Fredagspakken

2.2.2024

Spicy reke

Hjort fra Haugen

Brie de Meaux og Fourme d’Ambert

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig.  Oppskriften nedenfor er til 2 personer.

Forslag til kjøreplan:

I kveld er det fint å starte med; 1) forberedelse av alt av grønnsaker til forrett og hovedrett,  2) forberede saus 3) gjør klart kjøttet, slik at det hviler når dere spiser forrett 4) forretten gjøres klar og serveres. Når forretten er fortært så kan dere gå tilbake og 5) ferdigstille hovedrett.

6) Ostene kan danderes på fjøl / planke før man setter seg til bords og spiser 1. rett - godt om ostene har fått tilnærmet romtemperatur før servering.

Velbekomme! Nyt kvelden!

Spicy reke

Nachos

Med i pakken

reker

2 ss ferskpresset limesaft

0,5 vårløk

1/2 mango

1/2 gulrot

1 ss fersk koriander, grovhakket

0,25 rød chili, finsnittet

nachos

chilimajones

IKKE MED

1 ss god olivenolje

Salt og nykvernet pepper

SPICY REKE NACHOS

Pill rekene og legg dem i en skål eller bolle sammen med limesaft, olivenolje og finsnittet, skråskjært vårløk.

Skrell, del og kutt mangoen i terninger og skjær gulroten i tynne strimler.

Vend mango, gulrot og koriander sammen med rekene. Her foretrekker jeg at det står på kjøkkenbenken slik at "rekesalaten" ikke er iskald når vi skal spise.

Smak til “reke-salaten” med salt og nykvernet pepper og finsnittet chili.

Nachos - varmes opp i ovnen i 4 min på 180 grader.

Forslag til dandering/servering:
Server "rekesalaten" i skål eller på en tallerken - en god til to spiseskjeer med "rekesalaten"  midt på tallerken, - dryss gjerne litt koriander over. Salte tortillachips og mayo på bordet som gjestene kan forsyne seg med selv.

Hjort fra Haugen

Gnocchi, løksjy

Med i pakken

HJORT

hjort

urter, hvitløk

GNOCCHI

gnocchi

parmesan

BROKKOLINI

2 stk pr person

SOPP

aromasopp

LØKSJY (SAUS)

5 dl oksekraft

1 sjalottløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør

sitron

IKKE MED

2-2,5 dl rødvin

olivenolje

pepper

flaksalt, salt

HJORT

Kvern pepper og ha salt på kjøttstykket før steking. 2 ss med smør smeltes og bruses i stekepannen på høy temperatur. Ha i hvitløk, urter og til sist; mørbrad. Vend kjøttet rundt og gi det en gyllen fin farge over det hele. La kjøttet hvile i 10 minutter før du setter det midt i ovnen i 5 minutter på 180 grader. Repeter; hvile i 5 minutter - inn i ovnen i 5 minutter - og til sist; hvile i 10 minutter. Skjær tynne fine skiver av mørbraden og knus litt flaksalt over de fine kjøttstykkene rett før servering.  

Fint å bruke kjernetemperaturmåler når du/dere har kjøttet i ovnen og påse at det måler midten av kjøttstykket. Kjøttstykket skal ha 55 grader når dere tar det ut av ovnen siste gang.

GNOCCHI

Kok opp en stor kjele med vann og legg i gnocchi. De er ferdig når de flyter opp til overflaten (tar ca 3-4 min). Sil av vannet og vend inn smør og grovhakket parmesan, smak til med salt og pepper - klar til servering. Spar noen fine flak av parmesanen til dandering på tallerken.

BROKKOLINI

Skyll og legg dem på et papirhåndkle. Sett stekepannen på fullt og ha i en god klatt med smør - smelt smøret før du legger i brokkolini. Nå vender du brokkolinien rundt og lar den bli stekt på alle sider -dette tar noen minutter for at den skal bli gjennomstekt. Den er best når den er litt sprø. Press litt sitronsaft over, kvern pepper og dryss over havsalt. Klar til servering.

SOPP

Stek soppen i en varm panne med olje i 3-4 min. Tilsett 1 ss smør, kvern godt med salt og pepper over og skvis over noen dråper med sitron.

LØKSJY (SAUS)

Skrell og kutt løken i skiver. Surr løken i ca 1 ss smør i en kjele. Ha over rødvin og la den reduseres til ca 2 ss. Tilsett oksekraft og reduser til halvparten. Sil av løken og sett til sides til dandering. Saus videre (rett før dandering); rør inn 2 ss med smør og smak til med salt, pepper og sitron.

Forslag til dandering/servering:

Legg først en ss løk midt til venstre på tallerken, legg kjøttstykkene fint på skrå over. En fin skje med gnocchi opp til høyre for kjøttet (flak gjerne noen fine skrell av parmesan over). Brokkolini legges på skrått under gnocchi. Saus litt rundt; noen dråper på kjøttet og ellers spredt rundt på tallerken. Soppen danderes rundt over det hele til sist.

Brie de Meaux og Fourme d’Ambert

Fiken og honning syltetøy, miniknekkebrød

Med i pakken

Brie de meaux

Fourme d´Ambert

fiken- og honning-syltetøy

mini-knekke

IKKE MED

I kveld har vi satt sammen en deilig ostetallerken til dere. En reise til Frankrike kan vi drømme oss til! Den nytes som en avslutning på et herlig måltid. Osten kan en sette klart på fat/skjærebrett på kjøkkenbenken når en starter å lage fredagspakken.

Som tilbehør har vi fiken- og honning-syltetøy og mini-knekke. Dander alt på fjøler, fat og skåler og la gjestene forsyne seg selv.

Vi har satt sammen følgende oster til dere:

Brie de Meaux

Brie de Meaux er ansett av mange som den beste brie-osten, men det er store kvalitetsforskjeller på produsentene. Colonialens Fetevarer sin Brie de Meaux må ikke forveksles med den industrielt-fremstilte, da smaks forskjellene er betydelige. Skorpen ser ut som hvit fløyel, men med modning, vil toppen og sidene bli brunaktig.

Den har lett duft av mugg, klare referanser til sopp, fin sødme med en fyldig og konsentrert smak. Den modnes fra fire til åtte uker.

Fourme d’Ambert

Fourme d'Ambert er en av de eldste ostene i Frankrike, og kommer fra byen Ambert i Auvergne regionen. Osten lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk, og injiseres med penicillium Roqueforti. Osten fikk tildelt AOC-status i 2002. En nydelig mild kremet blåskimmel!

Forslag til dandering av dessert:

Legg fine hele stykker av ost på en planke / fjøl. Server brød og søtt i skåler ved siden av. La gjestene forsyne seg selv. Nyt en deilig osteavslutning på måltidet.