Fredagspakken

24.9.2021

TARTAR av OKSE

SPAGHETTI VONGOLE

TILSLØRTE BONDEPIKE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan denne uken:

Start gjerne med 1) forberedelse av desserten; ferdigstill eplene. Videre kan det være fint å 2) rense skjellene, kutte alt av grønnsaker og urter til hovedrett (kun forberedelse, da det tar kort tid å ferdigstille retten). Så starter man med 3) begynnelsen og jobber seg trinnvis gjennom menyen; ferdigstill forrett, server, ferdigstilling av hovedrett, server og til sist ferdigstilling av dessert og server. Nyt kvelden! Og, god middag!

TARTAR av OKSE

Eggeplomme, kapers, cornichon, trøffel chips, trøffelmajo

Med i pakken

OKSETARTAR

150 gram okse ytrefilet

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

gressløk

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

2 skiver surdeigsbrød

1 ts dijon sennep


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

OKSETARTAR

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes det hele lett sammen med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Truffle Chips danderes fint rundt tartaren. Surdeigstoast kan serveres i ei skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet) .

SPAGHETTI VONGOLE

Hjerteskjell, chili, hvitløk, bladpersille

Med i pakken

VONGOLE

ca 500 gr Vongoleskjell

1 sjalottløk

tomater

1 fedd finkuttet hvitløk

1 liten tørket chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet bladpersille

1-2 ss finkuttet basilikum

ca 300 gr spaghetti, Pasta di Gragnano I.G.P, koketid 13 min koketid al dente

parmesan

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

sitron, her ca ½

smør, her 2 ss

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

4 ss olivenolje

VONGOLE

Vask skjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei merker man om de reagerer eller ei - det vil si; om skjellet ikke lukker seg når man klemmer på det, så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk i tynne skiver, tomat i terninger, ingefær, hvitløk og chilli finhakket. 4 ss olivenolje i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over skjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus. Skvis sitron og smak til med salt og kvernet pepper.

Pasta kokes i rikelig med vann og med 1 ts salt pr liter vann. Når pastaen er al dente (litt tyggemotstand) siles den godt av i et dørslag, tilsett litt smør som pastaen vendes i og deretter vend pastaen sammen med sausen og skjellene.

Dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan og topp med basilikum.


Forslag til dandering:

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Eller porsjoner rundt i middels dype tallerkener og dryss finhakket bladpersille, høvle parmesan over tallerkenen og til sist; toppes med basilikum.

TILSLØRTE BONDEPIKE

Eple, mascarpone

Med i pakken

TILSLØRTE BONDEPIKER

3 epler

25 g sukker

½ vaniljestang

1 stjerneanis

0,25 kanelstang

100 g Digestive-kjeks

20 g smør

1,5 dl fløte

1 dl mascarpone-ost

karamellisert hvit sjokolade

sitron

IKKE MED

1 ss melis

¼ dl vann

TILSLØRTE BONDEPIKER

Hell sukker og vann i en panne, og varm opp til det koker.

Skrell eplene og kutt i passe små biter. Ha fruktbitene i den varme pannen sammen med stjerneanis, kanel, vaniljefrø (skrapes ut av vaniljestangen) og vaniljestang. Kok til det er mørt – ca 15 minutter.

Knus kjeksene, smelt smøret og bland kjeksbiter og smør sammen. Visp opp fløten til krem. Bland kremen med mascarpone-ost, melis og noen dråper sitron.


Monter desserten lagvis i et glass. Rasp karamellisert hvit sjokolade på toppen og server.