Fredagspakken

22.1.2021

SPICY REKE NACHOS

PORCHETTA fra SLAKT

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan:

Først av alt sett ovnen på 160 grader.

Denne uken er det greit å starte med 1) steking av kjøttet til hovedretten. Og når det hviler kan man ta fatt på 2) grønnsaker og saus til hovedrett - her er litt skrelling og kutting som skal gjøres som er fint å få unnagjort. Deretter er det 3) å få porchettaen i ovnen. Nå kan dere ta fatt på 4) forrett. Når forretten er klar 5) ferdigstiller dere alle komponentene til hovedretten - de kan stå på svak varme (kun holdes varm) og vente på dandering. 6) Porchettaen kan dere ta ut av ovnene og la stå og hvile med et kjøkkenhåndkle over. 7) Server og spis forretten. 8) Siste innspurt på porchettaen i ovnen. 9)Dandering av hovedrett.

Osten kan danderes på fjøl / planke før man setter seg til bords og spiser 1. rett - godt om ostene har fått tilnærmet romtemperatur før servering.

Lykke til og hygg dere med fredagspakken!

SPICY REKE NACHOS

Mango, nachos, chilimajo

Med i pakken

reker

2 ss ferskpresset limesaft

0,5 vårløk

1/2 mango

1/2 gulrot

1 ss fersk koriander, grovhakket

0,25 rød chili, finsnittet

nachos

chilimajo

IKKE MED

1 ss god olivenolje

Salt og nykvernet pepper

Pill rekene og legg de i en skål eller bolle sammen med limesaft, olivenolje og finsnittet skråskjært vårløk.

Skrell, del og kutt mangoen i terninger og skjær gulroten i tynne strimler.

Vend mango, gulrot og koriander inn sammen med rekene. Her foretrekker jeg at det står på kjøkkenbenken slik at “reke-salaten” ikke er iskald når vi skal spise.

Smak til “reke-salaten” med salt og nykvernet pepper og finsnittet chili.

Nachos - varmes opp i ovnen i 4 min på 180 grader.


Forslag til dandering/servering:
Server “reke-salaten” i skål eller på en tallerken. På tallerken; en god til to spiseskjeer med “reke-salaten”  midt på tallerken, klapp den forsiktig ned og form den til en lav rund form - dryss gjerne litt koriander over. Salte tortillachips og mayo på bordet som gjestene kan forsyne seg med selv.

PORCHETTA fra SLAKT

Glaserte rotgrønnsaker, potetkrem, rødvinsaus

Med i pakken

PORCHETTA  fra SLAKT

350 - 400 gr porchetta

urter og hvitløk


POTETKREM

600 g poteter

2,5 dl kremfløte

50 g usaltet smør

GLASERTE ROTGRØNNSAKER

rotgrønnsaker; gulrot, sellerirot, persillerot, selleri

½ ss honning, her brukes resten av glasset til osten

2 ss smør

timian


RØDVINSAUS

3 dl oksekraft - reduseres til halvparten

3 stk finkuttet sjalottløk

IKKE MED

PORCHETTA  fra SLAKT

smør til steking


POTETKREM

salt og pepper


GLASERTE ROTGRØNNSAKER

salt og pepper


RØDVINSAUS

1 ½ dl rødvin

2 ss rødvinseddik

Salt og nykvernet sort pepper

PORCHETTA  fra SLAKT

Porchetta er utbeinet ribbe som fylles med krydder, rulles sammen, bindes opp og stekes i ovn til svoren er sprø. SLAKT har fylt den med sennep,urter,krydder, salt og pepper.


Fremgangsmåte:

La kjøttstykket få romtemperatur før du begynner å steke det. Dette for at kjøttet får en saftigere og bedre resultat til slutt. Porchettaen skal brunes i stekepannen – middels til høy varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen. Porchettaen skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 5 min.

Legg porchettaen over i en ildfast form - settes i ovnen – skal stå i ca 1 time på 160 grader – kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader. Om ønskelig om litt sprø svor, kan temperaturen økes til 220 grader og grill. Her må dere følge med. Samme måte som ved svineribbe og sprø svor.

Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5-10  min før man skjærer det i fine og litt tykke skiver - ca 1-2 cm tykke (1-2 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.


POTETKREM

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.

Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.

Smak så til med salt og pepper.


GLASERTE ROTGRØNNSAKER

Rotgrønnsakene skrelles, vaskes og kuttes i små fine terninger. Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.


RØDVINSAUS

Finhakk sjalottløk og fres det i smør på medium varme. Tilsett rødvin, rødvinseddik og la det koke inn til ca 4 ss gjenstår. Tilsett oksekraft og kok inn til ca halvparten. Smak til med salt og pepper.


Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av porchetta over i en liten vifteform. Skje med potetkrem opp til høyre og saus peppersaus rundt på tallerken.

OST

Søtt, fikenbrød

Med i pakken

OST

Saint Nectaire

Forume d´Ambert

Coulommiers

TILBEHØR

Honning

Fikenbrød

IKKE MED

SAINT NECTAIRE

Et unikum av en ost, og et av ostemodneren Herve Mons sine hjertebarn.  

Saint Nectaire kommer fra en av Frankrikes villeste og fjerneste regioner; Auvergne. Jordbruket i dette området strekker seg over vulkanske skråninger og topper som danner den første fjellkjeden som tar imot og stopper for det hardt vær fra Atlanteren. Dette gir noen kalde og tøffe forhold, noen veldig hardføre storfe og omstendigheter for utmerket ostefremstilling. Saint Nectaire er denne regionens stolthet, modnet i seks til åtte uker på stråmatter i kule kjellere. På slutten av modningstiden har osten fått en jordaktig og moselignende skorpe, en myk ostekjerne med delikat creme fraiche-syre og nydelige jordlige, hasselnøtt smaker.

En helt unik og utrolig deilig ost som byr på mange smaksnyanser!

FOURME D´ AMBERT

Fourme d´Ambert er en av de eldste ostene i Frankrike, og kommer fra byen Ambert i Auvergne regionen. Osten lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk, og injiseres med penicillium Roqueforti. Osten fikk tildelt AOC-status i 2002. En nydelig mild kremet blåskimmel!

COULOMMIERS

Coulommiers er en myk moden ost fra Coulommiers i Seine-et-Marne, Frankrike. Den er laget av kumelk, og er vanligvis i form av en rund plate med hvit, spiselig Penicillium candidum. Når produsert som en håndverk ost av upasteurisert melk har den noen rødlig rødme i deler av skorpen. Modning er ca. fire til seks uker.

Fettinnholdet er 40 prosent.

Coulommiers er en mindre kjente fetter av Brie, selv om det har blitt produsert lenger. Det er mindre og tykkere enn Brie og med mer nøttesmak, men ellers liknende egenskaper, med en tilsvarende farge og smidig tekstur. Coulommiers er ikke en AOC ost.