Fredagspakken

9.4.2021

Tartar av kalv fra Slakt

Grillet sjøkreps

Panna Cotta

I kveld er det viktig å starte med 1) desserten da den trenger litt tid for å sette seg. Deretter er det greit å få unna 2) forberedelse av sjøkreps; gjør de klar for grillings. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 3) forretten og videre 4) ferdigstilling av  rettene og servering i tur og orden. Hygg dere med koking og Fredagspakken.

Tartar av kalv fra Slakt

Egg, kapers, cornichon, trøffel chips, trøffelmajo, surdeigs toast

Med i pakken

150 gram kalv

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

1 ts dijon sennep

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

2 skiver surdeigsbrød

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

KALVETARTAR ‍

Finhakk kjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med kalvekjøttet; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Trøffel chips danderes fint rundt tartaren. Surdeigstoast kan serveres i en skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

Grillet sjøkreps

Gressløk, pasta (pappardelle), bakt tomat, beurre blanc

Med i pakken

Grillet sjøkreps, tomater, pasta:

Sjøkreps

8 tomater

1 pk pappardelle

smør

sitron

gressløk

Beurre blanc:

1 stk sjalottløk

3 dl fiskekraft


Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 225 g

IKKE MED

flaksalt og pepper

olivenolje

2 dl hvitvin

salt og pepper

GRILLET SJØKREPS

Bakte tomater, pasta pappardelle og beurre blanc


Bakte tomater:

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen i ca. 10 min.


Pasta pappardelle:

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca.1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.


Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett får dere skal spise - ha bordet ferdig dekket.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer flaksalt over og skvis noen dråper til med sitron. Finkutt gressløk og dryss over rett før servering.BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med vin og fiskekraft. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet i konsistensen.

Smak til med salt og pepper.


Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene når man spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hovedrett!

Panna Cotta

Ananas, mynte

Med i pakken

PANNA COTTA

3,3 dl fløte

1/2 stk vaniljestang (skal også brukes til ananas)

2 pl gelatin

ANANAS

ananas

rød chili

mynte

IKKE MED

30 gr sukker til Panna Cotta

1/2 dl sukker til ananas

1/2 dl vann til ananas

PANNA COTTA

Gelantin legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.


ANANAS

Lag en sukkerlake med sukker, vann, vaniljestang fra panna cotta.

Rens ananasen og kutt den i terninger. Legg den i en liten ildfast form, hell på sukkerlaken og  finkutta ¼ del chili. Ha den i ovn, 160 grader i 30 min. Ta den ut og avkjøl litt, før finhakket mynte i strimler blandes i.

Danderes fint oppå desserten før servering.


Nyt en fin avslutning på måltidet!