Fredagspakken

4.4.2025

KRABBE

KJERULLADE

TIRAMISU

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriften er til 2 personer

Kjøreplan for kveldens Fredagspakken:

I kveld er det fint å starte med; 1) desserten, da den trenger noe tid å stivne. 2) forberedelse av alt av grønnsaker til forrett og hovedrett,  3) saus og 4) klargjøring av kjøttet; forsteking, slik at det hviler når dere spiser forrett 5) forretten gjøres klar og serveres. Når forretten er fortært så kan dere gå tilbake og ferdigstille hovedrett - servere den for så å avslutte med tilberedelse og servering av deilig dessert. Velbekomme! Nyt kvelden!

KRABBE

Koriander, surdeigstoast, aioli

Med i pakken

  • krabbeskjell renset
  • ½-1 rød chili
  • ½ banansjalottløk
  • ½  eple
  • koriander

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

  • sitron

IKKE MED

Ikke med i pakken:

  • olivenolje 
  • salt og pepper

Ha i en bolle; ca 2-3 ss med krabbekjøtt fra skjellet, evt det hele (det som blir til overs kan fint brukes til frokost), finhakket rød chili, banansjalottløk skåret i små terninger, eple i tynne staver (eller revet). Tilsett noen dråper olivenolje og riv litt skall fra sitron + press litt sitronsaft over. Rør det hele sammen og smak til med salt og pepper.

SURDEIGS TOAST

Med i pakken:

  • 2 skiver surdeig

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

  • smør

Smør begge sider av surdeigsbrød med smør. Stekes i stekepanne på begge sider på middels temperatur slik at det får farge og blir sprøtt.

Forslag til dandering av forrett:

Del toast i to. Lag en “knell” av krabben og plasser en “knell” på hver halvdel av toasten og dander litt koriander over. Serveres midt på bordet slik at gjestene forsyner seg selv. 

Evt:

Lag en “knell” av krabbe miksen og plasser den midt på tallerken - bruk baksiden av en skje og klapp den forsiktig slik at det blir en ca 2 cm høy oval form. Urtesalat som en ball opp til høyre og surdeig toast a part på bordet. 

Slik legger man opp en ”knell”: 

Bruk to spiseskjeer. Ta godt av krabbe miksen med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom krabbe miksen ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

Aioli serveres ved siden av på bordet

KJERULLADE

Glaserte rotgrønnsaker, fløtepoteter,estragonsaus

Med i pakken

  • kjerullade, ferdig i vacum fra Haugen Gardsmat
  • sellerirot
  • gulrot
  • jordskokk
  • selleristang
  • delikatesseløk
  • urter; timian
  • poteter
  • fløte
  • hvitløk
  • ost
  • 2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)
  • estragon
  • sitron

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

  • smør til steking
  • urter og hvitløk

IKKE MED

  • salt og pepper
  • hot saus - valgfritt
  • 1-1,5 dl rødvin

KJERULLADE

Med i pakken:

  • kjerullade, ferdig i vacum fra Haugen Gardsmat

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

  • smør til steking
  • urter og hvitløk

Ikke med i pakken:

  • flaksalt, salt og pepper

Kjerulladen skjæres i fire like tykke skiver. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen - strø salt og kvern pepper over. Kjerullade skal ha en gyllen fin farge på hver side. Kjøttet er ferdig stekt fra levrandør, slik at det bare trenger å varmes.

GLASERTE ROTGRØNNSAKER

Med i pakken:

  • gulrot
  • sellerirot
  • jordskokk
  • selleristang
  • delikatesseløk
  • urter; timian

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

  • 2 ss smør 
  • ¼ ss honning

Ikke med i pakken:

  • salt og pepper

Vask, skrell og kutt i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form; gulrot og persillerot skrelles og kuttes i terninger, sellerirot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles og kuttes i skiver, løk skrelles og kuttes i skiver. Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - deretter vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist. 

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt. 

FLØTEPOTETER

Med i pakken:

  • poteter
  • fløte
  • hvitløk
  • ost 

Ikke med i pakken:

  • salt og pepper
  • hot saus - valgfritt

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de.. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. 

ESTRAGONSAUS

Med i pakken:

  • 2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)
  • estragon
  • sitron
  • 2 ss smør

Ikke med i pakken:

  • 1-1,5 dl rødvin
  • salt, pepper

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket estragon og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg først rotgrønnsaker midt på tallerken, legg kjøttstykkene fint på skrå over. Saus litt rundt; noen dråper på kjøttet og ellers spredt rundt på tallerken. Fløtepotetene i form på bordet og la gjestene forsyne seg selv. 

TIRAMISU

Med i pakken

  • 1 egg - plommen og hviten skal brukes hver for seg
  • 83 g mascarponeost
  • 6 stk fingerkjeks (kan med fordel deles opp om dere skal servere desserten i porsjonsglass)
  • ca 1 ss revet sjokolade pr person

IKKE MED

  • 1 ss sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1/8 ts salt
  • 1 dl kald espresso
  • 2-3 ss calvados, cognac eller amaretto - valgfritt, minst like godt uten

Rør sammen eggeplomme og sukker til det har fått en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrø og mascarpone - rør glatt. Pisk eggehviten stiv med en klype salt for så å vende eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott. 

Dandering:

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp finger kjeksene raskt i kaffe blandingen (kaffe blandet med brennevin av et slag) - pass på så kjeksene ikke blir for bløte og legg dem over kremen. Legg så et nytt lag med krem, deretter et til med kjeks og avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade på toppen og avkjøl i ca 1 time før servering.

Vel bekomme!

Lykke til med fredagspakken!

Vi håper det smaker, og synes det er kjekt med 

tilbakemeldinger på hvordan opplevelsen har vært.

Om dere syns det er kjekt med fredagspakken og at det er et fint tilskudd så setter vi stor pris på å bli tagget i sosiale medier med #fredagspakken #fredagspakkenfracolonialen

– Kos dere og nyt maten!

Hilsen oss på Colonialen Fetevare