Fredagspakken

3.12.2021

TARTAR av OKSE

GRILLET SJØKREPS

ARME RIDDERE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

I kveld er det viktig å starte med 1) desserten da kremen og sausen tar noe tid. Deretter er det greit å få unna 2) forberedelse av sjøkreps; gjør de klar for grillings. Resten av hovedretten ferdigstilles rimelig kjapt. Ta så fatt på 3) forretten og videre 4) ferdigstilling av  rettene og servering i tur og orden. Hygg dere med koking og Fredagspakken.

TARTAR av OKSE

Eggeplomme, kapers, cornichon, trøffel chips, trøffelmajo, surdeigs toast

Med i pakken

OKSETARTAR

150 gram okse ytrefilet

1 ss kapers

6 stk cornichon

delikatesseløk

gressløk

2 egg

1 pose trøffel chips

1 beger trøffel mayonnaise

2 skiver surdeigsbrød

1 ts dijon sennep


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

2 ss olivenolje

salt, pepper

OKSETARTAR

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, gressløk og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper. Før dandering; smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av trøffel mayonnaise rundt. Truffle Chips danderes fint rundt tartaren. Surdeigstoast kan serveres i en skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul side 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

GRILLET SJØKREPS

Gressløk, pasta (pappardelle), bakt tomat, beurre blanc

Med i pakken

GRILLET SJØKREPS, TOMATER, PASTA

4 stk sjøkreps

8 tomater

1 pk pappardelle

smør

sitron

BEURRE BLANC

1 stk sjalottløk

3 dl fiskekraft


Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 225 g

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

olivenolje

2 dl hvitvin

GRILLET SJØKREPS, TOMATER, PASTA

Bakte tomater:

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen  i ca. 10 min på 180 grader.


Pasta pappardelle:

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (ca. 1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at den fortsatt skal ha litt tyggemotstand. For pappardelle er koketiden normalt 4-6 min.


Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett før dere skal spise - ha bordet ferdig dekket - brød og aioli  i serverings-skåler på bordet.

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps øverst i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slippe taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer salt over og skvis litt mer sitron over rett før servering.


Gressløk finkuttes og drysses over sjøkreps før servering.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløk. Ha den i en kjele med hvitvin (kan erstattes med 0,5 dl eddik) og fiskekraft. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til det blir jevnt/glatt. Smak til med salt og pepper.


Forslag til dandering av hovedrett:

Alt på bordet i skåler og serveringsfat - la gjestene forsyne seg selv. Husk servietter og gjerne våtservietter da det lett medfører litt søl når man må bruke hendene og spiser sjøkreps som er grillet i sitt eget skall. Magisk hovedrett!

ARME RIDDERE

Mascarpone, tindved

Med i pakken

"ARME RIDDERE"

1 stykke panettone

1 egg

1 ss brunt sukker

1 fløte blanding


Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør, her 1 ss

TINDVED

100 gr Tindved

VANILJE- og MASCARPONEKREM

beger med mascarpone - ca 1 ss

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

TINDVED

50 gr sukker

½ dl vann

VANILJE- og MASCARPONEKREM

50 g sukker

20 g maizena

"ARME RIDDERE"

Skjær 6 fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.


TINDVED

Varmes opp og trekkes i ca 30 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen.

VANILJE- og MASCARPONEKREM

Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.


¼ av ferdig vaniljekrem og mascarpone vendes sammen til en deilig vanilje- og ostekrem. Serveres ved siden av de lune arme riddere.


Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)


Forslag til dandering av dessert:

Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - Tindved danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet!