Fredagspakken

27.10.2023

Tartar av okse

Kveite

Panna Cotta

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Denne uken er det greit å starte med 1) desserten da den trenger 1 time for å stivne.

Videre:
Om dere er to stk på kjøkkenet så kan en starte med forretten og en med hovedretten. Hovedretten tar litt tid grunnet tid og to forskjellige temperaturer i ovn. – altså; med fisken og potetene. Potetene går i ovnen først og tåler å stå der også med fisken. Deretter kan resten av komponentene til hovedretten ferdigstilles og stå klart når dere nyter forretten for så å bli raskt varmet opp før servering.
Forretten kan gjøres klar, danderes og serveres - videre ferdigstilles hovedretten og serveres. Oppskrifter er pr 2 personer

Kos dere med koking på kjøkkenet og fredagspakken.

Tartar av okse

Trøffelchips

Med i pakken

OKSETARTAR

150 gram okse ytrefilet

1 ss kapers

6 stk cornichon

sjalottløk

gressløk

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

2 skiver surdeig

IKKE MED

2 ss olivenolje

1 ts dijon sennep

salt, pepper

OKSETARTAR

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper. Stek surdeigs toast og server ved siden av.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Truffle Chips danderes fint rundt tartaren.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul side 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

Kveite

Petit pois, blomkål, soya- og nøtte-smør

Med i pakken

KVEITE

1 stk kveite pr person

hvitløk

PETIT POIS

ca 150 g frosne erter

BLOMKÅL

blomkål

SALTBAKTE POTETER

poteter

1 sjalottløk

kvist timian

SOYA OG NØTTESMØR

1-2 ss soyasaus

1 sjalottløk

½ fedd hvitløk

persille

0,5 ss ingefær

sitronsaft etter smak

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

sitron, smør

IKKE MED

flaksalt, salt, grovt salt, pepper

KVEITE

Fres opp godt med smør i pannen - så; hvitløksfeddene i - deretter; legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal KUN stekes på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.

Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden opp - inn i ovnen på ca 150 grader i 5-10 min - når fisken er ferdig tas den forsiktig av skinnet med en stekespade og legges på tallerken med stekesiden opp.

Salt og pepper - server fisken.

PETIT POIS

Ertene kokes i 5 minutter i 1 dl vann. Sil av 1/3 av væsken og ha i 1-2 ss smør. Ertene skal så kjøres til en jevn og fin pure med stavmikser. Dette er den søtlige komponenten på tallerkenen. Smakes til med salt og pepper, men vær varsom.

BLOMKÅL

Blomkålen renses til små fine buketter. Ha bukettene i kasserolle med 2 ss smør og sauter på middels høy varme i 5 minutter. Blomkålen skal få en fin gyllen karamellisering i smøret, men pass på at den ikke brenner seg.

SALTBAKTE POTETER

Vask potetene – kokes i fem min – ta av vannet og skyll lett i kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form, gjerne på et lag grovt salt. Bakes så i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.

SOYA OG NØTTESMØR

Finkutt sjalottløk, hvitløk og ingefær. Bland dette sammen med soyasaus i en skål eller panne.

Nøttesmør:

Skjær smør i terninger. Ha smør i en panne og varm opp på middels varme. Når det begynner å boble er det viktig å være oppmerksom. Rør lett,  fortsett slik et par ganger til du har et gyllen brunt smør med nøttearoma. Avkjøl litt.

Tilsett det ferdig brune smøret i soyasaus-blanding. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smakes til med sitronsaft og pepper. Forsiktig med salt, siden soyasaus er ganske salt. Tilsett finhakket persille til sist.

Denne blandingen er slik at den vil se skilt ut, så det er viktig at en rører lett i den rett før en skal sauses på tallerken - ikke for utseende, men slik at dere får med begge smakskomponenter.

Forslag til dandering:

Legg fisken på venstre side av tallerken. Bruk en spiseskje til å legge 1 god ss ertepure oppe til høyre - trykk bunnen av skjeen forsiktig ned i pureen og dra den mot deg i en bue med tallerkenen (ca 5 cm). Legg blomkålbuketter fint rundt på hele tallerkenen og saus rundt. Pass på når du sauser at dere får med både soya reduksjon og nøttesmør. Server gjerne potetene i en skål ved siden av.

Panna Cotta

Tindved

Med i pakken

PANNA COTTA

3 dl fløte

2 pl gelatin

TINDVED

100 gr Tindved

IKKE MED

80 gr sukker

1/2 ss honning

1/2 stk vaniljestang

½ dl vann

PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. 30 gr sukker smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i 1/2 ss honning og gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.

TINDVED

Tindved, 50 gr sukker og 1/2 dl vann varmes opp og trekkes i ca 30 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen. Danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet!

Anbefalte viner

No items found.