Fredagspakken

28.4.2023

KRABBE

YTREFILET av OKSE

Brillat Savarin

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte prosessen med hovedrett for så å ta en pause fra den når dere  ønsker å starte å spise - forretten tar maks 15 min og kan serveres rett etter den er ferdig. Osten danderes på planke før dere starter og kan settes på kjøkkenbenken slik at den blir romtemperert. Vi håper dere hygger dere med kokkelering og fredagspakken!

KRABBE

Urtesalat, surdeigstoast, ramsløksmajo

Med i pakken

KRABBE

krabbeskjell renset

½-1 rød chili

½ rødløk

½  eple

kjørvel

SURDEIGS TOAST

2 skiver surdeig

URTESALAT

kjørvel

MAJO

ramsløksmajo

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

IKKE MED

olivenolje

salt og pepper

KRABBE

Ha i en bolle; ca 2-3 ss med krabbekjøtt fra skjellet, evt det hele (det som blir til overs kan fint brukes til frokost), finhakket rød chili, rødløk skåret tynt på langs, eple i tynne staver (eller revet). Tilsett noen dråper olivenolje og riv litt skall fra sitron + press litt sitronsaft over. Rør det hele sammen og smak til med salt og pepper.

SURDEIGS TOAST

Smør begge sider av surdeigsbrød med smør. Stekes i stekepanne på begge sider på middels temperatur slik at det får farge og blir sprøtt.

URTESALAT

Vend urtesalaten med noen dråper olivenolje, salt og pepper.

RAMSLØKSMAJO

Fiks ferdig.

Forslag til dandering av forrett:

Del toast i to og smør den med ramsløkmajo. Lag en “knell” av krabben og plasser en “knell” på hver halvdel av toasten og dander litt urtesalat over. Serveres midt på bordet slik at gjestene forsyner seg selv.

Evt:

Lag en “knell” av krabbe miksen og plasser den midt på tallerken - bruk baksiden av en skje og klapp den forsiktig slik at det blir en ca 2 cm høy oval form. Urtesalat som en ball opp til høyre og surdeig toast a part på bordet. Ramsløkmajones serveres ved siden av på bordet.

Slik legger man opp en ”knell”:

Bruk to spiseskjeer. Ta godt av krabbemiksen med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom krabbemiksen ikke glir lett av skjeen så kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

YTREFILET av OKSE

Aspargesbønner, bakt tomat, bearnaise

Med i pakken

YTREFILET AV OKSE

1 stk ytrefilet

urter

TOMATER

tomater

ASPARGESBØNNER

aspargesbønner

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

hvitløk

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

olivenolje

flaksalt, salt og pepper

YTREFILET AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med ytrefilet skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen – 3 intervaller med – 10 min i ovn – ut av ovn og hvile i 10 min – gjenta tre ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur.

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrå – du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

TOMATER

Legg dem hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.

OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del dem i båter - vask dem så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg dem over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 150°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS Man skal ikke undervurdere mengden olje, salt, pepper og urter, ovnsbakte poteter liker - vær raus!

BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.

Først reduksjonen:

1 estragon

1/2 liten sjalottløk

5 pepperkorn

1/2 ss hvitvinseddik

1/2 dl hvitvin

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vin. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.

Klaret smør:

150 g smør

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!

SÅ, montering:

2 eggeplommer

salt

sitron

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i et lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg skiver av ytrefilet på venstre side - dander aspargesbønner og tomater om en an på høyre side i en halvmåne. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med ekstra bearnaise (det som er tilbake etter dandering av tallerken).

Brillat Savarin

Jordbær

Med i pakken

Brillat Savarin

Jordbær med lakris fra Litlestøl

Spinatella naturale fra Anfosso

IKKE MED

Osteservering; Brillat Savarin, jordbær og Spinatella

Brillat Savarin

Kjent hvitskimmelost laget på kumelk. Osten blir hovedsakelig produsert i Normandie i Frankrike. Brillat Savarin ble skapt i 1930-årene av osteprodusenten Henri Androuët, og er oppkalt etter den franske matskribenten Brillat-Savarin.

Under produksjonen tilsettes fløte, noe som gjør at osten blir fantastisk kremete. Brillat Savarin lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk – Colonialen har kun den upasteuriserte varianten og fra ostemodneren Herve Mons.  

Brillat Savarin har en tynn skorpe av hvit mugg med et luftig indre. Det er en mild ost med en svakt bitter undertone, elementer av sopp-aroma og en fyldighet som overrasker hver gang.

Forslag til dandering av dessert:

Legg hele osten på en planke / fjøl, spinatella og søtt i skåler ved siden av. La gjestene forsyne seg selv.

Nyt en deilig osteavslutning på måltidet.