Fredagspakken

13.5.2022

Vitello tonnato

Piggvar

Ost

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan i kveld:

Fint å få unna 1) Saltbakte poteter. 2) Start forfra og jobb deg gjennom menyen - rett for rett og server etterhvert som man blir ferdig med de.

Vitello tonnato

Kalv, tunfisk, kapers, rødløk, ruccola, parmesan

Med i pakken

VITELLO TONNATO

Kalv fra Slakt

Kapers

Rødløk

Beger med tunfiskmajones

Ruccola

Parmesan

Surdeigs skiver til toast

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

Smør

IKKE MED

Olivenolje

Salt og pepper

VITELLO TONNATO

Kalv fra Slakt, fiks ferdig og klar til bruk. Rødløk kuttes i fine tynne strimler. Vend Ruccola i en skål med olje, salt og litt kvernet pepper. Smør surdeigsbrød skivene med smør på begge sider og stek i stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Dekk tallerken med tynne kalveskiver. Ruccola som en ball midt på tallerken og over kalven. Dryss rødløk og kapers over kjøtt. Dotter med tunfiskmajones rundt på og over kalven. Høvle noen fine skiver med parmesan over det hele til sist.

Surdeigs toast serveres i skål ved siden av. Vel bekomme!

Piggvar

Spisskål, saltbakte poteter, tomatvinaigrette

Med i pakken

PIGGVAR

1 stk piggvar pr person

hvitløk

SPISSKÅL

spisskål

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

sitron, smør

SALTBAKTE POTETER

400 gr små poteter

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

1/2 sjalottløk

kvist timian

TOMATVINAIGRETTE

chorizo

1 beger med semi-tørket tomat

6 små tomat pr 2 pers

IKKE MED

1 ss hvitvinseddik

olivenolje

salt og pepper

grovt salt

PIGGVAR

Godt med smør i pannen - hvitløksfeddene i pannen - legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal stekes kun på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.

Hygge med smør over fisken etter steking; hold stekepannen på skrått og dra fiskestykket litt opp og hygg med smør over fisken gjentatte ganger for å sette deilig smørtoner til fisken.

Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden ned - inn i ovnen på ca 125 grader i 10-15 min. Når fisken er ferdig tas den forsiktIg av skinnet med en stekespade og legges på tallerken. Knus litt flaksalt og kvern litt pepper over til sist.

SPISSKÅL

Kutt kålen i grove biter og blancher (kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere fisken.

SALTBAKTE POTETER

Vask potetene– kokes i fem min – ta av vannet og skyll med kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form og dekk de delvis med grov havsalt - bak i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.

TOMATVINAIGRETTE

Stek chorizo lett i pannen. Hell over 1 ss hvitvinseddik, 2 ss olje, semitomater og tomater. Denne skal så bare holdes lunt.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg piggvaren på høyre side av tallerkenen så den skrår ned og inn mot midten. Legg poteter til venstre. Og dandere kål oppe til venstre. Saus over fisken i midten og rundt hele tallerkenen.

Ost

Med i pakken

camembert de Normandie

honning og valnøtter

fersk fiken

mini rugknekke

IKKE MED

Camembert de Normandie

En rå melks ost av kumelk, litt salt og hvitkitt. Dens opprinnelse er fransk og har vært opprinnelses beskyttet siden 1982. Camembert er en liten landsby i Normandie hvor osten opprinnelig ble laget.

Ostemodningen blir utført i tørkerom ved en temperatur mellom 10°C. Camembert de Normandie er pakket som en helhet ost i individuell emballasje laget med trekasser.

Ikveld har vi tenkt dere hygger dere med en lun ost.

Sett ovnen på 160 grader. Finn frem en liten ildfast form, legg ost og fiken(som nesten er delt i fire) i formen. Dersom dere ikke har liten form kan dere lage en liten form av aluminiumsfolie.(ta litt bakepapir i bunnen) Ha honning lett over sammen med nøttene.

Varmes i ovn, ca 15 min.

Nytes!