denne skal så bare holdes lunt.


Forslag til dandering av hovedrett:

Legg piggvaren på høyre side av tallerkenen slik at den skrår ned og inn mot midten. Legg poteter til venstre. Og dandere kål oppe til venstre. Saus over fisken i midten og rundt hele tallerkenen.

RABARBRA

Marengs, vaniljekrem

Med i pakken

RABARBRA

170g rabarbra


MARENGS

Ferdig marengs levert fra Brasseriet

VANILJEKREM

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

0,25 dl sukker

VANILJEKREM

sukker 50g

maizena 20g

RABARBRA

Hakk rabarbraen i små biter. Hvis bunnen på noen av de største rabarbrastilkene er litt træene, kan det være lurt å skrelle dem. Men ikke skrell hele — det er fint å få med det rosa skallet, som setter fin farge.

Ha rabarbra og sukker i en gryte på middels temperatur slik at sukkeret trekker ut væske av rabarbraen og går litt i oppløsning. Kok på lav temperatur videre til du får en sirup og grøtete konsistens - ikke for innkokt - skal være litt væskete (det kan hende at du trenger litt vann eller hvitvin).


MARENGS

Skal kun knuses i biter.


VANILJEKREM

Pisk sammen eggeplommer, maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.


Pisk til krem 1 dl fløte som er til overs av pakken. Dette blander dere sammen med ¼ del  av vaniljekremen.


Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)Forslag til dandering av dessert

Plasser marengs på tallerken, legg vaniljekrem i dotter over og til sist rabarbra rundt og over det hele - kaosutseende og deilig frisk avslutning!