Fredagspakken

26.5.2023

Hvasser asparges

Dielam

Rabarbrasuppe

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Kjøreplan for kveldens Fredagspakke:
Om dere skal grille så er første bud å fyre opp grillen!

Videre er det fint å starte med 1) desserten, få den unna og holde den lun frem til servering. Deretter 2) forberede alt av grønnsaker til forrett og hovedrett. Så 3) starte på grilling av dielam og tomat frem til første hvile. Når alt prep er unnagjort kan dere starte forfra 4) med forretten og ferdigstille rettene etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

Hvasser asparges

Beurre blanc

Med i pakken

ASPARGES fra HVASSER

3 stk norske asparges pr person

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør - her 2 ss

ørretrogn

BEURRE BLANC

1 stk sjalottløk

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 200 g

IKKE MED

1 ss eddik

1,5 dl hvitvin

flaksalt, salt og pepper

ASPARGES fra HVASSER

Kok opp vann i en stor kjele, tilsettes godt med salt. Aspargesene er fine - kutt kun 1 cm av bunnen av aspargesen, skrell nederst om dere ønsker det. Forvell aspargesen i vannet i ca 2 minutter (fosskokende vann), kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Rett før servering; kok opp 1 ss vann, 2 ss smør, 1 klype salt, varm så aspargesen i dette.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med hvitvin. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med. Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering:

Legg asparges samlet midt på tallerken - skje noen skjeer med saus i sirkel rundt. Dander ørretrogn fint over. Server.

Dielam

Pølse fra Slakt, sommerkål, tomat, ramsløksmør, gnocchi

Med i pakken

DIELAM

dielam fra Nyyt, lammelårskive

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør

hvitløk

PØLSE fra SLAKT

1 stk pølse fra Slakt

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

SOMMERKÅL

¼ del norsk sommerkål

TOMAT

tomater

GNOCCHI med ramsløksmør

gnocchi

parmesan

ramsløksmør

IKKE MED

olivenolje

salt, pepper

flaksalt

DIELAM

Steking av dielam:
Kvern pepper og ha salt på kjøttstykkene før steking. 2 ss med smør smeltes i stekepanne på høy temperatur. Ha i hvitløk og urter i stekepannen. Vend kjøttet rundt og gi dem en gyllen fin farge over det hele, dette tar ca 8-10 min. La kjøttet hvile i 10 minutter.

Grilling av dielam:
Salt og kvern pepper på kjøttstykkene før de skal på grillen. Grill rundt på høy varme i ca. 5 min og la dem hvile i ca. 5 min på indirekte varme. Gjenta dette en gang til rett før dere serverer. Sett gjerne lokket på grillen innimellom om dere ønsker å oppnå litt røyke-smak på kjøttet.

Oppskjæring av kjøttet:
Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

PØLSE fra SLAKT

Pølse fra Slakt er laget av lammekjøtt, svin, timian, hvitløk, salvie og rosmarin.

Steking av pølse:

Pølsene skal brunes i stekepannen på middels pluss varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over legges pølsene i stekepannen. Pølsene stekes i 7-8 min og skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la pølsen hvile i ca 5 min før den skjæres det i fine deler - flaksalt knuses over hver av delene rett før servering.

Grilling av pølse:

Pølsen grilles på direkte høy varme i 5 min, legg over på indirekte side av grillen og la den hvile i 5 min før man skjærer det i fine deler - flaksalt knuses over hver av delene rett før servering.

SOMMERKÅL

Sommerkål inne:

Kutt kålen i grove biter og blancher (kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper rett før servering.

Grilling av Sommerkål:

Kutt kålen i store hele biter som holder sammen og grill den på indirekte varme lenge - i tiden man griller kjøttet - ca 20 min. Kvern litt pepper og knus litt flaksalt over underveis i grillingen.

TOMAT

Tomat inne:

Legg dem hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

Grilling av Tomat:

Legg de hele i folie. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem på grillen på indirekte varme lenge - i tiden man griller kjøttet - ca 20 min.

GNOCCHI med ramsløksmør

Kok opp en stor kjele med vann og legg i gnocchi. De er ferdig når de flyter opp til overflaten (tar ca 3-4 min). Sil av vannet og vend inn smør og grovhakket parmesan, smak til med salt og pepper - klar til servering. Spar noen fine flak av parmesanen til dandering av tallerken.


Forslag til dandering av hovedrett:
Kjøttstykkene plasseres midt på tallerken, hel tomat og stykkene av pølse på høykant opp til høyre for kjøttet. Biter av kål danderes rundt. Gnocchi serveres i egne skåler ved siden av.

Rabarbrasuppe

Creme Fraiche

Med i pakken

RABARBRASUPPE

rabarbra

Med i pakken og skal brukes flere steder:

Eplejuice - her 1 dl

IKKE MED

4 dl vann

1 dl sukker

1 ss potetmel

RABARBRASUPPE

Vask og skrell rabarbrastilkene. Kutt i biter. Ha vann og juice i en kasserolle og hell over sukkeret sammen med skallet. Ta bort skallet og ha i rabarbraen, trekk til den er mør(ca 10 min). Ta så en stavmikser og kjør rabarbra bitene inn i suppen.

Pisk potetmelet ut i litt kaldt vann og ha i suppen. Kok raskt opp men la den ikke koke etterpå. Smak gjerne til med litt sukker om du vil ha den søtere. Eller/og ha i litt zest (fint raspet skall) fra sitronen om dere vil friske den til litt.

CREME FRAICHE

1 beger med creme fraiche - her 1 dessertskje pr person som skal danderes over suppen ved servering.