Fredagspakken

15.1.2021

SVINEKNOKETERRINE

BOUILLABAISSE

TILSLØRTE BONDEPIKER

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan:

Start med hovedretten. 1) Følg oppskriften frem til pause / før man har i sjømaten. 2) Forretten, server og nyt. 3) Tilbake til å ferdigstille hovedrett, server og nyt. $) Til sist desserten - nyt kvelden!

SVINEKNOKETERRINE

Urtesalat, honningvinaigrette

Med i pakken

terrine fra SLAKT

urtesalat

1 ss honning

1 pose trøffelchips

IKKE MED

olivenolje

salt, pepper

3 ss olivenolje

1 ss hvitvinseddik

salt, pepper

TERRINE

innholder; pistasjenøtter, sultanrosiner, svineknoke, oksekraft, eplejuice, salt og pepper

allergener: pistasjenøtter


Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles i like stykker - deles enklest med en varm kniv og finest om den deles i tynnere skiver.

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn honningvinaigretten og evt litt salt.


HONNINGVINAIGRETTE

Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper og hell over salaten og vend det hele rundt før dandering på tallerken.


TRØFFELCHIPS

Fiks ferdig.


Forslag til dandering:

Et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, noen knuste flaksalt og kvernet pepper. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Strø en liten neve med trøffelchips over - klar for servering. Chipsen som er til overs settes på bordet slik at gjestene kan forsyne seg med mer om de ønsker.

BOUILLABAISSE

Rouille, surdeigsbrød

Med i pakken

Med i pakken:

70 g torsk

70 g laks

ca 10 blåskjell

10 reker

2 sjøkreps


½  sjalottløk

¼  fennikel

1 fedd hvitløk

½ - 1 tørket chilli

liten bit sellerirot

1 god dusk bladpersille

2 tomater

1/2 boks hermetiske plommetomater

0,5 l fiskekraft

sitron

Surdeigsbrød

Rouille

IKKE MED

1 dl olivenolje

1 dl vin

1-2 ss salt

1/2 ss kvernet pepper

1 ts hot sauce

Først kuttes alt av grønnsaker; tynne skiver av løk og fennikel, finkutt hvitløk og chilli, sellerirot i små terninger, de ferske tomatene i fire eller to.

Deretter finner dere frem en stor gryte - godt med olje i gryten (ca 1 dl) - middels til høy temperatur - ha så i; hvitløk, løk, fennikel, chilli og sellerirot - surres til møre - ha over ferske tomater, og vin - små putring i ca 5 min.

Ha i de hermetiske plommetomatene, hot sauce, fiskekraft, 1 ss salt og 1/2 ss kvernet pepper - putre i ca 5 min til - smak og vurder om du vil ha mer salt og pepper i.

Så skrur dere ned temperaturen til middels til svak varme da fisk og skalldyr skal kun trekke og ikke koke.

-

Kutt fisken i fine stykker (ca 0,5 - 1 cm tykke) - blåskjellene vaskes godt (de døde kastes - de som ikke reagerer når man forsiktig trykker på de) - rekene velger du om du vil rense eller om dere skal ha de i Bouillabaissen med skallet på.

-

Her kan det være smart å ta en pause for nå er det kun å ferdigstille bouillabaissen. Kan være  greit å starte og ferdigstille forretten og eventuelt spise den før bouillabaissen ferdigstilles.

-

Ferdigstill bouillabaissen:

Ha i suppen; sjøkreps, blåskjell - trekk i ca 5 min (det er ok når blåskjellene har åpnet seg), ha videre i; stykker av torsk,  laks - trekk 2-5 min - ha til sist i rekene. Klar til servering.


Servering

Gryte på bordet:

Strø finkuttet bladpersille og drypp resten av olivenoljen i Bouillabaissen rett før dere setter gryten på bordet og lar gjestene forsyne seg.


I dyp tallerken:

Ta sjøkrepsen ut av suppen og fordel deretter suppen i dype tallerkener - strø finkuttet bladpersille og hell noen dråper med olivenolje rundt i suppen - legg en stk sjøkreps til hver på toppen - server.


Brød og rouille settes på bordet - ny maten!

(ps - rusketallerken og servietter er en nødvendighet til en slik rett)

TILSLØRTE BONDEPIKER

Eple, mascarpone

Med i pakken

SYSE eplesyltetøy, klar til bruk

100 g Digestive-kjeks

20 g smør

1,5 dl fløte

1 dl mascarpone-ost

hvit sjokolade

sitron

IKKE MED

1 ss melis

Knus kjeksene, smelt smøret og bland kjeksbiter og smør sammen. Visp opp fløten til krem. Bland kremen med mascarpone-ost, melis og noen dråper sitron.

-

Monter desserten lagvis i et glass; eplemos, knuste kjeks, krem, eple, knuste kjeks, krem. Rasp hvit sjokolade over til sist og server.