Fredagspakken

7.1.2022

KVEITE CEVICHE

ENTRECOTE fra SLAKT

ARME RIDDERE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Denne uken er det smart å starte 1) vaniljekrem til desserten, da den skal stå i kjøleskapet en stund før servering. Deretter tar man fatt på 2) grønnsaker og saus til hovedrett. Så 3) steking av kjøtt til hovedrett før man pauser og tar fatt på 4) forretten. Når man setter seg til bords for å hygge seg med 1. rett så kan entrecôte gå i ovnen (men ikke glem tiden!). Avslutt 5) hovedrett - server og ferdigstill resten av måltidet. Ha en fin fin kveld!

KVEITE CEVICHE

Eple, agurk, hjertesalat, habanero majo

Med i pakken

CEVICHE

150 g kveite, skinn- og benfri

½  lime

½  grønt eple

½ agurk

ingefær

grønn paprika

1 liten vårløk

Habanero Majones

hjertesalat, 4 blader pr 2 personer

wasabi erter

fersk koriander og mynte

IKKE MED

1 ts salt

olivenolje

CEVICHE

Skjær fisken i terninger på ca 1×1 cm. Ha fiske terningene i en skål eller bolle. Strø 1 ts salt over, litt olivenolje og tilsett vårløk i tynne skiver. Press  ½ lime og tilsett - vend rundt og sett bollen i kjøleskapet.

Skrell eplet, kutt i mindre terninger sammen med paprika og agurk. Skrell ingefær, bruk gjerne spissen på ei teskje - finkuttes.

Tilsett presset limesaft av en 1/2 lime, olivenolje og smak til med salt og pepper. Salaten  er klar.

Forslag til dandering på tallerken evt serveringsfat:

Legg hjertesalat-blader (bladene brukes som en spiselig skål eller et skjell) på tallerken, legg på salaten. Ha litt habanero majones og grovhakkede wasabierter. Pynt på toppen med fersk koriander og hakket mynteblader.ENTRECOTE fra SLAKT

Aspargesbønner, bakt tomat, bearnaise

Med i pakken

ENTRECÔTE AV OKSE

1 stk entrecote

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

TOMATER

tomater

ASPARGESBØNNER

aspargesbønner

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

IKKE MED

olivenolje

flaksalt, salt og pepper

BEARNAISE

2-3 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

salt, pepper

ENTRECÔTE AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min - gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.


Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.TOMATER

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 150°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS man skal ikke undervurdere mengde olje, salt, pepper og urter ovnsbakte poteter liker - vær raus!


BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.


Reduksjon:

1 estragon

1/2 liten sjalottløk

5 pepperkorn

1/2 ss hvitvinseddik

1/2 dl hvitvin


Klaret smør:

150 g smør


Montering av sausen:

2 eggeplommer

salt

sitron


Først reduksjonen:

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vin. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.


Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!


SÅ:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.


Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side - dander aspargesbønner og tomater om en an på høyre side i en halvmåne. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

ARME RIDDERE

Multe

Med i pakken

"ARME RIDDERE"

1 stykke panet

1 egg

1 ss brunt sukker

1 fløte blanding


Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør, her 1 ss

MULTER

100 gr Multer

VANILJE- og MASCARPONEKREM

beger med mascarpone - ca 1 ss

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

MULTER

50 gr sukker

½ dl vann

VANILJE- og MASCARPONEKREM

50 g sukker

20 g maizena

"ARME RIDDERE"

Skjær 6 fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.


MULTER

Varmes opp og trekkes i ca 30 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen.

VANILJE- og MASCARPONEKREM

Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen (også den hele stangen). Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.


¼ av ferdig vaniljekrem og mascarpone vendes sammen til en deilig vanilje- og ostekrem. Serveres ved siden av de lune arme riddere.


Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)


Forslag til dandering av dessert:

Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - tindved danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet!