Fredagspakken

18.11.2022

Kveite ceviche

Kyllingbryst fra Homlagarden

Stilton & Råblå

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å 1) dandere ostene på serveringsfat og la de stå ute i boden eller på kjøkkenbenken slik at de blir temperert. Deretter starte med 2) hovedretten; steking av kjøtt, kutting av grønnsaker og tilbereding av saus. Så, 3) starte forfra med forretten og ferdigstille den, server og rydd. 4) tilbake til hovedrett og ferdigstill og server. Til sist 5) sette ostene med garnityr på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Lykke til!

Kveite ceviche

Mango, nachos

Med i pakken

CEVICHE

125 g kveite, skinn- og benfri

2 ss ferskpresset limesaft

0,5 vårløk

1/2 mango

1/2 gulrot

1 ss fersk koriander, grovhakket

0,25 rød chili, finsnittet

nachos

chilimajo

IKKE MED

1 ss extra virgin olivenolje

salt og nykvernet pepper

CEVICHE

Skjær fisken i terninger på ca 1×1 cm. Ha fiske terningene i en skål eller bolle sammen med limesaft, olivenolje og finsnittet vårløk. Sett bollen i kjøleskapet i 20 minutter.

Skrell, del og kutt mangoen i terninger og skjær gulroten i tynne strimler.

Vend mango, gulrot og koriander inn sammen med kveiten og la alt stå i 20 minutter til. Her foretrekker jeg at det står på kjøkkenbenken slik at cevichen ikke er iskald når vi skal spise.

Smak til cevichen med salt og nykvernet pepper og finsnittet chili.

Nachos - varmes opp i ovnen i 4 min på 180 grader.

Forslag til dandering/servering:
Server cevichen i skål eller på en tallerken - en god til to spiseskjeer med ceviche midt på tallerken, klapp den forsiktig ned og form den til en lav rund form - dryss gjerne litt koriander over. Salte tortillachips og mayo på bordet som gjestene kan forsyne seg med selv.

Kyllingbryst fra Homlagarden

Grønnkål, risoni, salviesjy

Med i pakken

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

1 stk kyllingbryst pr to personer


hvitløk og urter, rosmarin

GRØNNKÅL

100 g grønnkål , vasket og renset

SELLERIROT

sellerirot

urter, timian

RISONI

150 gram risoni

4 dl kyllingkraft

1 finhakket sjalottløk

Parmesan

SALVIESJY

2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)

salvie

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

ca. ½  fedd finhakket hvitløk

sitron

smør

IKKE MED

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

1/2 ts honning

olivenolje

1 dl hvitvin

1 - 1 1/2 dl rødvin

salt og pepper


KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. (stekes på skinnsiden først og skinnsiden opp når det ligger i ildfast form)

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver - 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNKÅL

Varm smør i en stekepanne og fres hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter.

Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med sitron, salt og pepper.

SELLERIROT

Vask, skrell og kutt i sellerirot i lange pinner. Ha litt smør i pannen og sauter selleriroten lett - ca 6 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

RISONI

Middels til høy temperatur i pannen. Surr sjalottløk og risoni i litt olivenolje – hell på hvitvin (dette kokes fort inn) – hell på med kraft – når det er ca. 1/4 igjen av vesken i pannen høvles parmesan over risonien – rør konstant . Dette tar maks 10 min. Viktig å stoppe kokeprosessen før all væsken er kokt ut i pastaen dersom dere ønsker å gjøre denne klar på forhånd slik at den er bare å varme opp før servering. Dersom det skulle skjære seg er det bare å helle på med vann ved oppvarming

!!! viktig at risonien blir saftig og ikke tørr. Smakstilsett med salt og pepper.

SALVIESJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket salvie og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med risoni plasseres midt på tallerken. Skivene av kyllingbryst over risonien, dander sellerirot og grønnkål rundt (en sirkel i ytterkant av tallerken) – salviesjy rundt på tallerken (ikke over kjøttet eller grønnsakene) – server.

Stilton & Råblå

Pepperkake

Med i pakken

Stilton

Råblå

pepperkaker

IKKE MED

Dander ost og pepperkaker på en skjærefjøl og sett det på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nyt en deilig avslutning på måltidet.

RÅBLÅ fra GRINDAL YSTERI

Fast og kraftig blåmuggost, handysta av fersk, rå melk. Osten blir først modnet i en modnings kjeller i to månader. Der blir osten snudd, flytta og stelt hver uke. Modnings kjelleren gjør Råblå ulik andre blåmuggost i det norske ostelandskapet; modnings skorpa følger årstidene og gjev særpreg. Osten blir så pakka inn, og ettermodnet på låg temperatur for å få et rikt smaksbildet. Råblå ystast vanlegvis på kumelk, men i juni blandar vi ofte i ca 1/5 geitemelk.

Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig! Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller nesten i retning av lett kornet. Smaken har et søtlig anslag med gode muggtoner, friskhet og salt. Integrerte smaker som med tanke på duften er mildere enn man kunne ventet seg. Smaker lenge.

STILTON

En av Englands beste oster er Stilton fra Colston Bassett i Nottingham.

Ysteriet har siden 1920 produsert ost. Melken får de fra fem nærliggende gårder. Billy Kevan er den fjerde ysteri lederen siden starten, hans visjon er å ivareta tradisjonene av osteproduksjonen. Colston Bassett Stilton er laget på en mer tradisjonell måte enn andre Stilton oster, blant annet blir utsiden på hvert ostehjul skrubbet for hånd.

Colston Bassett Stilton er laget på pasteurisert kumelk og tilsatt penicillium roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmugg årene. Osten blir stukket med nåler når osten er mellom fire og seks uker og igjen en uke senere, luften kommer da inn i osten og årene kan utvikles. Håndkraft foretrekkes framfor maskiner når ostemassen skilles fra mysen, og resultatet er en herlig fyldig, kremet og kompleks smak. Teksturen er smøraktig med en markant duft.

Colston Bassett Stilton smaker best fra oktober til februar når oste hjulene produseres av fyldig sommermelk. Lagres i ca 3 måneder.

Anbefalte viner

No items found.