TERRINE
terrine fra SLAKT
SALAT
salat
HONNINGVINAIGRETTE
1 ss honning
FIKEN
1 fiken
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
honning
CHIPS
1 beger rotchips
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt, pepper
TERRINE
Innhold terrine: pistasjenøtter,sultanrosiner, svineknoke, oksekraft, eplejuice, salt og pepper
allergener: pistasjenøtter og eple
Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles enklest med en varm kniv og deles i to.
SALAT
Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn honningvinaigretten og evt litt salt.
HONNINGVINAIGRETTE
Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper - hell over salaten og vend det hele rundt før dandering på tallerken.
FIKEN
Del fikenene på langs og legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledt stekebrett. Drypp noen dråper med honning over hver av stykkene og stek ved 180 grader i 15-25 minutter, til fikenene er møre. Serveres lune.
CHIPS
Fiks ferdig - klar for dandering.
Forslag til dandering:
Et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, noen knuste flaksalt og kvernet pepper. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Fiken ned til venstre for terrinen. Strø en liten neve med chips over - klar for servering.
ca 500 gr hjerteskjell
1 sjalottløk
2 tomat
1 fedd finkuttet hvitløk
1 liten tørket chilli
1 ts finkuttet ingefær
1-2 ss finkuttet bladpersille
1-2 ss finkuttet basilikum
ca 300 gr spaghetti, Pasta di Gragnano I.G.P, koketid 13 min koketid al dente
parmesan
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
sitron, her ca ½
smør, her 2 ss
2-3 dl hvitvin
4 ss olivenolje
VONGOLE
Vask skjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om skjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.
Kutt løk i tynne skiver, tomat i terninger, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. 4 ss olivenolje i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over skjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus. Skvis sitron og smak til med salt og kvernet pepper.
Pasta kokes i rikelig med vann og med 1 ts salt pr liter vann. Når pastaen er al dente (litt tyggemotstand) siles den godt av i et dørslag, tilsett litt smør som pastaen vendes i og deretter vend pastaen sammen med sausen og skjellene.
Dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan over tallerkenen og til sist toppes med basilikum.
Forslag til dandering:
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Eller porsjoner rundt i middels dype tallerkener og dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan over tallerkenen og til sist toppes med basilikum.
"ARME RIDDERE"
1 stykke panettone
1 egg
1 ss brunt sukker
1 fløte blanding
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør, her 1 ss
EPLE
eplekompott
VANILJE- og MASCARPONEKREM
beger med mascarpone - ca 1 ss
fløte 2,30 dl
vaniljestang
eggeplommer 2 stk
sukker 50g
maizena 20g
"ARME RIDDERE"
Skjær 6 fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.
EPLE
Fiks ferdig.
VANILJE- og MASCARPONEKREM
Slik gjør du:
Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.
Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.
¼ av ferdig vaniljekrem og mascarpone vendes sammen til en deilig vanilje- og ostekrem. Serveres ved siden av de lune arme riddere.
Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)
Forslag til dandering av dessert
Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - skje med eple på toppen