Fredagspakken

24.3.2023

CHEVRE

BOUILLABAISSE

PANNA COTTA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med 1) desserten da den trenger 1 time for å stivne  2) beter til forretten. Deretter kan forberedelser til hovedretten starte;  3) helt frem til hvor det anbefales å ta en pause med hovedretten. SÅ - start med førsterett igjen; 4) ferdigstill, dander og serves. 5) Ferdigstill hovedrett og server. 6) Til sist; dandering og servering av dessert.

Lykke til!

CHEVRE

Beter, honning, urtesalat, rugtoast

Med i pakken

CHEVRE

chevre

honning (skal kun danderes)

nøtter (skal kun danderes)

BETER
1 bit  rødbet
1-2 kvaster rosmarin

URTESALAT

salatblanding, her har vi valgt grønn crispi, ruccola og timian

RUGTOAST

2 stk rugskiver

IKKE MED

bakepapir

olivenolje

flaksalt, salt og pepper

CHEVRE

Legg chevren på et bakepapir og sett den midt i ovnen. Skru på ovnens grillfunksjon og la osten stå til den begynner å bli lett gyllen. Følg med, dette tar bare noen minutter.

BETER

Skrell rødbet ved hjelp av en gulrot- eller potetskreller. Del rødbeten i fire på langs, og skjær den så i ca 0,5 cm tykke skiver. Ha 1 ss olivenolje, et par kvister rosmarin og beter i en ildfast form. Bakes så midt i ovnen i ca 25-30 minutter på 200 grader. Avkjøles til den er lun og kuttes opp i litt mindre biter etter ønske.

URTESALAT

Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn med litt olivenolje og evt en liten klype salt.

RUGTOAST

Ristes i brødristeren eller i ovnen sammen med chevren.

Forslag til dandering av forrett:

En fin ball med salat midt på tallerken - betebitene spres rundt på tallerken og over salaten - et fint stykke med chevre legges over eller deles opp og spres over salaten - honning sirkles i tynn stråle over salat og chevre - nøtter knuses forsiktig og drysses over til sist - rugtoast serveres ved siden av eller danderes på skrått ned til venstre på tallerken (delvis over salaten). Server.

BOUILLABAISSE

Rouille, surdeigsbaguette

Med i pakken

BOUILLABAISSE

ca 70 g hvit fisk

ca 70 g laks

ca 10 blåskjell

ca 10 reker

2 sjøkreps

½  sjalottløk

¼  fennikel

1 fedd hvitløk

½ - 1 tørket chilli

liten bit sellerirot

1 god dusk bladpersille

1 tomat

1/2 boks hermetiske plommetomater

0,5 l fiskekraft

sitron

surdeigsbaguette

rouille - fiks ferdig

IKKE MED

1 dl olivenolje

1 dl vin

1-2 ss salt

1/2 ss kvernet pepper

1 ts hot sauce

BOUILLABAISSE

Først kuttes alt av grønnsaker; tynne skiver av løk og fennikel, finkutt hvitløk og chilli, sellerirot i små terninger, de ferske tomatene i fire eller to.

Deretter finner dere frem en stor gryte - godt med olje i gryten (ca 1 dl) - middels til høy temperatur - ha så i; hvitløk, løk, fennikel, chilli og sellerirot - surres til møre - ha over ferske tomater, og vin - små putring i ca 5 min.

Ha i de hermetiske plommetomatene, hot sauce, fiskekraft, 1 ss salt og 1/2 ss kvernet pepper - putre i ca 5 min til - smak og vurder om du vil ha mer salt og pepper i.

Så skrur dere ned temperaturen til middels til svak varme da fisk og skalldyr skal kun trekke og ikke koke.

Kutt fisken i fine stykker (ca 0,5 - 1 cm tykke) ben fjernes - blåskjellene vaskes godt - rekene velger du om du vil rense eller om dere skal ha de i Bouillabaissen med skallet på.

-

Her kan det være smart å ta en pause for nå er det kun å ferdigstille bouillabaissen. Kan være  greit å starte og ferdigstille forretten og eventuelt spise den før bouillabaissen ferdigstilles.

-

Ferdigstill bouillabaissen:

Ha i suppen; sjøkreps, blåskjell - trekk i ca 5 min (det er ok når blåskjellene har åpnet seg), ha videre i; stykker av hvit fisk, laks - trekk 2-5 min - ha til sist i rekene. Klar til servering.

Servering

Gryte på bordet:

Strø finkuttet bladpersille og drypp resten av olivenoljen i Bouillabaissen rett før dere setter gryten på bordet og lar gjestene forsyne seg.

I dyp tallerken:

Ta sjøkrepsen ut av suppen og fordel deretter suppen i dype tallerkener - strø finkuttet bladpersille og hell noen dråper med olivenolje rundt i suppen - legg en stk sjøkreps til hver på toppen - server.

Brød og rouille settes på bordet - nyt maten!

(NB - rusketallerken og servietter er en nødvendighet til en slik rett)

PANNA COTTA

Ananas og mynte

Med i pakken

PANNA COTTA

3,3 dl fløte

2 pl gelatin

ANANAS

ananas

rød chili

mynte

IKKE MED

1 stk vaniljestang

sukker

PANNA COTTA

Gelatin legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. 30 gram sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Del en halv vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Desse haes med i Panna Cotta. Stangen tar du med i sukkerlake til ananas. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.

ANANAS

Lag en sukkerlake med 1/2 dl sukker, 1/2 dl vann, 1/2 vaniljestang fra panna cotta.

Rens ananasen og kutt den i terninger. Legg den i en liten ildfast form, hell på sukkerlaken og  finkutta ¼ del chili. Ha den i ovn, 160 grader i 30 min. Ta den ut og avkjøl litt, før finhakket mynte i strimler blandes i. Danderes fint oppå desserten før servering.

Nyt en fin avslutning på måltidet!