Fredagspakken

31.3.2023

TARTAR av OKSE

GRILLET SJØKREPS

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Ostene for kvelden legges på benken for temperering. Videre er det greit å starte med 1)forberedelse av sjøkreps; gjør de klar for grillings. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 2) forretten og videre 3) ferdigstilling av rettene og servering i tur og orden. Hygg dere med koking og Fredagspakken.

TARTAR av OKSE

Egg, trøffelmajo, surdeigstoast

Med i pakken

OKSETARTAR

150 gram oksekjøtt

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

1 ts dijon sennep

2 egg

1 beger trøffel mayonnaise

surdeigsbaguette

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

OKSETARTAR

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk  og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje og sennep - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbaguetten, deles i skiver, smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Surdeigstoast kan serveres i en skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

GRILLET SJØKREPS

Bakt tomat, pasta, beurre blanc

Med i pakken

Grillet sjøkreps, tomater, pasta

Sjøkreps

8 tomater

1 pk pappardelle

smør

sitron

gressløk

BEURRE BLANC

1 stk sjalottløk

3 dl fiskekraft

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 225 g

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

olivenolje

2 dl hvitvin

BAKTE TOMATER

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen i ca. 10 min.

PASTA

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca.1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.

SJØKREPS

Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.

Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett får dere skal spise - ha bordet ferdig dekket.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer flaksalt over og skvis noen dråper til med sitron. Finkutt gressløk og dryss over rett før servering.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med hvitvin og fiskekraft. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet konsistens.

Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene når man spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hovedrett!

OST

Søtt, fikenbrød

Med i pakken

Brie de Meaux

kirsebær syltetøy

fikenbrød

IKKE MED

Osten kan settes klart på fat/skjærebrett på kjøkkenbenken når en starter på fredagspakken og serveres som avslutning på måltidet med søtt og fikenbrød.

Brie de Meaux

Brie de Meaux er ansett av mange som den beste brie-osten, men det er store kvalitetsforskjeller på produsentene. Colonialens Fetevarer sin Brie de Meaux må ikke forveksles med den industrielt-fremstilte, da smaks forskjellene er betydelige. Skorpen ser ut som hvit fløyel, men med modning, vil toppen og sidene bli brunaktig.

Den har lett duft av mugg, klare referanser til sopp, fin sødme med en fyldig og konsentrert smak. Den modnes fra fire til åtte uker.

Vel bekomme!