Fredagspakken

29.4.2022

TARTAR av OKSE

GRILLET SJØKREPS

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Ostene for kvelden legges på benken for temperering. Videre er det greit å starte med 1)forberedelse av sjøkreps; gjør de klar for grillings. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 2) forretten og videre 3) ferdigstilling av rettene og servering i tur og orden. Hygg dere med koking og Fredagspakken.

TARTAR av OKSE

Eggeplomme, trøffelmajo, trøffel chips

Med i pakken

OKSETARTAR pr 2 personer:

150 gram oksekjøtt

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

1 ts dijon sennep

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

2 skiver surdeigsbrød

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

OKSETARTAR pr 2 personer:

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk  og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje og sennep - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Trøffel chips danderes fint rundt tartaren. Surdeigstoast kan serveres i en skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

GRILLET SJØKREPS

Gressløk, pasta (pappardelle), bakt tomat, beurre blanc

Med i pakken

Grillet sjøkreps, tomater, pasta - 2 personer:

Sjøkreps

8 tomater

1 pk pappardelle

smør

sitron

gressløk

BEURRE BLANC

1 stk sjalottløk

3 dl fiskekraft

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 225 g

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

olivenolje

2 dl hvitvin

Grillet sjøkreps, tomater, pasta:

Bakte tomater:

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen i ca. 10 min.

Pasta pappardelle:

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca.1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.

Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.

Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett får dere skal spise - ha bordet ferdig dekket.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer flaksalt over og skvis noen dråper til med sitron. Finkutt gressløk og dryss over rett før servering.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med hvitvin og fiskekraft. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet konsistens.

Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene når man spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hovedrett!

OST

Med i pakken

Camembert de Normandie

Fourme d’Ambert

kirsebær syltetøy

fikenbrød

IKKE MED

I kveld har vi satt sammen en deilig ostetallerken til dere. En reise til Frankrike kan vi drømme oss til! Ostene kan en sette klart på fat/skjærebrett på kjøkkenbenken når en starter å lage fredagspakken.

Camembert de Normandie

En rå melks ost av kumelk, litt salt og hvitkitt. Dens opprinnelse er fransk og har vært opprinnelses beskyttet siden 1982. Camembert er en liten landsby i Normandie hvor osten opprinnelig ble laget.

Ostemodningen blir utført i tørkerom ved en temperatur mellom 10°C. Camembert de Normandie er pakket som en helhet ost i individuell emballasje laget med trekasser.

Fourme d’Ambert

Fourme d´Ambert er en av de eldste ostene i Frankrike, og kommer fra byen Ambert i Auvergne regionen. Osten lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk, og injiseres med penicillium Roqueforti. Osten fikk tildelt AOC-status i 2002. En nydelig mild kremet blåskimmel!

Deilig fikenbrød fra vårt bakeri.

Vel bekomme!