Fredagspakken

25.2.2021

GRILLET SJØKREPS

MONT D´OR

PANNA COTTA

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte prosessen med å tilberede desserten. Den trenger tid til å sette seg. Deretter starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

GRILLET SJØKREPS

Estragonmajo, surdeig

Med i pakken

SJØKREPS - 1-2 PR PERSON (KOMMER LITT AN PÅ HVILKEN STØRRELSE VI FÅR FRA LEVERANDØREN)

1 SURDEIGSBAGUETTE - LUN DETTE LITT I OVNEN RETT FØR SERVERING,

ESTRAGONMAJONES

MED I PAKKEN OG SKAL BRUKES HER OG FLERE STEDER I MENYEN:

SMØR

SITRON

HVITLØK

IKKE MED

salt og pepper

I kveld skal det grilles rå sjøkreps - sjøkreps som er delt i to.


Slik deler dere sjøkrepsen:

Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl - plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to på langs - du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen - plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) - fortsett med neste.

Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøttsiden opp skal kjøtt-siden gnis lett med et hvitløksfedd, legg så en bit med smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside - skvis litt sitron, knus litt salt og kvern litt pepper over det hele - så er vi klar for grillings.


Grilling av sjøkreps:

Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett før dere skal spise - ha bordet ferdig dekket - brød og urtemajones i serverings-skåler på bordet.


GRILLING AV SJØKREPS I OVNEN

Sett ovnen på grill og maks temp - når den er maks setter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen - nå er det like greit å ikke gjøre noe annet enn å følge med slik at de ikke står et sekund for lenge - husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen - ved grilling i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes godt på da det utvikler seg fort - behold all juicen i skallet - prøv å ikke søle ut noe, men server med all væsken - sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slipper taket på skallet - aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut. Står den for lenge under grillen tørker væsken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende. Knus litt mer salt over og skvis litt mer sitron over rett før servering.


Server på serveringsfat og la fatet gå rundt  bordet. Husk servietter og evt fuktige vaskekluter - dette er rustikk mat som spises med hendene - så her kan det bli litt søling - men det gjør ikke noe når det smaker himmelsk!

MONT D´OR

Potet, skirtsteak fra Slakt, syltet grønnsaker

Med i pakken

SKIRTSTEAK

1 stk skirtsteak

hvitløk og urter


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

MONT D´OR

1 stk Mont d´Or pr to personer

POTET

ca 400 gr  potet


SYLTET GRØNNSAKER

gulrot

sellerirot

kålrot

SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri - brukes her og til forretten

IKKE MED

salt og pepper


SKIRTSTEAK

Skirt steak sitter på slagsiden på undersiden av dyret. Den er én av tre magre, benfrie og avlange muskler på slagsiden. Den grenser mot kammen, og sitter parallelt med flankesteken. Husk og skjær mot fibrene i tynne skiver ved servering for å oppnå perfekt resultat.  

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine skiver - ca 0,5 cm tykke – du skal da ha flere gode kjøttskiver pr person.


Steking av kjøttet:

Kjøttstykkene skal brunes i en varm stekepanne med godt smør - krydre det godt med salt og kvernet pepper underveis. Om man aksepterer litt tyggemotstand så holder det med 4 min i pannen på middels til høy temperatur - da blir kjøttet saftig og litt mer smakfullt, men med litt mer tyggemotstand. Om man liker det mørt så stek det på samme temperatur men dobbel så lang tid - ca 8 min.

Vend kjøttstykket rundt slik at den får en fin og god stekefarge farge over det hele.MONT D´OR

La osten stå på benken gjerne en time før den skal i ovnen. Dette for at den skal tempereres til romtemperatur.

Her er det delte meninger om varming av osten.

Vi liker at osten blir temperert på 60 grader i ovnen i ca 20 min.

Dere kan øke temperatur til 120 og ha den inni i 10-15 min. også  - om dere vil.

Pass på den slik at den ikke blir for varm. Osten skal bli lun ikke koke! En god måte å vite om osten er klar er å klemme på tre-esken når den står i ovnen - når osten gir behagelig etter så er den klar for å bli servert.


MONT D´ OR / VACHERIN DU HAUT DOUBS

I dag er Comte den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år, basert på sommer melken til kuene som gresser i Alpene rundt Jura. Vinter Melken fra de samme kuene blir benyttet til å lage den myke og kremete osten Mont d’Or.

Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelsesland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Frankrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Opprinnelig ble osten laget i Sveits men senere kopiert av franskmennene. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 moh. og er upasteurisert. Kuene kan kun bli fôret med høy, noe som gir en særpreget melk. Overflaten blir vasket med en saltlake i løpet av modningsprosessen og osten legges i en ring av granbark og etter ca 3 uker i en treboks. Det er ingen kraftig ost, men den er meget delikat, er fløyelsmyk og kremete. Aroma av kjeller og skog. Av mange ansett som en av verdens beste oster. Man vil oppdage fantastiske smaksnyanser etter å ha spist osten noen ganger, da den har mange lag og undertoner. AOC-godkjenning i 1981.POTET

Potetene kokes i godt saltet vann - serveres lune og med skall.SYLTET GRØNNSAKER

Ferdig syltet grønnsaker, lagt i syltelake klare til å nytes som dei er.


SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri. Nytes som den er eller om det er ønskelig kan det toastes i panne. Skjær den på skrå så du får litt større skiver, smør smør på den ene siden og toast den i panne.


Forslag til dandering av hovedrett:

Alt i skåler og på fjøler på bordet og la gjestene forsyne seg selv! Nydelig middagsmåltid.PANNA COTTA

Lakris

Med i pakken

2 DL FLØTE

LAKRISPULVER

2 PL GELATIN

IKKE MED

2 SS SUKKER

1 DL MELK

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte, melk og lakrispulver. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering. Den setter seg fint etter en time. Kan stå lengre.

Tørket bringebær til pynt


Forslag til dandering av dessert:

Panna cotta er klar i skåler, dander frysetørket bringebær oppå rett før servering.