Fredagspakken

29.10.2021

GRILLET SJØKREPS

ENTRECÔTE av OKSE fra SLAKT

STILTON

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Denne uken er det fint å starte prosessen med ovnsbakte poteter og basen til bearnaise. Osten kan også med fordel gjøres klart slik at den er romtemperert når den serveres. Deretter starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

GRILLET SJØKREPS

Surdeigsbrød

Med i pakken

sjøkreps - 1-2 pr person (kommer litt an på hvilken størrelse vi får fra leverandøren)

1 surdeigsbaguette - lun dette litt i ovnen rett før servering,

Aioli


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

hvitløk

IKKE MED

salt, pepper

SJØKREPS

Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett før dere skal spise - ha bordet ferdig dekket - brød og aioli i serverings-skåler på bordet.


GRILLING AV SJØKREPS I OVNEN

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slipper taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer salt over og skvis litt mer sitron over rett før servering.


Server på serveringsfat og la fatet gå rundt  bordet. Husk servietter og evt fuktige vaskekluter - dette er rustikk mat som spises med hendene - så her kan det bli litt søling - men det gjør ikke noe når det smaker himmelsk!

ENTRECÔTE av OKSE fra SLAKT

Tomat, potet, bearnaise

Med i pakken

ENTRECÔTE AV OKSE

1 stk entrecote

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk


TOMATER fra HANASAND

tomater

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

olivenolje

flaksalt, salt og pepper

2 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

ENTRECÔTE AV OKSE


Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min  gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.


Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått før du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.TOMATER fra HANASAND

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 15 °C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS man skal ikke undervurdere mengde olje, salt, pepper og urter ovnsbakte poteter liker - vær raus!BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.


Reduksjon:

1 estragon

1/2 liten sjalottløk

5 pepperkorn

1/2 ss hvitvinseddik

2 dl hvitvin

Klaret smør:

150 g smør

Montering av sausen:

2 eggeplommer

salt

sitron

Først reduksjonen:

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vin. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.


Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!


SÅ:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.


Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side og tomater på høyre med ett par cm mellomrom. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med det ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

STILTON

Honning, fikenbrød

Med i pakken

Stilton

honning

fikenbrød

IKKE MED

Dander ost, honning, fikenbrød på en skjærefjøl og sett det på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nyt en deilig avslutning på måltidet.


En av Englands beste oster er Stilton fra Colston Bassett i Nottingham.

Ysteriet har siden 1920 produsert ost. Melken får de fra fem nærliggende gårder. Billy Kevan er den fjerde ysteri lederen siden starten, hans visjon er å ivareta tradisjonene av osteproduksjonen. Colston Bassett Stilton er laget på en mer tradisjonell måte enn andre Stilton oster, blant annet blir utsiden på hvert ostehjul skrubbet for hånd.

Colston Bassett Stilton er laget på pasteurisert kumelk og tilsatt pencillium roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmuggårene. Osten blir stukket med nåler når osten er mellom fire og seks uker og igjen en uke senere, luften kommer da inn i osten og årene kan utvikles. Håndkraft foretrekkes framfor maskiner når ostemassen skilles fra mysen, og resultatet er en herlig fyldig, kremet og kompleks smak. Teksturen er smøraktig med en markant duft.

Colston Bassett Stilton smaker best fra oktober til februar når oste hjulene produseres av fyldig sommermelk. Lagres i ca 3 måneder.