Fredagspakken

5.11.2021

KAMSKJELL

HJORT fra HAUGEN GARDSMAT

MULTE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan denne uken:
Denne uken er det smart å starte med 1) jordskokksuppen 2) ferdigstill kamskjell uten å steke det. Deretter er det fint å 3) starte med saus og steking av hovedrett 4) Ferdigstill forrett (før intervallene med hjort i ovnen starter 5) Server og ta det trinnvis videre. Kos dere med fredagspakken!

KAMSKJELL

Jordskokksuppe

Med i pakken

KAMSKJELL

1 stk xxl  pr 2 person, deles


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør


JORDSKOKKSUPPE :

ca. 150 gr jordskokker

1/2 stk sjalottløk

ca. 1 fedd hvitløk

3 dl kyllingkraft


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

1/4 kinesisk hvitløk

IKKE MED

flaksalt, salt, pepper

½ dl hvitvin

½ dl melk og ½ dl fløte

olivenolje

Denne retten tar ca 1 time for dere. Suppen bruker noe lang tid på å koke inn vin og kraft. Lag suppen først ferdig før dere begynner på kamskjellene.


KAMSKJELL

I kveld skal det stekes kamskjell, men først så må de åpnes og renses.


ÅPNING OG RENSING AV KAMSKJELL

Hold kamskjellet godt fast i hånden og før forsiktig en tynn lang kniv inn mot lukkemuskelen (den er festet i den flate delen og noen centimeter fra baksiden) langs den flate delen, dra så kniven forsiktig gjennom muskelen samtidig som man passer på å føre knivbladet ned langs den flate siden, nå skal kamskjellet åpne seg uten at du må bryte deg inn med makt. Når dette er gjort skal kamskjellet renses; dere tar bort alt rundt den fine hvite muskelen. Til slut kan muskelen løsnes fra det dype kamskjellet forsiktig med en skje eller kniv.


STEKING AV KAMSKJELL

Steking tar ikke mer enn 5 min – så dette er det siste dere gjør før dere skal innta måltidet.

Ved steking på pannen er det viktig å ha godt med smør i pannen (ca 2 ss)– god varme – smøret skal brunes før kamskjellene legges i – stekes kun på den ene siden – når den andre siden legges ned i pannen holdere dere stekepannen på skrått og “hygger” med kamskjellene; øs smøret over og over flere ganger slik at kamskjellet får hvile å ta til seg nøttesmaken fra smøret.

Kamskjellet skal være mykt og fint, nærmest rått i kjernen – kvern litt pepper og knus bittelitt flaksalt over.

JORDSKOKKSUPPE

Jordskokkene skrelles og kuttes i små terninger. Sauter jordskokkene i smør, finkuttet løk og hvitløk. Tilsett hvitvin og kok inn. Hell på kyllingkraft og kok inn – jordskokkene skal bli godt møre. Tilsett så melk og fløte – kok opp. Kjør så suppen i en blender eller med stavmikser – skal kjøres godt slik at konsistensen blir finest mulig. Kan siles i en melsikt om dere har. Smakstilsett salt og pepper om nødvendig.

Suppen er nå ferdig og kan settes til side klar for å varmes opp når dere skal servere forretten.


OLIVENOLJE

Når retten er ferdig og klar til servering skal det kun dryppes noen fine dråper rundt over suppen. Gir en fin friskhet til retten og er veldig dekorativ på tallerken.


Forslag til dandering:

Bruk en dyp skål. Hell suppe i bunnen av skålen, plasser det stekte kamskjellet i midten av suppen og dander fint med olje i suppen rundt kamskjellet.

HJORT fra HAUGEN GARDSMAT

Sopp, brokkolini, gnocchi, løksjy

Med i pakken

HJORTEMØRBRAD

hjortemørbrad

urter, hvitløk


Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør


GNOCCHI

gnocchi

parmesan

Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør

BROKKOLINI

2 stk pr person


Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

sitron


TRAKTKANTARELLER

ca. 70 gr traktkantareller pr 2 personerMed i pakken og skal brukes flere steder:

sitron


smørLØKSJY (SAUS)

5 dl oksekraft

2 små sjalottløk


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

3 ss smør

IKKE MED

olivenolje

2 - 2,5 dl rødvin

flaksalt, salt, pepper

HJORTEMØRBRAD

Kvern pepper og ha salt på kjøttstykke før steking. 2 ss med smør smeltes i stekepanne på høy temperatur. Ha i hvitløk, urter og mørbrad i stekepannen. Vend kjøttet rundt og gi kjøttstykket en gyllen fin farge over det hele. La så kjøttet hvile i 10 minutter. Inn i ovnen i 5 minutter på 180 grader - hvile i 5 minutter - inn i ovnen i 5 minutter til - hvile i 10 minutter. Skjær tynne fine skiver av mørbraden og knus litt flaksalt over de fine kjøttstykkene rett før servering.  

Fint å bruke kjernetemperatur når man har kjøttet i ovnen og da vær sikker på at det måler midten av kjøttstykket. Kjøttstykket skal ha 55 grader når dere tar det ut av ovnen siste gang.


GNOCCHI

Kok opp en stor kjele med vann og legg i gnocchi, de er ferdig når de flyter opp til overflaten (tar ca 3-4 min) Sil av vannet og vend inn smør og grovhakket parmesan, smak til med salt og pepper - klar til servering. Spar noen fine flak av parmesanen til dandering av tallerken.

BROKKOLINI

Skyll og legg på papirhåndkle. Sett stekepannen på fullt og legg i ein klatt med smør - smelt før du legger i brokkolini. Nå vender du brokkolinien rundt og lar den bli stekt på alle sider -dette tar noen minutter for at den skal bli gjennomstekt. Den er best når den er litt sprø. Press litt sitronsaft over, kvern pepper og dryss over havsalt. Klar til servering.


TRAKTKANTARELLER

Børst kantarellene nøye med en pensel. Stek kantarellene i tørr varm panne i 3-4 min. Her slipper soppen væske. Væsken fordampes, tilsett 1 ss smør, kvern godt med salt og pepper over og skvis over noen dråper med sitron.

LØKSJY (SAUS)

Skrell og kutt løken i skiver. Surr løken i ca 1 ss smør i en kjele. Ha over rødvin og la den reduseres til ca 2 ss. Tilsett oksekraft og reduser til halvparten. Sil av løken og sett til sides til dandering. Saus videre (rett før dandering); rør inn 2 ss med smør og smak til med salt, pepper og sitron.


Forslag til dandering/servering:
Legg først en ss løk midt til venstre på tallerken, legg kjøttstykkene fint på skrå over. En fin skje med gnocchi opp til høyre for kjøttet (flak gjerne noen fine skrell av parmesan over). Brokkolini legges på skrått under gnocchi. Saus litt rundt; noen dråper på kjøttet og ellers spredt rundt på tallerken. Kantarellene danderes rundt over det hele til sist.

MULTE

Sabayonne

Med i pakken

MULTER

beger med multe

0,5 dl appelsinjuice eller polpa på aprikos?

1 ss sukker

SABAYONNE

2 eggeplomme


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

0,75 ss sitronsaft

IKKE MED

2 ss sukker

0,25 dl hvitvin

MULTER

Multene skal varmes på lav temperatur med 1 ss sukker og 0,5 dl appelsinjuice i 5 min. Sil av sjyen over i en liten kasserolle som dere kan gi ett oppkok i 3-5 minutter på middels høy varme. Multene vendes i reduksjonen før de danderes i en skål eller på en liten flat desserttallerken - klar for sabayonnen.


SABAYONNE

Visp ingrediensene sammen i en bolle. Sett bollen over vannbad og pisk til eggedosisen tykner. Fordel sabayonnesausen over multene og server.