Fredagspakken

12.3.2021

CARPACCIO

BOUILLABAISSE

OST

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan denne uken:
Start med hovedretten. 1) Følg oppskriften frem til pause / før man har i sjømaten. 2) Forretten, server og nyt. 3) Tilbake til å ferdigstille hovedrett, server og nyt. $) Til sist dandering og servering av ost - nyt kvelden!

CARPACCIO

Urtesalat, parmesan

Med i pakken

CARPACCIO

1 pk med fint oppskåret bresaola

RUCCOLASALAT

salat, ruccola


HØVLET PARMESAN

50 g parmesan

IKKE MED

olivenolje

grønnsaksskreller

CARPACCIO

Skivene tas forsiktig av mellomleggspapir og legges forsiktig direkte på tallerken – kjøttet skal dekke bunnen av tallerken som et fint teppe.


RUCCOLASALAT

Salaten er alt vasket –  vend den i litt olivenolje. Danderes over carpaccio.

HØVLET PARMESAN

Høvle fine skiver med parmesanen over retten. Og til sist tar dere litt olivenolje og heller forsiktig rundt på tallerken / over retten. Et vri med pepperkvern er prikken over i’en.

BOUILLABAISSE

Rouille, surdeigsbaguette

Med i pakken

BOUILLABAISSE rouille, surdeigsbrød

ca 70 g torsk

ca 70 g laks

ca 10 blåskjell

ca 10 reker

2 sjøkreps


½  sjalottløk

¼  fennikel

1 fedd hvitløk

½ - 1 tørket chilli

liten bit sellerirot

1 god dusk bladpersille

1 tomat

1/2 boks hermetiske plommetomater

0,5 l fiskekraft

sitron

Surdeigsbrød

Rouille

IKKE MED

1 dl olivenolje

1 dl vin

1-2 ss salt

1/2 ss kvernet pepper

1 ts hot sauce

BOUILLABAISSE rouille, surdeigsbaguette

Først kuttes alt av grønnsaker; tynne skiver av løk og fennikel, finkutt hvitløk og chilli, sellerirot i små terninger, de ferske tomatene i fire eller to.

Deretter finner dere frem en stor gryte - godt med olje i gryten (ca 1 dl) - middels til høy temperatur - ha så i; hvitløk, løk, fennikel, chilli og sellerirot - surres til møre - ha over ferske tomater, og vin - små putring i ca 5 min.

Ha i de hermetiske plommetomatene, hot sauce, fiskekraft, 1 ss salt og 1/2 ss kvernet pepper - putre i ca 5 min til - smak og vurder om du vil ha mer salt og pepper i.

Så skrur dere ned temperaturen til middels til svak varme da fisk og skalldyr skal kun trekke og ikke koke.

Kutt fisken i fine stykker (ca 0,5 - 1 cm tykke) - blåskjellene vaskes godt - rekene velger du om du vil rense eller om dere skal ha de i Bouillabaissen med skallet på.

-

Her kan det være smart å ta en pause for nå er det kun å ferdigstille bouillabaissen. Kan være greit å starte og ferdigstille forretten og eventuelt spise den før bouillabaissen ferdigstilles.

-

Ferdigstill bouillabaissen:

Ha i suppen; sjøkreps, blåskjell - trekk i ca 5 min (det er ok når blåskjellene har åpnet seg), ha videre i; stykker av torsk, laks - trekk 2-5 min - ha til sist i rekene. Klar til servering.


Servering

Gryte på bordet:

Strø finkuttet bladpersille og drypp resten av olivenoljen i Bouillabaissen rett før dere setter gryten på bordet og lar gjestene forsyne seg.


I dyp tallerken:

Ta sjøkrepsen ut av suppen og fordel deretter suppen i dype tallerkener - strø finkuttet bladpersille og hell noen dråper med olivenolje rundt i suppen - legg en stk sjøkreps til hver på toppen - server.


Brød og rouille settes på bordet - ny maten!

(ps - rusketallerken og servietter er en nødvendighet til en slik rett)

OST

Fiken, pekannøtter, mini knäkke

Med i pakken

Forum d´Ambert

Brillant Savarin

Comte

fiken

pecannøtter

mini knäkke

IKKE MED

I kveld har vi satt sammen en deilig ostetallerken til dere. Ei reise til Frankrike kan vi drømme oss til! Den nytes som en avsluttning på et herlig måltid. Osten kan en sette frem når en starter å lage fredagspakken.

Som tilbehør har vi ferske fiken, karamelliserte Pecannøtter og mini knäkke fra Oluf Victors. Dander alt på fjøler, fat og skåler og la gjestene forsyne seg selv.


Vi har satt sammen følgende oster til dere:


Fourme d’Ambert

Fourme d´Ambert er en av de eldste ostene i Frankrike, og kommer fra byen Ambert i Auvergne regionen. Osten lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk, og injiseres med penicillium Roqueforti. Osten fikk tildelt AOC-status i 2002. En nydelig mild kremet blåskimmel!


Brillat Savarin

Kjent hvitskimmelost laget på kumelk. Osten blir hovedsaklig produsert i Normandie i Frankrike. Brillat Savarin ble skapt i 1930-årene av osteprodusenten Henri Androuët, og er oppkalt etter den kjente, franske matskribenten Brillat-Savarin.

Under produksjonen tilsettes fløte, noe som gjør at osten blir fantastisk kremete. Brillat Savarin lages både på pasteurisert og upasteurisert kumelk – Colonialen har kun den upasteuriserte varianten og fra ostemodneren Herve Mons.  

Brillant Savarin har en tynn skorpe av hvit mugg med et luftig indre. Det er en mild ost, med med en svakt bitter undertone, elementer av sopp-aroma og en fyldighet som overrasker hver gang.


Comte, 18 mnd

Comté er en fastost fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté, og er en av Frankrikes mest solgte oster. Det er en ost med lange tradisjoner i Frankrike, og kan spores helt tilbake til 1200-tallet. Det går med 530 liter melk – 30 kuers dagsproduksjon – til å lage én Comté-ost som veier 45 kg. Den finnes i mange utgaver og mange lagringsnivåer, men lages på upasteurisert kumelk fra i all hovedsak Montbéliarde-kyr, samt et fåtall kyr av rasen Fransk Simmental. Det er en ost med fantastisk fylde og sødme, innslag av smør, blomster og hasselnøtter. Skorpen er kittmodnet, hard og gulbrun, mens selve osten er blekgul og fast. Under modningen blir osten regelmessig snudd og vasket med mild saltlake.