Fredagspakken

17.9.2021

TERRINE fra SLAKT

GRILLET SJØKREPS

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

I kveld er det fint å starte med 1) å legge osten på kjøkkenbenken slik at de får temperert seg

2) forberede sjøkreps; gjøre de klar for grillings, bake tomater og starte eller ferdigstille saus. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 3) forretten og videre 4) ferdigstilling av rettene og servering i tur og orden. Hygg dere med koking og Fredagspakken.

TERRINE fra SLAKT

Plomme, rucula

Med i pakken

TERRINE

- lamme terrine fra SLAKT

SALAT

- salat

PLOMME

- plomme

SURDEIG TOAST

- surdeig skive, 1 skive pr person

- smør, brukes på flere steder.

IKKE MED

TERRINE

Innhold terrine: confitert lam, sylta pepperkorn og sennep.


Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles enklest med en varm kniv og deles i to.SALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn olivenolje, salt og pepper.PLOMME

Bak plommene i ovnen. Del plommene i to og fjern steinen. Del så hver båt i to.  Ha over 1 ts med honning. 180 grader i 10 min. Plommene avkjøles. Vend inn litt god olivenolje og tilsett eventuelt noen dråper sitronsaft for å justere sødmen.


SURDEIGS TOAST

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.


Forslag til dandering:

Legg et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, knus litt flaksalt og kvernet pepper over. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Plomme ned til venstre for terrinen - klar for servering. Surdeig toast kan serveres i ei skål ved siden av.

GRILLET SJØKREPS

Gressløk, pasta (pappardelle), bakt tomat, beurre blanc

Med i pakken

SJØKREPS, TOMAT, PASTA

- 4 stk sjøkreps

- 8 tomater

- 1 pk pappardelle

- smør

- sitron

- gressløk?

BEURRE BLANC

- 1 stk sjalottløk

- 3 dl fiskekraft


Med i pakken og skal brukes flere steder:

- smør, her 225 g

IKKE MED

- flaksalt og pepper

- olivenolje

- 2 dl enkel hvitvin

- salt og pepper


Bakte tomater:

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen i ca. 10 min.


Pasta pappardelle:

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca.1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.


Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett får dere skal spise - ha bordet ferdig dekket - brød og aioli  i serverings-skåler på bordet.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer salt over og skvis litt mer sitron over rett før servering.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Surres lett i pannen med 1 ss smør - hell over hvitvin og la det redusere til ca halvparten. Deretter fiskekraft og la reduseres igjen til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til det blir jevnt/glatt. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene og spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hovedrett!OST

Med i pakken

- Fourme d’Ambert

- Brie de Meaux

- eple

- rugknakke

IKKE MED

I kveld har vi satt sammen en deilig ostetallerken til dere. En reise til Frankrike kan vi drømme oss til! Den nytes som en avsluttning på et herlig måltid. Osten kan en sette klart på fat/skjærebrett på kjøkkenbenken når en starter å lage fredagspakken.


Som tilbehør har vi eplesyltetøy og mini knäkke fra Oluf Victors. Dander alt på fjøler, fat og skåler og la gjestene forsyne seg selv.


Vi har satt sammen følgende oster til dere:

Brie de Meaux

Brie de Meaux er ansett av mange som den beste brie-osten, men det er store kvalitetsforskjeller på produsentene. Colonialens Fetevarer sin Brie de Meaux må ikke forveksles med den industrielt-fremstilte, da smaks forskjellene er betydelige. Skorpen ser ut som hvit fløyel, men med modning, vil toppen og sidene bli brunaktig.

Den har lett duft av mugg, klare referanser til sopp, fin sødme med en fyldig og konsentrert smak. Den modnes fra fire til åtte uker.

Fourme d’Ambert

Fourme d´Ambert er en av de eldste ostene i Frankrike, og kommer fra byen Ambert i Auvergne regionen. Osten lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk, og injiseres med penicillium Roqueforti. Osten fikk tildelt AOC-status i 2002. En nydelig mild kremet blåskimmel!