Fredagspakken

29.1.2021

Tartar av okse

GRILLET SJØKREPS

Panna Cotta

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

I kveld er det viktig å starte med 1) desserten da den trenger litt tid for å sette seg. Deretter er det greit å få unna 2) forberedelse av sjøkreps; gjør de klar for grillings. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 3) forretten og videre 4) ferdigstilling av  rettene og servering i tur og orden.

Hygg dere med koking og Fredagspakken.

Tartar av okse

Eggeplomme, kapers, cornichon, trøffel chips, trøffelmajo, surdeigs toast

Med i pakken

150 gram okse ytrefilet
1 ss kapers
6 stk cornichon
delikatesseløk
1 ts dijon sennep
2 egg
1 pose trøffel chips
1 beger trøffel mayonnaise
2 skiver surdeigsbrød

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:
smør


IKKE MED

2 ss olivenolje
salt, pepper

TARTAR  av OKSE

Trøffel chips, trøffel mayonnaise og surdeigstoast

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Truffle Chips danderes fint rundt tartaren. Surdeigstoast kan serveres i ei skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

GRILLET SJØKREPS

Gressløk, pasta (pappardelle), bakt tomat, beurre blanc

Med i pakken

Sjøkreps
8 tomater
1 pk pappardelle
smør
sitron
gressløk
1 stk sjalottløk
3 dl fiskekraft

Med i pakken og skal brukes flere steder:
smør, her 225 g


IKKE MED

salt, flaksalt og pepper
olivenolje
2 dl hvitvin

GRILLET SJØKREPS

Bakte tomater, pasta pappardelle og beurre blanc


Slik deler dere sjøkrepsen

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett får dere skal spise - ha bordet ferdig dekket - brød og aioli  i serverings-skåler på bordet.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer salt over og skvis litt mer sitron over rett før servering.


BAKTE TOMATER

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.


PAPPARDELLE

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca.1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med vin og fiskekraften. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til det blir jevnt/glatt.

Smak til med salt og pepper.


Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene og spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hoverett!Panna Cotta

Multe, karamellknekk

Med i pakken

PANNA COTTA
3,3 dl fløte
1/2 ss honning
1/2 stk vaniljestang
2 pl gelatin


KARAMELL KNEKK
1 ss hasselnøtter

IKKE MED

130 gr sukker
0,5 dl vann

PANNA COTTA

Gelantinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i honningen og gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.


KARAMELL KNEKK

Kok sukker og vann til karamell på middels til svak varme - ingen røring - vend kasserollen litt rundt slik at karamellen beveger seg og ikke brenner fast i bunnen.

Hakk hasselnøttene lett og grovt - spre de utover et bakepapir eller en silikonmatte. Hell og stryk karamellen tynt utover - avkjøl og knekk i passe biter. Fin og smaksrik pynt som settes på høykant i Panna Cottaen. Vel bekomme!