Fredagspakken

19.3.2021

Kveite ceviche

Andebryst fra Holte

Tiramisu

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Kjøreplan for kvelden:

Denne uken er det smart å starte 1) med desserten, da den skal stå i kjøleskapet en stund før servering. Deretter tar man fatt på 2) grønnsaker og saus til hovedrett. Så 3) ruting og steking av andebryst før man pauser og tar fatt på 4) forretten. Når man setter seg til bords for å hygge seg med 1. rett så kan andebrystet gå i ovnen (men ikke glem tiden!). Avslutt 5) hovedrett og server resten av måltidet. Ha en fin fin kveld!

Kveite ceviche

Eple, agurk, hjertesalat, habanero majo

Med i pakken

CEVICHE

150 g kveite, skinn- og benfri

½  lime

½  grønt eple

½ agurk

ingefær

grønn paprika

1 liten vårløk

Habanero majones

hjertesalat, 4 blader pr 2 personer

wasabi erter

fersk koriander og mynte

IKKE MED

1 ts salt

olivenolje

CEVICHE

Skjær fisken i terninger på ca 1×1 cm. Ha fisketerningene i en skål eller bolle. Strø 1 ts salt over, litt olivenolje og tilsett vårløk i tynne skiver. Press  ½ lime og tilsett. Sett bollen i kjøleskapet.

Skrell eplet, kutt i terninger sammen med paprika og agurk. Skrell ingefær, bruk gjerne spissen på ei teskje - finkuttes.

Tilsett presset limesaft av en 1/2 lime, olivenolje og smak til med salt og pepper. Salaten  er klar.


Forslag til dandering på tallerken evt serveringsfat:
Legg hjertesalat-blader (bladene brukes som en spiselig skål eller et skjell) på tallerken, legg på salaten. Ha litt habanero majones og grovhakkede wasabierter. Pynt på toppen med fersk koriander og hakket mynteblader.

Andebryst fra Holte

Jordskokk, ovnsbakte poteter, rosmarinsjy

Med i pakken

ANDEBRYST fra HOLTE GÅRD

1 stk andebryst pr 2 personer.


JORDSKOKK-KREM

ca 300 gr jordskokker

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1-2 ss smør

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter, timian

sjalottløk

ROSMARIN-SJY

2,5 dl kraft (kraft som er til overs kan fint fryses inn)


rosmarin

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

ca. 2 ss smør


IKKE MED

1,5 - 2 dl melk

olivenolje

1-1,5 dl rødvin


flaksalt og kvernet pepper

ANDEBRYST fra HOLTE GÅRD

Steking av andebryst:

Andebrystet skal rutes; en god kniv må til her - snittes på langs og på tvers i skinnet - skal bli et fint rutemønster - hver rute ca. 1*1 cm.

Andebrystet skal stekes i tørr panne. Stekepannen på komfyren og full gass. Andebrystet saltes og pepres - legges i pannen med skinnsiden ned -  skru gjerne ned varmen et par hakk om du er redd det blir brent. Når skinnsiden har fått en fin gyllen farge kan dere snu brystet rundt slik at det får fin stekefarge rundt det hele. Dette tar maks 5 - 6 min.

Over i en ildfast form eller lignende med skinnsiden opp. La det hvile litt - ca. 5 -10 min.  Deretter skal den inn i ovnen i ca. 20 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Andebrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 55 grader. Så; ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at den er festet i midten (på det tykkeste) av brystet. Ta ut av ovnen og la hvile i 5-10 min (dekk til med et kjøkkenhåndkle eller lignende slik at det bevarer temperaturen)


Oppskjæring av kjøttet:

- Skjære fine skiver – ca. 6 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.


JORDSKOKK-KREM

Vask jordskokkene grundig (dropp å skrelle de). Slik blir det en mer naturlig farge på kremen. Kok jordskokkene møre i vann. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med litt melk og smør. Spe litt og litt til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.  

OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 160°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS: man skal ikke undervurdere mengde olje, salt, pepper og urter ovnsbakte poteter liker - vær raus!

ROSMARIN-SJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket rosmarin og kraft - kok deretter opp og la det reduseres igjen til ca halvparten. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen til med salt og pepper.

Tiramisu

Med i pakken

1 egg - plommen og hviten skal brukes hver for seg

83 g mascarponeost

6 stk fingerkjeks (kan med fordel deles opp om dere skal servere desserten i porsjonsglass)

1/2 vaniljestang

ca 1 ss revet sjokolade pr person

IKKE MED

1 ss sukker

1/8 ts salt

1 dl kald espresso

2-3 ss calvados, cognac eller amaretto - valgfritt, minst like godt uten

TIRAMISU

Rør sammen eggeplomme og sukker til det har fått en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrø og mascarpone - rør glatt. Pisk eggehviten stiv med en klype salt for så å vende eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott.

Dandering:

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp finger kjeksene raskt i kaffe blandingen (kaffe blandet med brennevin av et slag) - pass på så kjeksene ikke blir for bløte og legg dem over kremen. Legg så et nytt lag med krem, deretter et til med kjeks og avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade på toppen og avkjøl i ca 1 time før servering.