Fredagspakken

14.4.2023

VITELLO TONNATO

KYLLINGBRYST fra Homlagarden

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan i kveld:

Forretten er nærmest fiks ferdig og trenger maks 10 min for å ferdigstille. Det samme gjelder osten til sist. Angående osten så kan den pakkes ut med det samme, legges på kjøkkenbenken og bli romtemperert før den skal i ovnen. Så, start gjerne med hovedretten; sjy, risoni frem til tilsetning av Parmesan, sellerirot, kyllingbryst frem til det skal i ovnen. Da er det meste preppet og klart til siste finish på hovedretten. Ta så fatt på forretten og server den. Tilbake til hovedretten og server den. Til sist skal osten varmes og serveres som en ddeilig avslutning på måltidet.

VITELLO TONNATO

Kalv, tunfisk, kapers, rødløk, ruccola, parmesan

Med i pakken

VITELLO TONNATO

kalv fra Slakt

kapers

rødløk

beger med tunfiskmajones

ruccola

Parmesan

surdeigs skiver til toast

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

olivenolje

salt og pepper

VITELLO TONNATO

Kalv fra Slakt, fiks ferdig og klar til bruk. Rødløk kuttes i fine tynne strimler. Vend ruccola i en skål med olje, salt og litt kvernet pepper. Smør surdeigsbrødskivene med smør på begge sider og stek i stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Dekk tallerken med tynne skiver av kalv. Ruccola som en ball midt på tallerken og over kalven. Dryss rødløk og kapers over kjøttet. Dotter med tunfiskmajones rundt på og over kalven. Høvle noen fine skiver med parmesan over det hele til sist.

Surdeigs toast serveres i skål ved siden av.

KYLLINGBRYST fra Homlagarden

Grønnkål, sellerirot, salviesjy, risoni

Med i pakken

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

1 stk kyllingbryst pr to personer


hvitløk og urter, rosmarin

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør

GRØNNKÅL

100 g grønnkål , vasket og renset

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

ca. ½  fedd finhakket hvitløk

sitron

1-2 ss smør

SELLERIROT

sellerirot

urter, timian

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1 ss smør

RISONI

150 gram risoni

4 dl kyllingkraft

1 finhakket sjalottløk

Parmesan

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

1/2 ts honning

olivenolje

1 dl hvitvin

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå (skinnsiden opp når det ligger i ildfast form).

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver; 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNKÅL

Varm smør i en stekepanne og fres hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter. Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med sitron, salt og pepper.

SELLERIROT

Vask, skrell og kutt sellerirot i lange pinner. Ha litt smør i pannen og sauter selleriroten lett - ca 6 min på middels varme - deretter vendes den med smør og honning - godt med salt og pepper til sist. Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper – bland godt rundt.

RISONI

Middels til høy temperatur i pannen. Surr sjalottløk og risoni i litt olivenolje – hell på hvitvin (dette kokes fort inn) – hell på med kraft – når det er ca. 1/4 igjen av vesken i pannen høvles parmesan over risonien – rør konstant . Dette tar maks 10 min. Viktig å stoppe kokeprosessen før all væsken er kokt ut i pastaen dersom dere ønsker å gjøre denne klar på forhånd slik at den er bare å varme opp før servering. Dersom det skulle skjære seg er det bare å helle på med vann ved oppvarming

!!! viktig at risonien blir saftig og ikke tørr. Smakstilsett med salt og pepper.

SALVIESJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket salvie og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med risoni plasseres midt på tallerken. Skivene av kyllingbryst over risonien, dander sellerirot og grønnkål rundt (en sirkel i ytterkant av tallerken) – salviesjy rundt på tallerken (ikke over kjøttet eller grønnsakene) – server.

OST

Med i pakken

Camembert de Normandie

honning og valnøtter

fersk fiken

mini rugknekke

IKKE MED

Camembert de Normandie

En råmelk ost av kumelk, litt salt og hvit kitt. Dens opprinnelse er fransk og har vært opprinnelse beskyttet siden 1982. Camembert er en liten landsby i Normandie hvor osten opprinnelig ble laget. Ostemodningen blir utført i tørkerom ved en temperatur på ca 10°C. Camembert de Normandie er pakket i sin helhet og individuelt.

I kveld har vi planlagt hygge med lun ost.

Sett ovnen på 160 grader. Finn frem en liten ildfast form, legg ost og fiken (som nesten er delt i fire) i formen. Dersom dere ikke har liten form kan dere lage en liten form av aluminiumsfolie.(ta litt bakepapir i bunnen) Ha honning lett over sammen med nøttene.

Varmes i ovn, ca 15 min.

Server og nyt!