Fredagspakken

25.3.2022

CHEVRE

SVINENAKKE fra Prima Jæren

PANNA COTTA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med 1) desserten da den trenger 1 time for å stivne  2) beter til forretten. Deretter kan forberedelser til hovedretten starte;  3) steking av kjøtt, kutting av grønnsaker og første steg på risottoen. 4) Sausen kan ferdigstilles a la minute, men kan også ferdigstilles før man starter på forretten for så å varme den kjapt opp litt senere.
SÅ - start med første rett; 4) ferdigstill, dander og serves. 5) Ferdigstill hovedrett, server og til sist server dessert.

Lykke til!

CHEVRE

Beter, honning, urtesalat, rugtoast

Med i pakken

CHEVRE

chevre

honning (skal kun danderes)

nøtter (skal kun danderes)

BETER
1 liten rødbet
1-2 kvaster rosmarin

URTESALAT

salatblanding, her har vi valgt grønn crispi, ruccola og timian


RUGTOAST

2 stk rugskiver

IKKE MED

bakepapir

olivenolje

salt, pepper

CHEVRE

Legg chevren på et bakepapir og sett den midt i ovnen. Skru på ovnens grillfunksjon og la osten stå til den begynner å bli lett gyllen. Følg med, dette tar bare noen minutter.

BETER

Skrell rødbeter ved hjelp av en gulrot- eller potetskreller. Del rødbeten i fire på langs, og skjær den så opp i ca 0,5 cm tykke skiver. Ha olivenolje, et par kvister rosmarin og beter i en ildfast form. Bakes så midt i ovnen i ca 25-30 minutter på 200 grader. Avkjøles til den er lun og kuttes opp i litt mindre biter etter ønske.

URTESALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend den så inn med litt olivenolje og evt en liten klype salt.

RUGTOAST

Ristes i brødristeren eller i ovnen sammen med chevren.

Forslag til dandering av forrett:

En fin ball med salat midt på tallerken - betebitene spres rundt på tallerken og over salaten - et fint stykke med chevre legges over eller deles opp og spres over salaten - honning sirkles i tynn stråle over salat og chevre - nøtter knuses forsiktig og drysses over til sist - rugtoast serveres ved siden av eller danderes på skrått ned til venstre på tallerken (delvis over salaten). Server.

SVINENAKKE fra Prima Jæren

Pølse fra Slakt, glaserte rotgrønnskaer, risotto, rødvinssaus

Med i pakken

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

ca 300 gr svinenakke

PØLSE fra SLAKT

Cumberland Pølse - laget av Slakt - laget på svin, urter og cayennepepper

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør til steking

urter og hvitløk

GLASERTE ROTGRØNNSAKER

gulrot

sellerirot

persillerot

selleristang

delikatesseløk

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

2 ss smør

¼ ss honning

RISOTTO200 gr risotto


4 dl kyllingkraft


½ sjalottløk


50 gr parmesan (prøv å høvle av noen fine skiver til dandering)

Med i pakken og skal brukes flere steder:

sitronsaft av en halv sitron


1 ss smør


RØDVINSAUS

3 dl oksekraft - reduseres til halvparten

finkuttet sjalottløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1 ss smør

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

RISOTTO


olivenolje


1,5 dl hvitvin


RØDVINSAUS

1 ½ dl rødvin

2 ss rødvinseddik

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

Svinenakken skal brunes i stekepannen – middels til høy varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen - strø salt og kvern pepper over. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 10 min.

Legg svinenakken over i en ildfast form. Den er klar for å settes i ovnen. 150 grader på stekeovnen - 1-2 intervaller - 10 min i ovn - ut av ovn og hvile i 10 min.

Kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 65 grader.

Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

PØLSE fra SLAKT

Pølse laget av Slakt - laget på svin, urter og cayennepepper

Pølsene skal brunes i stekepannen på middels til lav varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - skru ned temperaturen til middels til lav - deretter legges pølsene i stekepannen. Pølsene skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la de hvile i ca 5 min.

Når det er ferdig tar man pølsene til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fire deler - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering

GLASERTE ROTGRØNNSAKER

Vask, skrell og kutt i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form; gulrot og persillerot skrelles og kuttes i terninger, sellerirot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles og kuttes i skiver, løk skrelles og kuttes i skiver.

Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

RISOTTO


Viktig: når man lager risotto kreves det kontinuerlig røring - altså; lager man risotto gjør man ikke noe annet - kun risotto!

På denne måten blir det bra risotto:

Finkutt sjalottløk - sjalottløk og risotto surres lett i panne med et par spiseskjeer med olje. Hell så over hvitvin - kok inn. Hell over halvparten av kraft - kok inn. Husk kontinuerlig røring.

Her kan det være naturlig å stoppe prosessen - da den siste biten av jobben med risottoen skjer veldig fort og når den er gjort er det klart for å servere hovedretten med det samme.

Videre:

Hell over resten av kraft og rør den inn sammen med høvlet/biter av parmesan og smør - kokes inn på svak varme (svakere varme enn prosessen over) - nå skjer ting fort - risottoen setter seg raskt - smak til med salt og pepper - viktig at risottoen ikke går for langt (dvs at den ikke blir overkokt - det skal være litt motstand igjen i risen).

Når risottoen er ferdig - skal den være litt væskete og ikke innkokt som risengrøt - om det skulle skje så rør inn litt vann for å oppnå riktig konsistens igjen.

RØDVINSAUS

Finhakk sjalottløk og fres den i smør på middels varme. Tilsett rødvin, rødvinseddik og la det koke inn til ca 4 ss gjenstår. Tilsett oksekraft og kok inn til ca halvparten. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av svinenakken over i en liten vifteform. Skje med risotto opp til høyre og pølse under. Sirkle saus rundt på tallerken.

PANNA COTTA

Tindved

Med i pakken

PANNA COTTA

3 dl fløte

1/2 ss honning

1/2 stk vaniljestang

2 pl gelatin

TINDVED

100 gr Tindved

IKKE MED

PANNA COTTA

30 gr sukker

TINDVED

50 gr sukker

½ dl vann

PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i honningen og gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.

TINDVED

Varmes opp og trekkes i ca 30 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen. Danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet!