Fredagspakken

17.6.2022

SPICY REKE NACHOS

KYLLINGBRYST fra Homlagarden

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Det er fint å starte med forretten. Før ferdigstilling og servering av forrett, er det greit å komme et stykke på vei med hovedretten. Start prosessen med kyllingbryst, sjy, sellerirot og risoni. Når dette er nærmest ferdig ferdigstilles og serveres forrett. Så tilbake til hovedrett og ferdigstille og sautere grønnkål før dandering og servering av hovedrett.

Osten kan danderes på fjøl / planke før man setter seg til bords og spiser 1. rett - godt om ostene har fått tilnærmet romtemperatur før servering.

Lykke til og hygg dere med fredagspakken!

SPICY REKE NACHOS

Mango, nachos

Med i pakken

SPICY REKE NACHOS

reker

2 ss ferskpresset limesaft

0,5 vårløk

1/2 mango

1/2 gulrot

1 ss fersk koriander, grovhakket

0,25 rød chili, finsnittet

nachos

chilimajo

IKKE MED

1 ss god olivenolje

Salt og nykvernet pepper

SPICY REKE NACHOS

Pill rekene og legg de i en skål eller bolle sammen med limesaft, olivenolje og finsnittet skråskjært vårløk..

Skrell, del og kutt mangoen i terninger og skjær gulroten i tynne strimler.

Vend mango, gulrot og koriander inn sammen med rekene. Her foretrekker jeg at det står på kjøkkenbenken slik at “reke-salaten” ikke er iskald når vi skal spise.

Smak til “reke-salaten” med salt og nykvernet pepper og finsnittet chili.

Nachos - varmes opp i ovnen i 4 min på 180 grader.

Forslag til dandering/servering:
Server “reke-salaten” i skål eller på en tallerken - en god til to spiseskjeer med “reke-salaten”  midt på tallerken, - dryss gjerne litt koriander over. Salte tortillachips og mayo på bordet som gjestene kan forsyne seg med selv.

KYLLINGBRYST fra Homlagarden

Grønnkål, risoni, salviesjy

Med i pakken

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

1 stk kyllingbryst pr to personer


hvitløk og urter, rosmarin

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør

GRØNNKÅL

100 g grønnkål , vasket og renset

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

ca. ½  fedd finhakket hvitløk

Sitron

1-2 ss smør

SELLERIROT

sellerirot

urter, timian

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1 ss smør

RISONI

150 gram risoni

4 dl kyllingkraft

1 finhakket sjalottløk

Parmesan

SALVIESJY

2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)

salvie

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

2 ss smør

IKKE MED

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

1/2 ts honning

olivenolje

1 dl hvitvin

1-1,5 dl rødvin

salt, flaksalt, pepper

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter   kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. (stekes på skinnsiden først - skinnsiden opp når det ligger i ildfast form)

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver - 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNKÅL

Varm smør i en stekepanne og fres hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter.

Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med sitron, salt og pepper.

SELLERIROT

Vask, skrell og kutt i sellerirot i lange pinner. Ha litt smør i pannen og sauter selleriroten lett - ca 6 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

RISONI

Middels til høy temperatur i pannen. Surr sjalottløk og risoni i litt olivenolje – hell på hvitvin (dette kokes fort inn) – hell på med kraft – når det er ca. 1/4 igjen av vesken i pannen høvles parmesan over risonien – rør konstant . Dette tar maks 10 min. Viktig å stoppe kokeprosessen før all væsken er kokt ut i pastaen dersom dere ønsker å gjøre denne klar på forhånd slik at den er bare å varme opp før servering. Dersom det skulle skjære seg er det bare å helle på med vann ved oppvarming

!!! viktig at risonien blir saftig og ikke tørr. Smakstilsett med salt og pepper.

SALVIESJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket salvie og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med risoni plasseres midt på tallerken. Skivene av kyllingbryst over risonien, dander sellerirot og grønnkål rundt (en sirkel i ytterkant av tallerken) – salviesjy rundt på tallerken (ikke over kjøttet eller grønnsakene) – server.

OST

Fikenbrød

Med i pakken

OST

Fikenbrød

Soumaintrain

Hitra grotteost ung

IKKE MED

OST

Soumaintrain regnes som en mildere utgave av Epoisse. Mer presist kan vi si den befinner seg et sted mellom Epoisse og Langres både når det gjelder duft og smak. Ytre skorpen er dyp orange og har ofte et blankt fettaktig lag. Ostemassen er som lys blomsterhonning, kremet og ofte med en kalkaktig kjerne. Ren melkeaktig og animalsk smak med distinkte og klassiske noter vi kjenner fra lignende rødkittoster.

En god rød kommune Burgund passer godt, noen foretrekker chablis mens en Belgisk Blond bør være valget om du skal gå for øl.

Grotteost – god som gull. Modnes i et underjordisk lager med natursteins vegger og buet teglsteinstak. Den pusses og snues en gang i uka. Mugg gir smak og særpreg til osten og er ikke farlig, men behøver ikke spises. Hitra Gårdsmats Grotteost mottok i 2007, 2009 , 2011 og 2013 gullmedalje på Landsutstillinga for gardsost, utmerkelsen «Mat i verdensklasse» ved Trøndersk Matfestival i 2008, og ble kåret til «Årets produkt 2008″ i» Det Norske Måltid» Se produksjon. I 2015 er Grotteosten kåret til årets økologiske produkt på Trøndersk matfestival og gull i NM!