Fredagspakken

23.4.2021

TERRINE fra SLAKT

SPAGHETTI VONGOLE

ARME RIDDERE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan denne uken:

Start gjerne med forberedelse av vaniljekrem på desserten. Denne bør være nedkjølt når den blandes med mascarpone. Videre kan det være fint å rense skjellene, kutte alt av grønnsaker og urter på hovedrett (kun forberedelse, da det tar kort tid å ferdigstille retten). Så starter man med begynnelsen og jobber seg trinnvis gjennom menyen; ferdigstill forrett, server, ferdigstilling av hovedrett, server og til sist ferdigstilling av dessert og server. Nyt kvelden! Og, god middag!

TERRINE fra SLAKT

Bakt fiken, rucula

Med i pakken

TERRINE

terrine fra SLAKT

SALAT

salat


HONNINGVINAIGRETTE

1 ss honning


FIKEN

1 fiken


Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

honning

CHIPS

1 beger rotchips

IKKE MED

3 ss olivenolje

1 ss hvitvinseddik

salt, pepper

TERRINE

Innhold terrine: pistasjenøtter,sultanrosiner, svineknoke, oksekraft, eplejuice, salt og pepper

allergener: pistasjenøtter og eple


Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles enklest med en varm kniv og deles i to.SALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn honningvinaigretten og evt litt salt.HONNINGVINAIGRETTE

Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper - hell over salaten og vend det hele rundt før dandering på tallerken.FIKEN

Del fikenene på langs og legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledt stekebrett. Drypp noen dråper med honning over hver av stykkene og stek ved 180 grader i 15-25 minutter, til fikenene er møre. Serveres lune.CHIPS

Fiks ferdig - klar for dandering.


Forslag til dandering:

Et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, noen knuste flaksalt og kvernet pepper. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Fiken ned til venstre for terrinen. Strø en liten neve med chips over - klar for servering.

SPAGHETTI VONGOLE

Hjerteskjell, chili, hvitløk, bladpersille

Med i pakken

ca 500 gr hjerteskjell

1 sjalottløk

2  tomat

1 fedd finkuttet hvitløk

1 liten tørket chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet bladpersille

1-2 ss finkuttet basilikum

ca 300 gr spaghetti, Pasta di Gragnano I.G.P, koketid 13 min koketid al dente

parmesan

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

sitron, her ca ½

smør, her 2 ss

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

4 ss olivenolje

VONGOLE

Vask skjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om skjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk i tynne skiver, tomat i terninger, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. 4 ss olivenolje i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over skjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus. Skvis sitron og smak til med salt og kvernet pepper.

Pasta kokes i rikelig med vann og med 1 ts salt pr liter vann. Når pastaen er al dente (litt tyggemotstand) siles den godt av i et dørslag, tilsett litt smør som pastaen vendes i og deretter vend pastaen sammen med sausen og skjellene.

Dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan over tallerkenen og til sist toppes med basilikum.


Forslag til dandering:

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Eller porsjoner rundt i middels dype tallerkener og dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan over tallerkenen og til sist toppes med basilikum.

ARME RIDDERE

Eple, mascarpone

Med i pakken

"ARME RIDDERE"

1 stykke panettone

1 egg

1 ss brunt sukker

1 fløte blanding


Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør, her 1 ss

EPLE

eplekompott

VANILJE- og MASCARPONEKREM

beger med mascarpone - ca 1 ss

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

sukker 50g

maizena 20g

"ARME RIDDERE"

Skjær 6 fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.EPLE

Fiks ferdig.  


VANILJE- og MASCARPONEKREM

Slik gjør du:

Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.


¼ av ferdig vaniljekrem og mascarpone vendes sammen til en deilig vanilje- og ostekrem. Serveres ved siden av de lune arme riddere.


Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)


Forslag til dandering av dessert

Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - skje med eple på toppen