Fredagspakken

26.11.2021

TERRINE fra SLAKT

KVEITE

PROSTEN

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan i kveld:

Fint å starte med 1) Saltbakte poteter til hovedretten. 2) Gjør klar råvarene til hovedrett, men ikke start på kokingen før etter forrett er spist. 3) Forretten tar ikke mer enn 10 min - start med denne når dere har alt det andre under kontroll. Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering. 4) Ferdigstill hovedretten og 5) osten fikses til sist etter at man er forsynt med hovedrett da den ikke tar mange minuttene å ferdigstille.

TERRINE fra SLAKT

Bakt eple, urtesalat, honningvinaigrette

Med i pakken

TERRINE

terrine fra SLAKT

SALAT

salat

HONNINGVINAIGRETTE

1 ss honning

EPLE

eple


Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

sitron

SURDEIGS TOAST

surdeigs skive, 1 skive pr person

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

flaksalt

HONNINGVINAIGRETTE

3 ss olivenolje

1 ss hvitvinseddik

salt, pepper

EPLE

3 ss sukker

TERRINE

Innhold terrine: pistasjenøtter, sultanrosiner, svineknoke, oksekraft, eplejuice, salt og pepper

Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles enklest med en varm kniv og deles i to.

SALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn honningvinaigretten og evt litt salt.

HONNINGVINAIGRETTE

Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper og hell over salaten og vend det hele rundt før dandering på tallerken.

EPLE

Skrell eple - del i fire - ta ut kjernehus - del hver båt i mindre båter.  

Sett stekepannen på middels varme og smelt sukker brunt. Tilsett først epler - så tilsett smør - press litt sitronsaft over. Holdes lun til servering.


SURDEIGS TOAST

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.


Forslag til dandering:

Legg et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, knus litt flaksalt og kvernet pepper over. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Eple ned til venstre for terrinen. Surdeig toast kan serveres i ei skål ved siden av.

KVEITE

Petit pois, blomkål, potet, soya og nøttesmør

Med i pakken

KVEITE

1 stk kveite pr person

hvitløk


Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

sitron, smør

PETIT POIS

175 g frosne erter


Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

1 ss smør


BLOMKÅL

¼ blomkål


Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

2 ss smør


SALTBAKTE POTETER

400 gr Mandelpoteter

grov havsalt

1/2 sjalottløk

kvist timian

SOYA OG NØTTESMØR

1 beger med soya og nøttesmør ferdig til servering


Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

150 gram smør

IKKE MED

flaksalt, salt, pepper

olivenolje

KVEITE

Godt med smør i pannen - hvitløksfeddene i pannen - legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal stekes kun på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.

Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden opp - inn i ovnen på ca 180 grader i 4-5 min - når fisken er ferdig tas den forsiktIg med en stekespade og legges på tallerken med stekesiden opp.

Salt og pepper over - server fisken.

PETIT POIS

Ertene kokes i 5 minutter i 1 dl vann. Sil av 1/3 av væsken og ha i smøret. Ertene skal så kjøres til en jevn og fin pure med stavmikser. Dette er den søtlige komponenten på tallerkenen. Smakes til med salt og pepper, men vær varsom.

BLOMKÅL

Blomkålen renses til små fine buketter. Ha bukettene i kasserolle med 2 ss smør og sauter på middels høy varme i 5 minutter. Blomkålen skal få en fin gyllen karamellisering i smøret, men pass på at den ikke brenner seg for mye.


SALTBAKTE POTETER

Vask potetene godt – kokes i fem min – ta av vannet og skyll med kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form og dekk de delvis med grov havsalt - bak i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.SOYA OG NØTTESMØR


Nøttesmør

Skjær smør i terninger. Ha smør i ei panne og varm opp på middels varme. Når det begynner å boble er det viktig å være oppmerksom. Når boblingen begynner å avta, ha i en teskje eller to med vann og rør dette inn. Fortsett slik et par ganger til du har et gyllent brunt smør med nøttearoma.

Ta panna av varmen og sil forsiktig over i en liten kjele.


Montering rett før servering:

Varm opp soya reduksjonen. Hell så nøttesmøret i reduksjonen rett før servering, sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.

Denne sausen er og ser skilt ut -viktig at en rører lett i den rett før en skal sauses på tallerken - ikke for utseende, men slik at dere får med begge smakskomponenter.Forslag til dandering:

Legg fisken på venstre side av tallerken. Bruk en spiseskje til å legge 1 god ss ertepure oppe til høyre - trykk bunnen av skjeen forsiktig ned i pureen og dra den mot deg i en bue med tallerkenen (ca 5 cm). Legg blomkålbuketter fint rundt på hele tallerkenen og saus rundt. Pass på når du sauser at dere får med både soya reduksjon og nøttesmør. Server gjerne potetene i en skål ved siden av.

PROSTEN

Kvede, fikenbrød

Med i pakken

Prosten

kvede

fikenbrød

IKKE MED

Varm hele osten i ovnen på 200 grader i 4 minutter  - server sammen med fikenbrød og kvedesyltetøy.  La gjestene forsyne seg selv og nyt en fin fin avslutning på kveldens måltid.


PROSTEN fra PRESTHOLT

3 plass i oste NM 2021

Prosten er en modnet kremost av geitemelk - rund og mild og passe moden. Prosten lages hele året, både på stølsmelk og vintermelk.

Prestholt stølen hvor geitene beiter hele sommerhalvåret ligger 1242 m.o.h som en av de høyest liggende stølene i Norge, ved foten av Hallingskarvet, delvis inn i Hallingskarvet Nasjonalpark.

Hol har hatt en prest som er lidenskapelig opptatt av lokalmat, ost og lokalsamfunnet. Sveinung som presten heter, tok med seg ost fra naboene i Hol som han forkynte om når han reiste rundt i landet. Ysteren ser på Presten som en god venn og har kalt osten opp etter han. Navnet Presten ble til Prosten når presten fikk ny tittel.