Fredagspakken

17.11.2023

VITELLO TONNATO

MONT D´ OR

APRIKOS

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig.

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er alle rettene lettlaget. Om dere ønsker, kan forretten settes på bordet samtidig med hovedrett. Det eneste som er å planlegge er ost i ovnen og poteter til koking på hovedretten. Til desserten er alt klart. Ferdigstill etterhvert som dere skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

VITELLO TONNATO

Kalv, tunfisk, kapers, rødløk, ruccola, parmesan

Med i pakken

VITELLO TONNATO

Kalv

Kapers

Rødløk

Beger med tunfiskmajones

Ruccola

Parmesan

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

Smør

surdeigsbaguette

IKKE MED

Olivenolje

Salt og pepper

VITELLO TONNATO

Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering. Kalv, fiks ferdig og klar til bruk. Rødløk kuttes i fine tynne strimler. Vend ruccola i en skål med olje, salt og litt kvernet pepper. Smør surdeigsbrødskivene med smør på begge sider og stek i stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Dekk tallerken med tynne skiver av kalv. Ruccola som en ball midt på tallerken og over kalven. Dryss rødløk og kapers over kjøtt. Dotter med tunfiskmajones rundt på og over kalven. Høvle noen fine skiver med parmesan over det hele til sist.

Surdeigs toast serveres i skål ved siden av. Vel bekomme!

MONT D´ OR

Potet, spekepølse, oliven, cornichon, semitørket tomat, artisjokk

Med i pakken

Salami

oliven

cornichon

semitørket tomat

artisjokk

potet

baguette fra vårt bakeri

IKKE MED

MONT D´OR

La osten stå på benken og gjerne en time før den skal i ovnen - dette for at den skal tempereres til romtemperatur.

Vi liker at osten blir temperert på 60 grader i ovnen i ca 20 min. Men, dere kan øke temperaturen til 120 og ha den inni i 10-15 min. også  - om dere vil.

Pass på den, slik at den ikke blir for varm. Osten skal bli lun, ikke koke! En god måte å vite om osten er klar er å klemme på tre-esken når den står i ovnen - når osten gir behagelig etter så er den klar for å bli servert.

POTET

Potetene kokes i godt saltet vann - serveres lune og med skall.

SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri. Nytes som den er, eller om det er ønskelig, kan det toastes i pannen. Skjær den på skrå så du får litt større skiver, smør smør på den ene siden og toast den i pannen.

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt i skåler og på fjøler på bordet og la gjestene forsyne seg selv! Nydelig middagsmåltid.

MONT D´ OR / VACHERIN DU HAUT DOUBS

I dag er Comte den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år, basert på sommer melken til kuene som gresser i Alpene rundt Jura. Vintermelken fra de samme kuene blir benyttet til å lage den myke og kremete osten Mont d’Or.

Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelsesland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Frankrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 moh. og er upasteurisert. Kuene kan kun bli fôret med høy, noe som gir en særpreget melk. Overflaten blir vasket med en saltlake i løpet av modningsprosessen og osten legges i en ring av granbark og etter ca 3 uker i en treboks. Det er ingen kraftig ost, men den er meget delikat, er fløyelsmyk og kremete. Aroma av kjeller og skog. Osten er ansett av mange som en av verdens beste oster.

APRIKOS

Mascarponekrem, biscotti

Med i pakken

aprikos

mascarponekrem

biscotti

IKKE MED

Forslag til dandering av dessert:

Aprikosen er ferdig hermetisert, kremen er en deilig mascarponekrem og biscotti - danderes på tallerkenen i høyden og i den rekkefølgen. Nytes