Fredagspakken

6.10.2023

Chevre

Kyllingbryst fra Homlagården

Tiramisu

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med 1) desserten  2) beter til forretten. Deretter kan forberedelsene til hovedretten starte;  3) helt frem til hvor det anbefales å ta en pause med hovedretten. SÅ - start med førsterett igjen; 4) ferdigstill, dander og server. 5) Ferdigstill hovedrett og server. 6) Til sist; dandering og servering av dessert.

Alle oppskrifter er til 2 personer.

Lykke til!

Chevre

Beter, honning, urtesalat og rugtoast

Med i pakken

CHEVRE

chevre

honning (skal kun danderes)

nøtter (skal kun danderes)

Ikke med i pakken:

bakepapir

BETER
1 bit  rødbet
1-2 kvaster rosmarin

URTESALAT

salatblanding, her har vi valgt grønn crispi, ruccola og timian

RUGTOAST

2 stk rugskiver

IKKE MED

olivenolje

salt, pepper

CHEVRE

Legg chevren på et bakepapir og sett den midt i ovnen. Skru på ovnens grillfunksjon og la osten stå til den begynner å bli lett gyllen. Følg med, dette tar bare noen minutter.

BETER

Skrell rødbet ved hjelp av potetskreller. Del rødbeten i fire på langs og skjær den i ca 0,5 cm tykke skiver. Ha så betene, 1 ss olivenolje og et par kvister rosmarin i en ildfast form. Bakes så midt i ovnen i ca 25-30 minutter på 200 grader. Avkjøles til de er lune for så å kuttes opp i litt mindre biter om ønskelig.

URTESALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn med litt olivenolje og evt en liten klype salt.

RUGTOAST

Ristes i brødristeren eller i ovnen sammen med chevren.

Forslag til dandering av forrett:

En fin ball med salat midt på tallerken - betebitene spres rundt på tallerken og over salaten - et fint stykke med chevre legges over eller deles opp og spres over salaten - honning sirkles i tynn stråle over salat og chevre - nøtter knuses forsiktig og drysses over til sist - rugtoast serveres ved siden av eller danderes på skrått ned til venstre på tallerken (delvis over salaten). Server.

Kyllingbryst fra Homlagården

Grønnkål, sellerirot, risoni og salviesjy

Med i pakken

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

1 stk kyllingbryst pr to personer


hvitløk og urter, rosmarin

GRØNNKÅL

100 g grønnkål , vasket og renset

hvitløk

SELLERIROT

sellerirot

urter, timian

RISONI

150 gram risoni

4 dl kyllingkraft

1 finhakket sjalottløk

parmesan

SALVIESJY

2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)

salvie

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

Sitron

smør

IKKE MED

1/2 ts honning

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

1 dl hvitvin

1-1,5 dl rødvin

flaksalt, salt, pepper

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter   kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. (stekes på skinnsiden først - skinnsiden opp når det ligger i ildfast form)

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver - 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNKÅL

Varm smør i en stekepanne og fres hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter.

Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres og surring i pannen til den er myk og blank. Smak til med sitron, salt og pepper.

SELLERIROT

Vask, skrell og kutt sellerirot i lange pinner. Ha litt smør i pannen og sauter selleriroten lett - ca 6 min på middels varme - deretter vendes de med smør og honning - smak til med salt og pepper.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

RISONI

Middels til høy temperatur i pannen. Surr sjalottløk og risoni i litt olivenolje – hell på hvitvin (dette kokes fort inn) – hell på med kraft – når det er ca. 1/4 igjen av vesken i pannen høvles parmesan over risonien – rør konstant . Dette tar maks 10 min. Viktig å stoppe kokeprosessen før all væsken er kokt ut i pastaen dersom dere ønsker å gjøre denne klar på forhånd slik at den er bare å varme opp før servering. Dersom det skulle skjære seg er det bare å helle på med vann ved oppvarming

!!! viktig at risonien blir saftig og ikke tørr. Smakstilsett med salt og pepper.

SALVIESJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket salvie og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med risoni plasseres midt på tallerken. Skivene av kyllingbryst over risonien, dander sellerirot og grønnkål rundt (en sirkel i ytterkant av tallerken) – salviesjy rundt på tallerken (ikke over kjøttet eller grønnsakene) – server.

Tiramisu

Med i pakken

TIRAMISU

1 egg - plommen og hviten skal brukes hver for seg

83 g mascarponeost

6 stk fingerkjeks (kan med fordel deles opp om dere skal servere desserten i porsjonsglass)

ca 1 ss revet sjokolade pr person

IKKE MED

½ vaniljestang

1 ss sukker

1/8 ts salt

1 dl kald espresso

2-3 ss calvados, cognac eller amaretto - valgfritt, minst like godt uten

TIRAMISU

Rør sammen eggeplomme og sukker til det har fått en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrø og mascarpone - rør glatt. Pisk eggehviten stiv med en klype salt for så å vende eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott.

Dandering:
Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp finger kjeksene raskt i kaffe blandingen (kaffe blandet med brennevin av et slag) - pass på så kjeksene ikke blir for bløte og legg dem over kremen. Legg så et nytt lag med krem, deretter et til med kjeks og avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade på toppen og avkjøl i ca 1 time før servering.