Fredagspakken

28.5.2021

HVASSER ASPARGES

GRILLINGS KALV FRA SLAKT

PROSTEN

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  FORSLAG TIL KJØREPLAN

Om dere skal grille så er første bud å fyre opp grillen! Osten kan med fordel stå ute på kjøkkenbenken hele kvelden slik at den oppnår romtemperatur når den skal i ovnen.


Så er det fint å starte med 1) forberedelse av alt av grønnsaker til hovedretten, 2) forberedelse av vaktelegg og 3) starte på kalven frem til første hvile. Deretter  starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

HVASSER ASPARGES

Vaktelegg, ramsløk, parmesan, mandel

Med i pakken

POSJERT VAKTELEGG

1 egg pr person - 2 ekstra med til prøving og feiling


ASPARGES fra HVASSER

3 stk norske asparges pr person

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør - her 2 ss

RAMSLØK SALSA, MANDLER, PARMESAN

ramsløk salsa

mandler

parmesan

IKKE MED

POSJERT VAKTELEGG

1 liter vann

1 ss eddik

ASPARGES fra HVASSER

1 ss eddik

salt og pepper

RAMSLØK SALSA, MANDLER, PARMESAN

grønnsaksskreller til parmesan

POSJERT VAKTELEGG

Kok opp vannet med en ss eddik – pannen taes til siden – sett fart på vannet med en god visp. Vannet skal spinne godt rundt i pannen – her er det bedre med en vid kasserolle enn en liten og høy. Øv gjerne noen ganger på vannet før du setter i gang. Videre skal egget knuses og slippes forsiktig ned i vannet og snurre rundt med vannet i ca. 1 min. Prøv å slippe egget mot midten av vannet slik at det får best mulig fart. Det er farten på vannet og eddiken som får egget til å samle og sette seg.

Når egget er ferdig fisker du det opp med en skje og legger det på en tallerken - klar til servering med litt flaksalt på. Gjenta prosessen med de andre eggene. Dette krever noe trening – legger derfor med dobbelt sett med egg. Eggene trenger ikke være varme når de serveres – legg dem gjerne i kaldt vann etter posjering (slik at de ikke etterkoker) – inntil servering.

Det ferdige resultatet skal være godt mykt inni og litt fast utenpå. Det hvite som henger løst rundt egget tar du bare bort.


ASPARGES fra HVASSER

Kok opp vann i en stor kjele, tilsett godt med salt. Aspargesene er fine - kutt kun 1 cm av bunnen av aspargesen, dere trenger ikke å skrelle noe mer av. Forvell aspargesen i vannet i ca 2 minutter (fosskokende vann), kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Kok opp 1 ss vann og 2 ss smør, varm så aspargesen i dette og smak til med salt og pepper.


RAMSLØK SALSA, MANDLER, PARMESAN

Ramsløk salsa er fiks ferdig.

Mandler knuses i mindre biter og drysses over aspargesene.

Parmesan høvles i fine avlange flak og danderes til sist over aspargesene.


Forslag til dandering/servering:

Legg asparges samlet midt på tallerken og posjert vaktelegg over. Fordel ramsløksalsa i dråper rundt på tallerken. Dryss knuste mandler rundt på tallerken og høvle parmesan over det hele til sist.

GRILLINGS KALV FRA SLAKT

Pølse fra Slakt, spicy tomatsmør, hjertesalat

Med i pakken

KALV

1 stk kalv pr person

urter

PØLSE fra SLAKT

1 stk kalvepølse

urter

SPICY TOMATSMØR
spicy tomatsmør

TOMATSALAT
små tomater fra Hanasand
sjalottløk

HJERTESALAT
½ hjertesalat

POTETER

ca 400 gr nypoteter

½ rødløk

½ fennikel

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

IKKE MED

TOMATSALAT
salt, pepper og olivenolje

HJERTESALAT
flaksalt og olivenolje

KALV

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykkene med kalv skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg filetene over i en ildfast form. De er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 5 min i ovn og siste gang den kommer ut av ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer stykkene opp. Pass på kjernetemperatur - maks 55 grader.


Grilling av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Grill kalvestykkene direkte på høy varme i 2-3 minutter på hver side. Legg så kjøttet over på indirekte varme og grill videre i 10 min. Ta så kjøttet av grillen og legg det til hvile under folie på en varm tallerken 10 min før servering.


Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.PØLSE fra SLAKT

Pølse laget av Slakt - laget av kalvekjøtt, gris, estragon, salvie og hvitløk

Steking av pølse:

Pølsene skal brunes i stekepannen på middels pluss varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over legges pølsene i stekepannen. Pølsene stekes i 7-8 min og skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la pølsen hvile i ca 5 min før den skjæres det i fine deler - flaksalt knuses over hver av delene rett før servering.


Grilling av pølse:

Pølsen grilles på direkte høy varme i 5 min, legg over på indirekte side av grillen og la den hvile i 5 min før man skjærer det i fine deler - flaksalt knuses over hver av delene rett før servering.

SPICY TOMATSMØR

Fiks ferdig! Holdes kaldt til retten er klar for servering - dander en god ss med spicy tomatsmør over kalv rett før servering.

TOMATSALAT

Del tomatene i 4, finkutt sjalottløk, vend dette sammen med ca 1 ss olivenolje, salt og pepper.

HJERTESALAT

Skyll salaten hel og kutt den i to like store stykker - til to avlange båter - bevar stilken på, slik at de holder seg sammen.

Hjertesalat inne:

Varm opp en panne til høy varme. Ha i olje og stek hjertesalat kjapt på hver side. Trekk panna til side og krydre med salt og pepper og sett på lokk frem til servering.

Hjertesalat på grillen:

Delene av hjertesalaten grilles som den er - vendes litt rundt slik at man får grill-farge på kålen over hele stykket - grilles ca i fem minutter på den varme delen av grillen, og her gjerne med lokket på. Pass på at den vendes slik at alle tre sider blir grillet. Drypp noen dråper olivenolje og knus litt flaksalt over ved servering.


POTETER

Poteter - bakes i ovnen:

Kutt potetene i skiver eller båter. Legg potetene i aluminiumsfolie og ha over olivenolje, salt, pepper og strimlet rødløk og fennikel - pakk så pakken sammen. Ha potetene i ovnen (gjerne samtidig som kjøttet) på ca 150 grader i ca 25 minutter

Poteter på grillen:

Kutt potetene i skiver eller båter. Legg potetene i aluminiumsfolie og ha over olivenolje, salt, pepper og strimlet rødløk og fennikel - pakk så pakken sammen. Ha potetene tidlig på grillen, da det tar ca 20 minutter å bake de på grillen.


Forslag til dandering:

Alt av tilbehør i skåler på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv. På tallerken til gjest; kjøttet plasseres midt på tallerken med spicy tomatsmør over og stykkene av pølse på høykant opp til høyre for kjøttet.

PROSTEN

Hylleblomst

Med i pakken

Prosten

hylleblomst gele

kjeks

IKKE MED

Varm hele osten i ovnen på 150 grader i 4 minutter og server på fjøl med hylleblomst gele og kjeks - la gjestene forsyne seg selv og nyt en fin fin avslutning på kveldens måltid.


PROSTEN fra PRESTHOLT

Prosten er en modnet kremost av geitemelk- rund og mild og passe moden. Prosten lages hele året, både på stølsmelk og vintermelk.

Prestholt stølen hvor geitene beiter hele sommerhalvåret ligger 1242 m.o.h som en av de høyest liggende stølende i Norge, ved foten av Hallingskarvet, delvis inn i Hallingskarvet Nasjonalpark.

Hol har hatt en prest som er lidenskapelig opptatt av lokalmat, ost og lokalsamfunnet. Sveinung som presten heter, tok med seg ost fra naboene i Hol som han forkynte om når han reiste rundt i landet. Ysteren ser på Presten som en god venn og har kalt osten opp etter han. Navnet Presten ble til Prosten når presten fikk ny tittel.