Fredagspakken

2.5.2025

BURRATINI

YTREFILET AV OKSE

TILSLØRTE BONDEPIKER

FREDAGSPAKKEN FOR 2

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriften er for 2 personer.  

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte prosessen med forberedelse hovedrett for så å ta en pause fra den når dere ønsker å starte å spise - forretten tar maks 15 min og kan serveres rett etter den er ferdig. Ferdigstille hovedrett. Servering av deilig tilslørte bondepiker. 

Vi håper dere hygger dere med kokkelering og fredagspakken! 

BURRATINI

Tomat, grissini

Med i pakken

  • 1 stk burratini fra Sørlandske Osteverksted
  • Hanasand tomater, brukes flere plasser
  • basilikum
  • grissini

IKKE MED

  • ca 1-2 ss med olje 
  • flaksalt og kvernet pepper

Denne retten tar ikke mer enn 10 min for dere. Start med denne når dere har alt det andre under kontroll. Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering. 

Legg burratini i en vid skål, riv den gjerne opp i mindre biter, dander så tomatene som er delt i mindre skiver og riv basilikumsblader over – knus litt flaksalt og kvern litt pepper over – til sist dryppes dråper av god olivenoljen over.   

Tips til servering:

Server alt på bordet og la gjestene forsyne seg selv.

YTREFILET AV OKSE

Aspargesbønner, bakt tomat,smørsaus med ramsløk

Med i pakken

  • 1 stk ytrefilet
  • urter og hvitløk
  • tomater fra Hanasand, brukes flere plasser
  • aspargesbønner
  • smør
  • poteter
  • urter
  • sjalottløk
  • ramsløk
  • egg
  • sitron

IKKE MED

  • olivenolje
  • salt/flaksalt og pepper
  • 1 ss eddik 7 %

YTREFILET AV OKSE

Steking av kjøttet: 

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med ytrefilet skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen – 3 intervaller med – 10 min i ovn – ut av ovn og hvile i 10 min – gjenta tre ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. 

Oppskjæring av kjøttet: 

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrå – du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering. 

TOMATER

Legg dem hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.

OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del dem i båter - vask dem så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg dem over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 150°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS Man skal ikke undervurdere mengden olje, salt, pepper og urter, ovnsbakte poteter liker - vær raus!

SMØRSAUS med ramsløk

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.

Reduksjon:

  • 1,5 dl vann
  • 25g hakket løk
  • 1 ss eddik, 7 %

Klaret smør:

  • 200 g smør

Montering av sausen:

  • 2 eggeplommer
  • salt
  • sitron

Først reduksjonen:

  • Ha vann, løk, eddik, salt og pepper i en liten kjele.
  • Kok inn til halv mengde, sil av.

Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!

SÅ:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om smørsausen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett hakket ramsløk, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i et lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

 

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen. 

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg skiver av ytrefilet på venstre side - dander aspargesbønner og tomater på høyre side i en halvmåne. Hell så smørsaus over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med ekstra saus (det som er tilbake etter dandering av tallerken).

TILSLØRTE BONDEPIKER

Stikkelsbær, rømmekrem, krønsj

Med i pakken

  • stikkelsbærsyltetøy
  • rømmekrem
  • krønsj

IKKE MED

Her er alle ingrediensene klare til å sette sammen en deilig dessert.

Finn fra serveringsskåler eller tallerken. Rømmekremen kan piskes lett opp.

Legg rømmekrem på fat og klem litt ut, strø over krønsj og legg utover stikkelsbær syltetøy. Nytes

Lykke til med fredagspakken. 

Vi håper det smaker, og synes det er kjekt med 

tilbakemeldinger på hvordan opplevelsen har vært.

Om dere syns det er kjekt med fredagspakken og at det er et fint tilskudd så setter vi stor pris på å bli tagget i sosiale medier med #fredagspakken #fredagspakkenfracolonialen

– Kos dere og nyt maten

Hilsen oss på Colonialen Fetevare