Fredagspakken

11.3.2022

BLÅSKJELL spicy

LAM fra Haugen gardsmat

SJOKOLADE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig. Under følger vårt forslag til kjøreplan:


Denne uken er det greit å starte med desserten. Deretter er det fint å starte prosessen med  fløtepoteter, grønnsaker og kjøtt. Videre fortsetter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden og lykke til med fredagspakken!

BLÅSKJELL spicy

Aioli, surdeigsbaguette

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

½ lime

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei merker man om de reagerer eller ei - det vil si; om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter.

1 ss smør i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk og fennikel - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker, skvis en ½  lime over og til sist; ha over finkuttet koriander og basilikum.

Forslag til dandering av forrett:
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som man kan smøre på brødet.

LAM fra Haugen gardsmat

Bakte grønnsaker (ratatouille), fløtepoteter

Med i pakken

LAM fra Haugen Gardsmat

lam

urter, hvitløk og smør til steking


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør


RATATOUILLE

squash - i fine skiver

aubergine, i fine skiver

tomat i fine skiver

paprika

rødløk, i fine skiver

1-2 fedd hvitløk i fine fedd

½  boks hakkede tomater

timian

basilikum

olivenolje


FLØTEPOTETER

poteter

fløte

hvitløk

ost - 50 gr Jærenost

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

hot saus - valgfritt

LAM fra Haugen Gardsmat

Stykkene med kjøtt brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend kjøttet rundt slik at de får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 2-4 min. Legg stykkene over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 160 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 5 min i ovn, ut av ovn og hvile i 5 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. Kjøttstykkene serveres hele - kvern pepper og knus godt med flaksalt over.

Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjesten kan krydre kjøttet litt selv.

RATATOUILLE

Hell en ½ boks tomater i en ildfast form (ca 15*15) og krydre med salt og pepper og en knivspiss timian.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne. Sett grønnsakene stående i formen (lagvis) etter hverandre.

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Det gjør ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Hell olivenolje over grønnsakene, kvern godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter på 200 grader eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge (dere må gjerne skru ned temperaturen og evt bruke lenger tid i ovnen - slik at dere kan ha grønnsakene i ovnene samtidig som dere kjører intervaller på kjøttet).

Til sist - før servering: Kvern ekstra salt og pepper over det hele og strø finkuttet basilikum over.

FLØTEPOTETER

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til osten er smeltet fint inn - ca 10 minutter. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp det siste av osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Forslag til dandering av hovedrett:

Prøv å skjære et kvadratisk eller lignende stykke av ratatouillen og legg det opp til høyre på tallerken med en stekespade. En skje med fløtepoteter ned til høyre på tallerken eller server de i egen skål ved siden av. Kjøttstykkene legges midt på tallerken - saus litt juice fra ratatouillen rundt på tallerken.

SJOKOLADE

Appelsin og krydder

Med i pakken

75 g fløyte

75 g sjokolade

25 g smør

1 appelsin

krydderblanding

IKKE MED

2 ss sukker til appelsinsaus

SJOKOLADE

Start med å hakke opp sjokoladen i mindre biter. Fløten kokes lett opp.

Den varme fløten helles over sjokoladen. Rør sjokoladeblandingen glatt.

Om det skulle være vanskelig å få løst opp sjokoladen kan den haes over et vannbad for å få litt varme i blandingen - når den er blandet tilsettes smør og røres inn. Gjerne romtemperert.

Fordeles i to serveringsskåler. Settes kaldt for å få den til å stivne.


APPELSINSALAT

Appelsinen skjæres ren for skall - få alt det hvite bort. Hold appelsinen i hånden over ei panne når du jobber videre - dette for å ta vare på saften. Skjær ut fine fileter mellom hver appelsinbåt.

Når alle er tatt ut, ha de i en skål ved siden av. Resten av appelsinen presser en saften ut av og i pannen. Tilsetter krydderblanding og 2 ss sukker i appelsinjuicen. Kok dette opp og la det redusere seg slik at du får en tykkere konsistens. Siles til sist over appelsinfiletene.


Denne salaten danderes over Sjokoladeganache ved servering. Nytes!