Fredagspakken

23.5.2025

NORSKE ASPARGES fra HVASSER

KYLLINGBRYST fra HOMLAGÅRDEN

RABARBRASUPPE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriften er til 2 personer

Kjøreplan for kveldens Fredagspakke:
Om dere skal grille så er første bud å fyre opp grillen!

Videre er det fint å starte med 1) desserten, få den unna og holde den lun frem til servering. Deretter 2) forberede alt av grønnsaker til forrett og hovedrett. Så 3) starte på grilling av kylling og tomat frem til første hvile. Når alt prep er unnagjort kan dere starte forfra 4) med forretten og ferdigstille rettene etterhvert som man skal servere og spise måltidet.

Nyt kvelden!

NORSKE ASPARGES fra HVASSER

Beurre blanc, ørretrogn

Med i pakken

  • 1 bunt pr 2 personer
  • ørretrogn
  • 1 stk sjalottløk

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

  • smør - her 1 ss 
  • sitron

IKKE MED

  • 1 ss eddik
  • salt og pepper
  • 1,5 dl hvitvin
  • salt og pepper

ASPARGES fra HVASSER

Med i pakken:

  • 1 bunt pr 2 personer
  • ørretrogn

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

  • smør - her 1 ss 

Ikke med i pakken:

  • 1 ss eddik
  • salt og pepper

Kok opp vann i en stor kjele, tilsettes godt med salt. Aspargesene er fine - kutt kun 1 cm av bunnen av aspargesen, skrell nederst om dere ønsker det. Forvell aspargesen i vannet i ca 2 minutter (fosskokende vann), kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Rett før servering; kok opp 1 ss vann, 2 ss smør, 1 klype salt, varm så aspargesen i dette.

BEURRE BLANC

Med i pakken:

  • 1 stk sjalottløk

Med i pakken og skal brukes flere steder:

  • smør, her 200 g
  • sitron

Ikke med i pakken:

  • 1,5 dl hvitvin
  • salt og pepper

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med hvitvin. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med. Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet konsistens. Smak til med salt, pepper og sitron.

Forslag til dandering:

Legg asparges samlet midt på tallerken - skje noen skjeer med saus i sirkel rundt. Dander ørretrogn fint over. Server.

KYLLINGBRYST fra HOMLAGÅRDEN

Ramsløksmør, gnocchi

Med i pakken

  • kyllingbryst 
  • hvitløk og urter, rosmarin
  • ¼ del norsk sommerkål
  • sitron (brukes flere steder)
  • tomater
  • ramsløksmør
  • gnocchi
  • parmesan

Med i pakken og skal brukes flere steder:

  • smør

IKKE MED

  • salt og pepper

  • olivenolje

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Med i pakken:

  • kyllingbryst 
  • hvitløk og urter, rosmarin

Med i pakken og skal brukes flere steder:

  • smør

Ikke med i pakken:

  • salt og pepper


Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå (skinnsiden opp når det ligger i ildfast form).

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver; 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering. ‍

Grilling av kylling:
Salt og kvern pepper på kjøttstykkene før de skal på grillen. Grill rundt på høy varme i ca. 5 min og la dem hvile i ca. 5 min på indirekte varme. Gjenta dette en gang til rett før dere serverer. Sett gjerne lokket på grillen innimellom om dere ønsker å oppnå litt røyke-smak på kjøttet.

Oppskjæring av kjøttet:
Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering. 

SOMMERKÅL

Med i pakken:

  • ¼ del norsk sommerkål
  • sitron (brukes flere steder)

Ikke med i pakken:

  • olivenolje
  • salt og pepper

Sommerkål inne:

Kutt kålen i grove biter og blancher (kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere. Smak til med sitron.

Grilling av Sommerkål:

Kutt kålen i store hele biter som holder sammen og grill den på indirekte varme lenge - i tiden man griller kjøttet - ca 20 min. Kvern litt pepper og knus litt flaksalt over underveis i grillingen. 

 

TOMAT

Med i pakken:

  • tomater

Ikke med i pakken:

  • olivenolje
  • salt og pepper

Tomat inne:

Legg dem hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt

pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

Grilling av Tomat:

Legg de hele i folie. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem på grillen på indirekte varme lenge - i tiden man griller kjøttet - ca 20 min. 

GNOCCHI med ramsløksmør

Med i pakken:

  • gnocchi
  • parmesan
  • ramsløksmør

Kok opp en stor kjele med vann og legg i gnocchi. De er ferdige når de flyter opp til overflaten (tar ca 3-4 min). Sil av vannet og vend inn smør og grovhakket parmesan, smak til med salt og pepper - klar til servering. Spar noen fine flak av parmesanen til dandering av tallerken.


Forslag til dandering av hovedrett:
Kjøttstykkene plasseres midt på tallerken, hel tomat og biter av kål danderes rundt. Gnocchi serveres i egne skåler ved siden av.

RABARBRASUPPE

Creme fraiche

Med i pakken

  • rabarbra
  • creme fraiche
  • Eplejuice - her 1 dl

IKKE MED

  • 4 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 ss potetmel

Vask og skrell rabarbrastilkene. Kutt i biter. Ha vann og juice i en kasserolle og hell over sukkeret sammen med skallet. Ta bort skallet og ha i rabarbraen, trekk til den er mør(ca 10 min). Ta så en stavmikser og kjør rabarbra bitene inn i suppen.

Pisk potetmelet ut i litt kaldt vann og ha i suppen. Kok raskt opp, men la den ikke koke etterpå. Smak gjerne til med litt sukker om du vil ha den søtere. Eller/og ha i litt zest (fint raspet skall) fra sitronen om dere vil friske den til litt.

CREME FRAICHE

1 beger med creme fraiche - her er det 1 dessertskje per person som skal danderes over suppen ved servering. 

-

Lykke til med fredagspakken. 

Vi håper det smaker, og synes det er kjekt med 

tilbakemeldinger på hvordan opplevelsen har vært.

Om dere syns det er kjekt med fredagspakken og at det er et fint tilskudd så setter vi stor pris på å bli tagget i sosiale medier med #fredagspakken #fredagspakkenfracolonialen

Kos dere og nyt maten!

Hilsen oss på Colonialen Fetevare