Fredagspakken

1.12.2023

Kveite ceviche

Entrecôte

Panna Cotta

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

I kveld er det fint å starte med 1) desserten da den trenger litt tid for å sette seg. Deretter er det greit å få unna 2) grønnsaker og saus til hovedrett. Så 3) steking av kjøtt til hovedrett før man pauser og tar fatt på 4) forretten. Når man setter seg til bords for å hygge seg med 1. rett så kan entrecôte gå i ovnen (men ikke glem tiden!). Avslutt 4) hovedrett; ferdigstill sausen, server resten av måltidet. Ha en fin fin kveld!

Kveite ceviche

Eple, hjertesalat og habaneromajo

Med i pakken

CEVICHE

150 g kveite, skinn- og benfri

½  lime

½  grønt eple

½ agurk

ingefær

grønn paprika

1 liten vårløk

Habanero Majones

hjertesalat, 4 blader pr 2 personer

wasabi erter

fersk koriander og mynte

IKKE MED

1 ts salt

olivenolje

CEVICHE

Skjær fisken i terninger på ca 1×1 cm. Ha fiske terningene i en skål eller bolle. Strø 1 ts salt over, litt olivenolje og tilsett vårløk i tynne skiver. Press  ½ lime og tilsett - vend rundt og sett bollen i kjøleskapet.

Skrell eplet, kutt i mindre terninger sammen med paprika og agurk. Skrell ingefær, bruk gjerne spissen på ei teskje - finkuttes.

Tilsett presset limesaft av en 1/2 lime, olivenolje og smak til med salt og pepper. Salaten  er klar.

Forslag til dandering på tallerken evt serveringsfat:

Legg hjertesalat-blader (bladene brukes som en spiselig skål eller et skjell) på tallerken, legg på salaten. Ha litt habanero majones og grovhakkede wasabierter. Pynt på toppen med fersk koriander og hakket mynteblader.

Entrecôte

Tomat, aspargesbønner, potet og bearnaise

Med i pakken

ENTRECÔTE AV OKSE

1 stk entrecote

urter

TOMATER

tomater


ASPARGESBØNNER

aspargesbønner

smør

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

sitron

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

olivenolje

salt, flaksalt, pepper

ENTRECÔTE AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min - gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

TOMATER

Legg dem hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.

OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del dem i båter - vask dem så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg dem over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 150°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS man skal ikke undervurdere mengden olje, salt, pepper og urter, ovnsbakte poteter liker - vær raus!

BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.

Først reduksjonen:

Reduksjon:

1 estragon

1/2 liten sjalottløk

5 pepperkorn

1/2 ss hvitvinseddik

1/2 dl hvitvin

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vin. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.

Klaret smør:

150 g smør

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!

SÅ - montering av sausen:

2 eggeplommer

salt

sitron

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side - dander aspargesbønner og tomater på høyre side i en halvmåne. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

Panna Cotta

Multe

Med i pakken

PANNA COTTA

3,3 dl fløte

2 pl gelatin

MULTER

Multer

IKKE MED

ca 150 gr sukker

1/2 stk vaniljestang

PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. 30 g sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna-cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.

MULTER

Varmes opp og trekkes i ca 20 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen. Danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet! Vil du heller ha det som lun multesalsa? varmes lett i 2 ss sukker og 0,5 dl hvitvin.  Danderes fint oppå desserten før servering,

KARAMELL KNEKK

Karamell er ekstremt varmt under prosessen og en stund etterpå, så husk å være ytterst forsiktig slik at dere ikke brenner dere!

Kok 100 g sukker og 0,5 dl vann til karamell på middels til svak varme - ingen røring - vend kasserollen litt rundt slik at karamellen beveger seg og ikke brenner fast i bunnen.

Hakk hasselnøttene lett og grovt - spre de utover et bakepapir eller en silikonmatte. Hell og stryk karamellen godt utover - prøv å få det så tynt som mulig - avkjøl på benk og knekk i passe biter.

Fin og smaksrik pynt som settes på høykant i Panna Cottaen før servering. Vel bekomme!