Fredagspakken

2.6.2023

Carpaccio av Bresaola

Papilotte Aure fra Sirdal

Panna cotta

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Denne uken er det helt klart fornuftig å ferdigstille desserten først da den trenger å sette seg godt før servering. Deretter ville jeg startet med hovedretten. Og til sist fikset forrett da den tar bare 10 minutter. Hygg dere på kjøkkenet og med fredagspakken.

UTE? HUSK Å TENNE GRILLEN FØRST AV ALT!

Carpaccio av Bresaola

Parmesan, ruccolasalat

Med i pakken

CARPACCIO

1 pk med fint oppskåret bresaola

RUCCOLASALAT

salat; ruccola

HØVLET PARMESAN

50 g parmesan

IKKE MED

olivenolje

grønnsaksskreller

CARPACCIO

Skivene tas forsiktig av mellomleggspapir og legges forsiktig direkte på tallerken – kjøttet skal dekke bunnen av tallerken som et fint teppe.

RUCCOLASALAT

Salaten er alt vasket –  vend den i litt olivenolje. Danderes over carpaccio.

HØVLET PARMESAN

Høvle fine skiver med parmesanen over retten.

Til sist tar dere litt olivenolje og heller forsiktig rundt på tallerken / over retten. Et vri med pepperkvern er prikken over i’en.

Papilotte Aure fra Sirdal

Fennikel, reddik, sommerkål, yoghurtdressing, potet

Med i pakken

AURE fra HARDANGER “PAPILOTTE”

1 stk filet av aure pr person

ca 1/4 del fennikel

ca ¼ del skivet rødløk

½ nepe

2 reddiker

estragon

sitron

YOGHURTDRESSING

yoghurt

agurk og hvitløk

sitron

koriander

POTETER

nypoteter

dill

Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:

smør

NYKÅL

nykål

IKKE MED

salt og pepper

hot saus (valgfritt)

olivenolje

bakepapir/aluminiumsfolie

AURE fra HARDANGER “PAPILOTTE”

Skyll og tørk fiskefileten først. Godt med salt og pepper rundt det hele. Legg så fiskefileten med skinnsiden ned på et godt stykke bakepapir / aluminiumsfolie (husk at dette skal klare å pakkes godt rundt hele fisken). Vask og skrell nepene og kutt de og reddik i fine båter. Kutt fennikel og rødløk i fine strimler. Finkutt urter. Kutt ca 4 tynne skiver med sitron til hver filet. Strø nepe, reddik, fennikel, rødløk, urter over fisken. Legg de fine skivene med sitron spredt over.  Drypp noen dråper med olivenolje og hot saus over det hele og til sist knus godt med flaksalt og kvern pepper over. Brett så bakepapiret/aluminiumsfolie over på alle kanter slik at væsken forblir i pakken.

I OVNEN:

Skal dere bake fisken i ovnen inne egner bakepapir seg godt. Ca. 15 min på 200 grader i ovnen - fisken skal ikke være gjennomstekt, men bevare litt rosa farge i midten.

PÅ GRILLEN:

Skal dere grille fisken ute så er det fint å ha aluminiumsfolie utenpå bakepapiret. Ca 15 min på hvile siden av grillen. Ha lokket til grillen på under tilberedning. Ca etter halve tiden, snur du stykket slik at det blir lik varme også på den andre siden.

YOGHURTDRESSING

Kutt agurken i mindre terninger vend inn i 4 ss yoghurt. Tilsett finkuttet koriander, finkuttet hvitløk, salt, pepper og skvis god med sitron til sist.

NYKÅL
Kutt kålen i grove biter og blancher( kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere fisken.

NYKÅL PÅ GRILLEN:

¼ stykke nykål er med i pakken. Denne kan grilles som den er på grillen, eller evt deles i to.

Bevar stilken med slik at den holder seg sammen - vendes litt rundt slik at man får grill farge på kålen over hele stykket -  grilles ca i fem minutter på den varme delen av grillen, og her gjerne med lokket på.

Pass på at den vendes slik at alle tre sider blir grillet.

POTETER

KOKES INNE:

Kokes i ca 10 min – ta av vannet og vend de inn med en god spiseskje med smør og finkuttet dill.

POTETER PÅ GRILLEN:

Kutt potetene i to. Legg potetene i aluminiumsfolie og ha over olje, salt, pepper og finkuttet dill - pakk så pakken sammen. Ha potetene tidlig på grillen, da det tar ca 20 minutter å bake de.

Forslag til dandering:

Hele fisken i bakepapir på bordet, yoghurtdressing og potetene i skåler. La gjestene forsyne seg selv.

Panna cotta

Rabarbra

Med i pakken

PANNA COTTA

3 dl fløte

2 pl gelatin

RABARBRA

170 g rabarbra

IKKE MED

½ vaniljestang

sukker

½ ss honning

PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. 30 gr sukker smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Bland i honningen og gelatinen. Siles og fylles i former (panna-cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kalt til servering.

RABARBRA

Kutt rabarbraen i små biter. Hvis bunnen på noen av de største rabarbrastilkene er litt træene, kan det være lurt å skrelle dem. Men ikke skrell hele — det er fint å få med det rosa skallet, som setter fin farge.

Ha rabarbra og 0,25 dl sukker i en gryte på middels temperatur slik at sukkeret trekker ut væske av rabarbraen og går litt i oppløsning. Kok på lav temperatur videre til du får en sirup og grøtete konsistens - ikke for innkokt - skal være litt væskete (det kan hende at du trenger litt vann eller hvitvin).