Fredagspakken

2.12.2022

Tartar av okse

Kveite

Prosten

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Om dere er to stk på kjøkkenet så kan evt en starte med forretten og en med hovedretten. Hovedretten tar litt tid grunnet tid og to forskjellige temperaturer i ovn. – altså; med fisken og potetene. Videre kan resten av komponentene til hovedretten ferdigstilles da de kan stå klart når dere nyter forretten for så å bli raskt varmet opp før servering.
Forretten kan gjøres klar, danderes og serveres - videre ferdigstilles hovedretten og serveres. Osten settes på et serveringsfat når kokkelering starter slik at den blir romtemperert.

Kos dere med koking på kjøkkenet og fredagspakken.

Tartar av okse

Trøffelmajones, trøffelchips

Med i pakken

OKSETARTAR

150 gram okse ytrefilet

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

gressløk

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

1 ts dijon sennep

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

OKSETARTAR

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Truffle Chips danderes fint rundt tartaren.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul side 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

Kveite

Petit pois, blomkål, soya- og nøttesmør

Med i pakken

KVEITE

1 stk kveite pr person

hvitløk

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

sitron, smør

PETIT POIS

ca 150 g frosne erter

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

1-2 ss smør

BLOMKÅL

blomkål

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

1 ss smør

SALTBAKTE POTETER

poteter

1 sjalottløk

kvist timian

SOYA OG NØTTESMØR

1-2 ss soya saus

1 sjalottløk

½ fedd hvitløk

persille

0,5 ss ingefær

sitronsaft etter smak

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

salt og pepper

KVEITE

Godt med smør i pannen - hvitløksfeddene i pannen - legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal stekes kun på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.

Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden opp - inn i ovnen på ca 150 grader i 10 min - når fisken er ferdig tas den forsiktIg av skinnet med en stekespade og legges på tallerken med stekesiden opp.

Salt og pepper - server fisken.

PETIT POIS

Ertene kokes i 5 minutter i 1 dl vann. Sil av 1/3 av væsken og ha i smøret. Ertene skal så kjøres til en jevn og fin pure med stavmikser. Dette er den søtlige komponenten på tallerkenen. Smakes til med salt og pepper, men vær varsom.

BLOMKÅL

Blomkålen renses til små fine buketter. Ha bukettene i kasserolle med 2 ss smør og sauter på middels høy varme i 5 minutter. Blomkålen skal få en fin gyllen karamellisering i smøret, men pass på at den ikke brenner seg for mye.

SALTBAKTE POTETER

Vask potetene – kokes i fem min – ta av vannet og skyll lett med kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form, gjerne på eit lag grovt salt. Bakes så i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.

SOYA OG NØTTESMØR

Finkutt sjalottløk, hvitløk og ingefær. Bland dette sammen med soyasaus i en skål eller panne.

Nøttesmør:

Skjær smør i terninger. Ha smør i ei panne og varm opp på middels varme. Når det begynner å boble er det viktig å være oppmerksom. Rør lett,  fortsett slik et par ganger til du har et gyllen brunt smør med nøttearoma. Avkjøl litt.

Tilsett det ferdig brune smøret i soya saus blanding. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smakes til med sitronsaft og pepper. Forsiktig med salt, siden soyasaus er ganske salt. Tilsett finhakket persille til sist.

Denne blandingen er slik at den vil se skilt ut, så det er viktig at en rører lett i den rett før en skal sauses på tallerken - ikke for utseende, men slik at dere får med begge smakskomponenter.

Forslag til dandering:

Legg fisken på venstre side av tallerken. Bruk en spiseskje til å legge 1 god ss ertepure oppe til høyre - trykk bunnen av skjeen forsiktig ned i pureen og dra den mot deg i en bue med tallerkenen (ca 5 cm). Legg blomkålbuketter fint rundt på hele tallerkenen og saus rundt. Pass på når du sauser at dere får med både soya reduksjon og nøttesmør. Server gjerne potetene i en skål ved siden av.

Prosten

Honning, nøtter

Med i pakken

Prosten

rugknakke

honning

nøtter

IKKE MED

Prosten er en modnet kremost av geitemelk- rund og mild og passe moden. Prosten lages hele året, både på stølsmelk og vintermelk.

Prestholt stølen hvor geitene beiter hele sommerhalvåret ligger 1242 m.o.h som en av de høyest liggende stølende i Norge, ved foten av Hallingskarvet, delvis inn i Hallingskarvet Najonalpark.

Hol har hatt en prest som er lidenskapelig opptatt av lokalmat, ost og lokalsamfunnet. Sveinung som presten heter, tok med seg ost fra naboene i Hol som han forkynte om når han reiste rundt i landet. Ysteren ser på Presten som en god venn og har kalt osten opp etter han. Navnet Presten ble til Prosten når presten fikk ny tittel.

Server osten på en tallerken, nøtter og honning og rugkjeks kan komme i egne skåler.

Nytes!